Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Raport tygodniowy WHO o stanie pandemii koronawirusa – 24.08-31.08.2020

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

WHO wydało zaktualizowane tymczasowe wytyczne dotyczące hoteli i innych obiektów noclegowych, które mają na celu pomóc chronić bezpieczeństwo pracowników i klientów. Opublikowano także Q&A's na temat pobytów w hotelach oraz pracy w hotelarstwie podczas pandemii COVID-19.

WHO opublikowało również wytyczne dla armatorów, marynarzy, związków i stowarzyszeń oraz osób z nimi powiązanych w celu promowania środków w zakresie zdrowia publicznego na statkach towarowych i rybackich.

Wyniki badania WHO przeprowadzonego w celu oceny wpływu pandemii COVID-19 na 25 podstawowych usług zdrowotnych wykazują na zakłócenia w prawie wszystkich krajach, a najbardziej w krajach o niższych dochodach niż w krajach o wyższych dochodach. Zdecydowana większość zakłóceń w świadczeniu usług była częściowa, co zostało zdefiniowane jako zmiana o 5-50% w świadczeniu lub wykorzystaniu usług.

Globalna sytuacja epidemiologiczna

Ponad 1,8 mln nowych przypadków COVID-19 i 38 000 nowych zgonów zgłoszonych do WHO w ciągu tygodnia zakończonego w dn. 31 sierpnia, jest to wzrost o 1% łącznej liczby przypadków zachorowań i 3-proc. spadek liczby zgonów w porównaniu z poprzednim tygodniem (od 17 do 23 sierpnia). Łącznie od początku pandemii zgłoszono blisko 25 mln przypadków i 800 000 zgonów.

Liczba potwierdzonych przypadków COVID-19 oraz zgonów na świecie, od 30 grudnia 2019 r. do 31 sierpnia 2020 r.

Liczba potwierdzonych przypadków COVID-19 oraz zgonów wg regionów, od 30 grudnia 2019 r. do 31 sierpnia 2020 r.

Region europejski

W dalszym ciągu obserwuje się stopniowy wzrost zachorowań w regionie europejskim - Hiszpania, Rosja i Francja i Ukraina zgłosiły w tym tygodniu najwięcej nowych przypadków. W Hiszpanii obserwuje się wzrost od połowy lipca, a liczba dziennych przypadków sięga obecnie szczytów, które wcześniej obserwowano w marcu i kwietniu. Lipiec i sierpień to sezon wakacyjny w Hiszpanii, a interakcje społeczne prawdopodobnie przyczyniły się do zwiększenia liczby zgłaszanych przypadków. Hiszpania uruchomiła wojsko w celu wsparcia działań związanych ze śledzeniem zachorowań.

Od końca lipca wzrosła również liczba przypadków we Francji - z około 500 dziennie do 4773 przypadków dziennie w ciągu ostatniego tygodnia.

W ciągu ostatnich siedmiu dni liczba przypadków we Włoszech znacznie wzrosła, ogólnie o 85% w porównaniu z ostatnim tygodniem.

W regionie europejskim wiele z osób, które zmarły na COVID-19, to osoby starsze (88% wszystkich zgonów miało miejsce u osób w wieku 65 lat i więcej). WHO opublikowało obszerny wskazówki dotyczące zapobiegania i zarządzania COVID-19 w ramach opieki długoterminowej.

Liczba potwierdzonych przypadków COVID-19 oraz zgonów w regionie europejskim, od 30 grudnia 2019 r. do 31 sierpnia 2020 r.

Szczegółowe informacje dostępne w raportach WHO

Wybierz obszar: Koronawirus

Autor: WHO

Zapisz się do newslettera

Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!

Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:

Zapisz się
Facebook Twitter LinkedIn