Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Wymogi oceny bezpieczeństwa nowej żywności i nowych składników żywności – aktualizacja wytycznych Agencji ds. Żywności Singapuru

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Singapurska Agencja Żywności (SFA) opublikowała zaktualizowane wytyczne dotyczące oceny bezpieczeństwa nowej żywności, które mają na celu dostosowanie się do dynamicznie rozwijającego się sektora technologii żywnościowych oraz potrzeb przemysłu. Wytyczne te obejmują szczegółowe zasady i procedury, które przedsiębiorcy muszą spełnić, aby wprowadzić innowacyjne produkty na rynek, przy jednoczesnym zapewnieniu, że są one bezpieczne dla konsumentów.

Nowa żywność, jak zdefiniowano w wytycznych, obejmuje produkty lub składniki, które nie mają historii spożycia w Singapurze lub które zostały opracowane przy użyciu nowych procesów technologicznych, takich jak fermentacja, inżynieria genetyczna czy hodowla komórkowa.

Dokument zawiera szczegółowe informacje dotyczące niezbędnych badań i analiz, takich jak:

Toksykologia – Wymagane są dowody, że nowa żywność nie zawiera toksycznych substancji lub związków szkodliwych dla zdrowia człowieka.

Alergenność – Producent musi przedstawić dane, które potwierdzają, że produkt nie wywoła reakcji alergicznych, zwłaszcza jeśli zawiera białka nowego pochodzenia.

Charakterystyka składu – Szczegółowy opis składników chemicznych i biologicznych, które stanowią podstawę produktu.

Proces produkcyjny – Opis technologii i procedur stosowanych w produkcji żywności, które mają wpływ na jej bezpieczeństwo.

SFA podkreśla, że kluczowym celem aktualizacji wytycznych jest zrównoważenie wsparcia dla innowacyjności w sektorze spożywczym z ochroną zdrowia publicznego. Wytyczne mają na celu przyspieszenie procesu wprowadzania nowej żywności na rynek poprzez jasne określenie wymagań, które muszą spełnić producenci.

Ponadto, agencja wprowadziła zmiany w procesie zgłaszania i oceny nowych produktów. Firmy planujące wprowadzenie nowej żywności na rynek muszą przedłożyć szczegółowe dossier zawierające wszystkie wymagane informacje. Proces oceny opiera się na zasadach przejrzystości i współpracy między producentem a agencją regulacyjną.

Nowe wytyczne są również dostosowane do międzynarodowych standardów, takich jak zalecenia Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) i Kodeksu Żywnościowego (Codex Alimentarius), co ułatwia producentom eksport nowej żywności na rynki zagraniczne.

Publikacja tych wytycznych stanowi odpowiedź na rosnące zainteresowanie nowymi technologiami żywnościowymi, takimi jak białka alternatywne (np. mięso hodowane w laboratoriach), żywność funkcjonalna czy produkty roślinne. Dzięki nim Singapur zamierza utrzymać pozycję lidera w dziedzinie innowacji w sektorze spożywczym.

Źródło: https://www.sfa.gov.sg/docs/default-source/regulatory-standards-frameworks-and-guidelines/requirements-for-the-safety-assessment-of-novel-foods-and-novel-food-ingredients_17032025.pdf

Autor:Katarzyna Oleksy
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.