Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Raport tygodniowy WHO o stanie pandemii koronawirusa – 21.09-27.09.2020

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

W ciągu 9 miesięcy światowej pandemii COVID-19 odnotowano prawie 33 mln przypadków zachorowań i 1 mln zgonów. Dr Mike Ryan, dyrektor programu WHO ds. sytuacji kryzysowych w dziedzinie zdrowia powiedział, że realia uzyskania szczepionki w ciągu najbliższych dziewięciu miesięcy to duże zadanie dla wszystkich zaangażowanych.

WHO opublikowało serię filmów wideo "Science in 5", w których eksperci wyjaśniają naukowe dowody odnośnie konkretnych kwestii związanych z COVID-19. Dotychczas ukazało się pięć odcinków na tematy związane m.in. z odpornością stadną, SARS-CoV2, mitami vs. nauką i ponownym otwarciem szkół.

WHO opublikowało katalog Emergency Global Supply Chain System (COVID-19), który zawiera wszystkie informacje dotyczące urządzeń medycznych, w tym środków ochrony indywidualnej, sprzętu medycznego, medycznych materiałów eksploatacyjnych, urządzeń jednorazowego użytku, urządzeń laboratoryjnych i związanych z testami, które mogą być wymagane za pośrednictwem Portal zaopatrzeniowy COVID-19.

Globalna sytuacja epidemiologiczna

Do tej pory do WHO zgłoszono ponad 32,7 mln przypadków COVID-19 i 991 tys. zgonów. Od 21 do 27 września odnotowano ponad 2 mln nowych przypadków COVID-19 i 36 tys. nowych zgonów, co jest porównywalne do sytuacji z poprzedniego tygodnia. Prognozuje się, że łączna liczba zgonów przekroczy 1mln w nadchodzącym tygodniu.

Liczba potwierdzonych przypadków COVID-19 oraz zgonów na świecie, od 30 grudnia 2019 r. do 28 września 2020 r.

Liczba potwierdzonych przypadków COVID-19 oraz zgonów wg regionów, od 30 grudnia 2019 r. do 28 września 2020 r.

Region europejski

Podczas gdy liczba przypadków i zgonów zgłoszonych w regionie europejskim w ostatnim tygodniu wzrosła, to tempo wzrostu uległo spowolnieniu – wzrost liczby nowych zachorowań o 5% i zgonów o 9% (tydzień wcześniej odpowiednio 11% i 27%). Francja, Federacja Rosyjska, Hiszpania i Zjednoczone Królestwo nadal zgłaszają najwięcej przypadków. Turcja zgłosiła trzecią najwyższą liczbę zgonów w ciągu ostatnich siedmiu dni, zaraz za nią są Federacja Rosyjska i Hiszpania.

We Francji najwyższą 7-dniową częstotliwość występowania odnotowano w regionach Île-de-France , Hauts-de-France i Provance-Alpes-Côte d’Azur - w tym miasto Marsylia pojawiło się jako epicentrum drugiej fali w kraju w ostatnich tygodniach. Podczas gdy liczba hospitalizowanych przypadków podwoiła się w ciągu ostatnich 10 dni, to liczba hospitalizacji pozostaje mniejsza niż obserwowana wcześniej w tym roku i pobyty w szpitalach są krótsze. Niemniej jednak, wskaźniki dodatnich wyników badań utrzymują się z tendencją wzrostową (osiągając poziom 7,4% w dniu 27 września), a 58/101 departamentów jest obecnie sklasyfikowanych jako czerwona strefa wskazując na bardzo wysoki poziom infekcji.

W Zjednoczonym Królestwie nastąpił wzrost liczby osób z pozytywnym wynikiem testu na obecność COVID-19 we wszystkich grupach wiekowych, przy czym regiony Greater Glasgow i Clyde, North West i North East zgłosiły największą liczbę zachorowań w ciągu ostatniego tygodnia. Walia zgłosiła najwyższe wskaźniki infekcji dotychczas (727,7 na 100 tys. mieszkańców), następnie Anglia (664), Irlandia Północna (566,6) i Szkocja (504,7).

Liczba potwierdzonych przypadków COVID-19 oraz zgonów w regionie europejskim, od 30 grudnia 2019 r. do 28 września 2020 r.

Szczegółowe informacje dostępne w raportach WHO

Wybierz temat: Bezpieczeństwo żywności Koronawirus

Autor: WHO

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.