Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Wytyczne FDA dot. etykietowania roślinnych alternatyw oraz bezpieczeństwa RTE o niskiej wilgotności

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Amerykańska Agencja ds. Żywności i Leków (FDA) opublikowała wytyczne, które mają pomóc branży w dostosowaniu się do przepisów dotyczących etykietowania roślinnych alternatyw dla produktów pochodzenia zwierzęcego oraz bezpieczeństwa żywności gotowej do spożycia o niskiej zawartości wilgoci.

Projekt wytycznych branżowych dotyczących etykietowania roślinnych alternatyw

FDA opublikowała projekt wytycznych branżowych dotyczących etykietowania roślinnych alternatyw dla żywności pochodzenia zwierzęcego. Przedstawia on najlepsze praktyki w zakresie nazewnictwa i etykietowania roślinnych alternatyw dla jaj, owoców morza, drobiu, mięsa i nabiału (z wyłączeniem roślinnych alternatyw dla mleka).

Jeśli zostaną sfinalizowane, wytyczne pomogą branży opracować etykiety, które pozwolą konsumentom zrozumieć naturę roślinnych alternatyw, w tym różnice między tymi produktami, dzięki czemu będą mogli podejmować świadome decyzje.

Bezpieczeństwo RTE o niskiej wilgotności

W odniesieniu do żywności gotowej do spożycia o niskiej zawartości wilgoci FDA opublikowała projekt wytycznych dla przemysłu, aby informować o programach sanitarnych i działaniach naprawczych po zdarzeniu skażenia patogenem. Ma on pomóc producentom i przetwórcom żywności gotowej do spożycia o niskiej zawartości wilgoci — w tym mleka modyfikowanego dla niemowląt w proszku, masła orzechowego, masła orzechowego, mieszanek napojów w proszku, czekolady, żywności medycznej w postaci proszku i pasty, przetworzonych orzechów drzewnych, mleka w proszku, przypraw w proszku, przekąsek, takich jak chipsy i krakersy, batony zbożowe i suche płatki zbożowe — w przestrzeganiu obowiązujących Dobrych Praktyk Wytwarzania (GMP), analizy zagrożeń i kontroli zapobiegawczych opartych na ryzyku.

Źródła:

https://www.fda.gov/regulatory-information/search-fda-guidance-documents/draft-guidance-industry-labeling-plant-based-alternatives-animal-derived-foods 

https://www.fda.gov/regulatory-information/search-fda-guidance-documents/draft-guidance-industry-establishing-sanitation-programs-low-moisture-ready-eat-human-foods-and

 

 

Autor:Katarzyna Oleksy
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Wybierz temat: Alergeny Bezpieczeństwo żywności Plant-based

Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.