Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Raport tygodniowy WHO o stanie pandemii koronawirusa – 24.08-31.08.2020

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

WHO wydało zaktualizowane tymczasowe wytyczne dotyczące hoteli i innych obiektów noclegowych, które mają na celu pomóc chronić bezpieczeństwo pracowników i klientów. Opublikowano także Q&A's na temat pobytów w hotelach oraz pracy w hotelarstwie podczas pandemii COVID-19.

WHO opublikowało również wytyczne dla armatorów, marynarzy, związków i stowarzyszeń oraz osób z nimi powiązanych w celu promowania środków w zakresie zdrowia publicznego na statkach towarowych i rybackich.

Wyniki badania WHO przeprowadzonego w celu oceny wpływu pandemii COVID-19 na 25 podstawowych usług zdrowotnych wykazują na zakłócenia w prawie wszystkich krajach, a najbardziej w krajach o niższych dochodach niż w krajach o wyższych dochodach. Zdecydowana większość zakłóceń w świadczeniu usług była częściowa, co zostało zdefiniowane jako zmiana o 5-50% w świadczeniu lub wykorzystaniu usług.

Globalna sytuacja epidemiologiczna

Ponad 1,8 mln nowych przypadków COVID-19 i 38 000 nowych zgonów zgłoszonych do WHO w ciągu tygodnia zakończonego w dn. 31 sierpnia, jest to wzrost o 1% łącznej liczby przypadków zachorowań i 3-proc. spadek liczby zgonów w porównaniu z poprzednim tygodniem (od 17 do 23 sierpnia). Łącznie od początku pandemii zgłoszono blisko 25 mln przypadków i 800 000 zgonów.

Liczba potwierdzonych przypadków COVID-19 oraz zgonów na świecie, od 30 grudnia 2019 r. do 31 sierpnia 2020 r.

Liczba potwierdzonych przypadków COVID-19 oraz zgonów wg regionów, od 30 grudnia 2019 r. do 31 sierpnia 2020 r.

Region europejski

W dalszym ciągu obserwuje się stopniowy wzrost zachorowań w regionie europejskim - Hiszpania, Rosja i Francja i Ukraina zgłosiły w tym tygodniu najwięcej nowych przypadków. W Hiszpanii obserwuje się wzrost od połowy lipca, a liczba dziennych przypadków sięga obecnie szczytów, które wcześniej obserwowano w marcu i kwietniu. Lipiec i sierpień to sezon wakacyjny w Hiszpanii, a interakcje społeczne prawdopodobnie przyczyniły się do zwiększenia liczby zgłaszanych przypadków. Hiszpania uruchomiła wojsko w celu wsparcia działań związanych ze śledzeniem zachorowań.

Od końca lipca wzrosła również liczba przypadków we Francji - z około 500 dziennie do 4773 przypadków dziennie w ciągu ostatniego tygodnia.

W ciągu ostatnich siedmiu dni liczba przypadków we Włoszech znacznie wzrosła, ogólnie o 85% w porównaniu z ostatnim tygodniem.

W regionie europejskim wiele z osób, które zmarły na COVID-19, to osoby starsze (88% wszystkich zgonów miało miejsce u osób w wieku 65 lat i więcej). WHO opublikowało obszerny wskazówki dotyczące zapobiegania i zarządzania COVID-19 w ramach opieki długoterminowej.

Liczba potwierdzonych przypadków COVID-19 oraz zgonów w regionie europejskim, od 30 grudnia 2019 r. do 31 sierpnia 2020 r.

Szczegółowe informacje dostępne w raportach WHO

Wybierz temat: Koronawirus

Autor: WHO

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.