Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Zoonozy wciąż aktualnym zagrożeniem dla bezpieczeństwa żywności

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Niebezpieczna moda?

Modę na spożywanie produktów surowych lub poddanych niepełnej obróbce termicznej można uznać obecnie za jedno z największych zagrożeń w kontekście bezpieczeństwa żywności, stwierdził José Badiola, przedstawiciel Hiszpanii w Sieci Naukowej ds. Nowych Zagrożeń Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA). Podczas XVIII Kongresu Bezpieczeństwa i Jakości Żywności hiszpańskiego Stowarzyszenia Producentów i Dystrybutorów trend ten wymieniony został obok innych zjawisk stanowiących główne wyzwania dla systemów zapewnienia bezpieczeństwa łańcucha żywnościowego, takich jak zmiany klimatu, coraz większa mobilność osób w skali globalnej czy międzynarodowy transport zwierząt. Jak podkreślił ekspert, jeśli produktów spożywczych „nie podda się odpowiedniej obróbce cieplnej”, prawdopodobieństwo zakażenia mikroorganizmami patogennymi znacznie wzrasta.

Niepokojące zoonozy

Badiola, badacz z Uniwersytetu w Saragossie i specjalista w zakresie chorób prionowych, oparł swoją argumentację na licznych przypadkach zaczerpniętych z historii rozprzestrzeniania się chorób zakaźnych. Przytoczył m.in. przykład wirusa zapalenia wątroby typu E, który „przenosi się wskutek spożywania surowej bądź niedogotowanej wieprzowiny i mięsa dzika”. Badiola przywołał również przypadki innych schorzeń odzwierzęcych, których występowanie jest szczególnie niepokojące. Wymienił wśród nich gorączkę krwotoczną krymsko-kongijską, gorączkę doliny Rift, chorobę Zachodniego Nilu, chorobę Nipah, zakażenie wirusem Hendra czy wirusem Influenza.

COVID-19 przestrogą

Mimo że są to różne schorzenia, „łączy je mechanizm transmisji – od zwierząt do ludzi” i należy liczyć się z faktem, że na mniejszą lub większą skalę choroby te będą pojawiały się w przyszłości. Bardzo podobne stanowisko prezentują również polscy specjaliści, w tym dr hab. Piotr Rzymski z Uniwersytetu im. Karola Marcinkowskiego w Poznaniu. W udzielonym niedawno Polskiej Agencji Prasowej wywiadzie zaznaczył on, że „pandemia COVID-19 jest przypomnieniem o zagrożeniu, jakie wiąże się z wirusowymi zoonozami, czyli chorobami odzwierzęcymi”.

Kluczowa rola sektora spożywczego

W kontekście zagrożeń związanych z produktami spożywczymi głos zabrała również Dyrektor Departamentu Zdrowia Publicznego Światowej Organizacji Zdrowia (WHO), María Neira. Zdaniem ekspertki WHO „ogromne postępy w zakresie bezpieczeństwa żywności”, które dokonały się w państwach zachodnich, oraz „bardzo wysoka skuteczność” w wykrywaniu potencjalnych zagrożeń powinny stanowić motywację do dalszego rozwoju i doskonalenia już istniejących systemów. Jak podkreśliła Neira, to właśnie sektor spożywczy odegra „kluczową rolę” w zapewnieniu zrównoważonego rozwoju planety. Dlatego na wszystkich ogniwach łańcucha żywnościowego, „od pola do stołu”, spoczywa ogromna odpowiedzialność za dostarczanie konsumentom bezpiecznych produktów.

Źródła: https://www.efeagro.com/noticia/seguridad-alimentaria-alimentacion/

https://www.aecoc.es/minisite/congreso-aecoc-de-seguridad-alimentaria-y-calidad/

Wybierz obszar: Badania żywności Dieta i zdrowie Koronawirus Mikrobiologia żywności

Autor: Wojciech Grodzicki

Przeczytaj także

Zapisz się do newslettera

Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!

Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:

Zapisz się
Facebook Twitter LinkedIn