Wytyczne FDA dot. etykietowania roślinnych alternatyw oraz bezpieczeństwa RTE o niskiej wilgotności
Amerykańska Agencja ds. Żywności i Leków (FDA) opublikowała wytyczne, które mają pomóc branży w dostosowaniu się do przepisów dotyczących etykietowania roślinnych alternatyw dla produktów pochodzenia zwierzęcego oraz bezpieczeństwa żywności gotowej do spożycia o niskiej zawartości wilgoci.
Projekt wytycznych branżowych dotyczących etykietowania roślinnych alternatyw
FDA opublikowała projekt wytycznych branżowych dotyczących etykietowania roślinnych alternatyw dla żywności pochodzenia zwierzęcego. Przedstawia on najlepsze praktyki w zakresie nazewnictwa i etykietowania roślinnych alternatyw dla jaj, owoców morza, drobiu, mięsa i nabiału (z wyłączeniem roślinnych alternatyw dla mleka).
Jeśli zostaną sfinalizowane, wytyczne pomogą branży opracować etykiety, które pozwolą konsumentom zrozumieć naturę roślinnych alternatyw, w tym różnice między tymi produktami, dzięki czemu będą mogli podejmować świadome decyzje.
Bezpieczeństwo RTE o niskiej wilgotności
W odniesieniu do żywności gotowej do spożycia o niskiej zawartości wilgoci FDA opublikowała projekt wytycznych dla przemysłu, aby informować o programach sanitarnych i działaniach naprawczych po zdarzeniu skażenia patogenem. Ma on pomóc producentom i przetwórcom żywności gotowej do spożycia o niskiej zawartości wilgoci — w tym mleka modyfikowanego dla niemowląt w proszku, masła orzechowego, masła orzechowego, mieszanek napojów w proszku, czekolady, żywności medycznej w postaci proszku i pasty, przetworzonych orzechów drzewnych, mleka w proszku, przypraw w proszku, przekąsek, takich jak chipsy i krakersy, batony zbożowe i suche płatki zbożowe — w przestrzeganiu obowiązujących Dobrych Praktyk Wytwarzania (GMP), analizy zagrożeń i kontroli zapobiegawczych opartych na ryzyku.
Źródła:
Przeczytaj także
-
23.01.2025
Rozporządzenie ws. opakowań i odpadów opakowaniowych (PPWR) opublikowane
11 lutego 2025 r. wejdzie życie rozporządzenie wprowadzające liczne zmiany dla branży opakowań dot. m.in. recyklingu oraz stosowania opakowań wielokrotnego użytku
-
22.01.2025
FDA zakazała stosowania barwnika Red No. 3
Producenci żywności mają czas do stycznia 2027 roku na usunięcie Red No. 3 ze swoich produktów, natomiast producenci leków doustnych do stycznia 2028 roku.
-
20.01.2025
Znakowanie bananów konsumpcyjnych na etapie sprzedaży detalicznej
IJHARS przypomina, że w świetle nowego przepisu unijnego, tj.: rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2023/2429, świeże dojrzewające banany nie są objęte wymaganiami ogólnej normy handlowej ani normy szczegółowej. Wprowadzono natomiast wymóg znakowania takich bananów państwem pochodzenia.