Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Wskazówki dla operatorów w branży spożywczej w związku z Covid-19

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Przedsiębiorstwa spożywcze funkcjonują opierając się na kompleksowych systemach produkcji bezpiecznej żywności. Pandemia Covid-19 wymusiła ich dostosowanie do nowych warunków. Prezentujemy przegląd wskazówek polskich i światowych agencji oraz organizacji mających ułatwić funkcjonowanie firmom spożywczym w obecnych realiach.

Wytyczne Ministerstwa Rozwoju i GIS dla branży spożywczej i logistycznej w związku z Covid-19 prezentowaliśmy TUTAJ.

White paper pt. Ryzyko związane z Covid-19 w produkcji żywności można pobrać TUTAJ.

O czym należy pamiętać, by zachować ciągłość operacyjną w zakładach spożywczych?

Aby utrzymać ciągłość pracy zakładów, należy ocenić, co można zrobić zdalnie, a co należy wykonać na miejscu, w zakładzie. Zidentyfikować krytyczne role i powierzyć kompetencje. Izolacja lub choroba może oznaczać napływ pracowników tymczasowych – wskazówki, które można znaleźć poniżej w linku umożliwiają skorzystanie z efektywnych szkoleń dla pracowników tymczasowych.

Wykorzystać istniejące systemy zarządzania bezpieczeństwem żywności, zasady kultury bezpieczeństwa żywności, ocenę ryzyka, protokoły zmian itd., aby skutecznie zarządzać ryzykiem i wprowadzać niezbędne zmiany w funkcjonowaniu zakładu spozywczego.

Co nowego w związku z Covid-19 muszą brać pod uwagę operatorzy przemysłu spożywczego?

Chronić swoich pracowników, ich fizycznego bezpieczeństwa, stosowania protokołów na okoliczność zachorowania pracownika na Covid-19. Śledzić źródła, gdzie regularnie aktualizowane są informacje dotyczące bezpieczeństwa pracowników, np. przez WHO.

Zasady dystansu społecznego mogą nie działać w środowisku produkcyjnym. W poniższych wskazówkach można znaleźć informacje zawierające zasady stosowania środków ochrony indywidualnej zgodnie z wymaganiami zakładając, że każdy pracownik może być nosicielem bezobjawowym.

Minimalizować zanieczyszczenia krzyżowe: podział siły roboczej na oddzielne strefy pomoże zminimalizować ryzyko rozprzestrzeniania się między strefami. Pracowników można oznaczyć kolorami, jak strefy.

Nie należy zapominać o istotnych kwestiach, takich jak:

Alergeny

Zmiana dostawcy może być konieczna z powodu przerw w dostawach materiałów. A często ten sam dostawca może oferować ten sam składnik, ale z innego miejsca – należy sprawdzić profil alergenów dla nowego miejsca lub dostawcy.

Fałszowanie żywności

Należy pamiętać o możliwości istnienia zafałszowań żywności i w razie potrzeby zastosować systemy TACCP i  VACCP.

Bezpieczeństwo żywności

Zmniejszenie liczby jednostek magazynowych może prowadzić do wzrostu zapotrzebowania na surowce, protokoły czyszczenia, półprodukty procesowe, sprzęt i opakowania. Należy zwrócić szczególną uwagę na długie cykle produkcyjne pomiędzy procesami mycia, które prowadzą do nagromadzenia się patogenów wytwarzających biofilm, np. Listeria, Bacillus, Staphylococcus, Clostridium oraz drożdży, pleśni, Pseudomonas i bakterii kwasu mlekowego. Aby zapewnić bezpieczeństwo żywności należy wprowadzić zmiany w protokołach sanitarnych określonych w ocenie ryzyka.

Również nie wolno zapominać o kwestiach związanych z jakością powietrza i wentylacji, aby zmniejszyć ryzyko rozprzestrzeniania się koronawirusa. Jeśli w zakładzie zastosowano scentralizowany system wentylacji, który usuwa i cyrkuluje powietrze do różnych pomieszczeń, zaleca się wyłączenie recyrkulacji i użycie dopływu świeżego powietrza.

Institute of Food Science + Technology przygotował opracowanie w formie przewodników z linkami, porządkujące informacji dotyczące wskazówek w związku z Covid-19 dla firm działających w branży spożywczej, zebrane w 3 kategoriach  (a które publikujemy dzięki uprzejmości IFST):

 

Źródło: https://www.ifst.org/resources-policy/covid-19-knowledge-hub/guidance-larger-food-operations-covid-19#Trusted%20Resources%20Links

 

Wybierz obszar: Koronawirus

Autor: Katarzyna Oleksy

Przeczytaj także

Zapisz się do newslettera

Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!

Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:

Zapisz się
Facebook Twitter LinkedIn