Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Coraz więcej europejskich badań nad alternatywnymi źródłami białka

Kategoria: Składniki Żywności

Badania nad alternatywnymi źródłami białka to dynamicznie rozwijająca się gałąź nauki – takie wnioski płyną z raportu opublikowanego przez europejski think tank Good Food Institute Europe (GFI Europe).

Więcej publikacji i wyższe inwestycje w badania

Według danych przedstawionych w raporcie aż 26% wszystkich europejskich artykułów naukowych poświęconych białkom roślinnym, mięsu komórkowemu i proteinom pochodzącym z żywności fermentowanej opublikowano w 2023 r. W ubiegłym roku ukazało się ich łącznie 472 – dla porównania w 2010 r. tego typu publikacji pojawiło 19. Równocześnie inny raport autorstwa ekspertów z GFI Europe, poświęcony inwestycjom w badania nad alternatywnymi źródłami białka, pokazuje, że nakłady finansowe na tego typu przedsięwzięcia naukowe były rekordowo wysokie i wzrosły z 63 milionów euro w 2020 r. do 290 milionów euro w 2023 r. Niewykluczone, że wartości te w 2024 r. będą jeszcze wyższe.

Wczesna faza rozwoju

Według GFI Europe kraje europejskie mają ogromny potencjał w kontekście badań nad zamiennikami produktów zwierzęcych. Sektor ten nadal znajduje się jednak we wczesnej fazie rozwoju, co wiąże się z takimi problemami, jak brak efektywnej współpracy międzynarodowej, nierównomierne finansowanie czy poświęcanie zbyt małej uwagi kwestiom technicznym. Najpopularniejszym tematem artykułów naukowych w tym obszarze pozostają białka roślinne, których dotyczy  64% publikacji i których popularność rośnie w ujęciu rocznym najszybciej. Stosunkowo rzadko eksplorowane pozostają natomiast zagadnienia związane z mięsem hodowanym komórkowo czy produktami fermentowanymi.

Globalne znaczenie europejskiej nauki

Analiza przeprowadzona przez ekspertów z GFI Europe sugeruje, że europejscy uczeni mogą mieć istotny wpływ na globalny kierunek badań nad alternatywnymi źródłami białka – ich prace cytowane były bowiem w 144 krajach, przede wszystkim w Chinach, Indiach i Stanach Zjednoczonych. Najwięcej, bo aż 255 artykułów opublikowanych zostało do tej pory przez badaczy z Wielkiej Brytanii, na drugim miejscu uplasowali się Niemcy (243), a na trzecim Holendrzy (199).

Źródła:

  1. https://gfieurope.org/wp-content/uploads/2024/10/State-of-the-European-alternative-protein-research-ecosystem_publications-2019-2023.pdf
  2. https://gfieurope.org/wp-content/uploads/2024/10/State-of-the-European-alternative-protein-research-ecosystem_-funding-2020-April-2024.pdf
  3. https://gfieurope.org/blog/report-more-than-a-quarter-of-all-european-alternative-protein-research-was-published-last-year/
Autor:Wojciech Grodzicki
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Wybierz temat: Dodatki i składniki Plant-based

  • 09.12.2024

    Roślinna rewolucja - więcej niż zwykły trend

    W Niemczech około 2% konsumentów stosuje dietę wegańską, a około 10% – dietę wegetariańską, przy czym trend ten stale się umacnia. Coraz więcej osób stara się również unikać produktów pochodzenia zwierzęcego i świadomie wybiera zamienniki roślinne. Zwłaszcza w segmencie zamienników mleka i mięsa rynek wciąż się rozwija.

    Czytaj więcej
  • 28.11.2024

    Jakość mikrobiologiczna roślinnych produktów mięsnych ze sprzedaży detalicznej w Szwajcarii

    Zainteresowanie alternatywnymi produktami żywnościowymi na bazie roślin znacznie wzrosło w ostatnich latach, dlatego ważne jest również zbadanie tych produktów pod kątem aspektów mikrobiologicznych. W badaniu zaprezentowano dane istotne z punktu widzenia koncepcji HACCP przedsiębiorstw produkujących roślinne alternatywy dla mięsa oraz określono parametry mikrobiologiczne, które należy uwzględnić podczas badania takich produktów.

    Czytaj więcej
  • 20.11.2024

    6 faktów o białkach roślinnych

    Białka pochodzenia roślinnego – mijający trend, czy sposób na zrównoważony rozwój w przyszłości? Jaką rolę odgrywają wirówki dekantacyjne marki Flottweg w procesie ekstrakcji białek roślinnych? Poniższe 6 faktów
    stanowi wprowadzenie do świata białek roślinnych.

    Czytaj więcej

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.