Rejestracja do katalogu firm

Przypomnij hasło

Facebook Twitter LinkedIn

Biopolimery ze spiruliną w opakowaniach do żywności?

Kategoria: Składniki Żywności

Alternatywa dla kukurydzy

Naukowcy z hiszpańskiego Instytutu Agrochemii i Technologii Żywności (IATA) wykorzystali światło generowane przez synchrotron ALBA do wytworzenia nowego rodzaju bioplastiku, który może znaleźć zastosowanie w przemyśle opakowaniowym. Badacze dowiedli, że popularnie sprzedawana jako „superfood” spirulina stanowi obiecującą alternatywę dla skrobi kukurydzianej w produkcji biopolimerów.

Plastikowy problem

Plastik jest jednym z materiałów najpowszechniej stosowanym w produkcji opakowań do żywności. Stanowi to poważny problem, ponieważ do jego wytworzenia niezbędna jest ropa naftowa – nieodnawialny surowiec o bardzo zmiennej wartości rynkowej. Ponadto masowe wykorzystywanie plastikowych opakowań jest dużym zagrożeniem dla środowiska naturalnego, jako że czas rozkładu tego typu odpadów może wynosić nawet 400 lat. Badacze z IATA w regionie Walencji poszukują w związku z tym bardziej zrównoważonych metody wytwarzania opakowań spożywczych. Duży potencjał drzemie w wykorzystaniu do tego celu pozostałości biomasy z alg.

Doświadczenia w synchrotornie

„Potrzebujemy alternatywnych źródeł surowców. Dlatego bardzo interesująca jest eksploracja zasobów morskich, takich jak algi i mikroalgi. Organizmy te szybko się rozmnażają, funkcjonują w różnych środowiskach i nie wpływają negatywnie na produkcję żywności”, wyjaśnia Ámparo López Rubio, badaczka z IATA. Naukowcy przeanalizowali wpływ dodatku różnych gatunków mikroalg na właściwości biopolimerów na bazie skrobi. W trakcie procesu prowadzono doświadczenia z wykorzystaniem synchrotronu ALBA znajdującego się nieopodal Barcelony.

Łatwość zastosowania w przemyśle

Wyniki badań pokazują, że spirulina w efektywny sposób może zastąpić część matrycy biopolimerów pochodzącej ze skrobi kukurydzianej – poprawia to nieprzepuszczalność materiału dla tlenu i wody, która przyczynia się do przedłużenia trwałości produktu. „Trzeba zaznaczyć, że dodatkową zaletą biopolimerów na bazie mikroalg jest łatwość zastosowania w przemysłowych procesach produkcji”, podkreśla inna badaczka z IATA, Marta Martínez-Sanz.

Źródła:

Autor: Wojciech Grodzicki

Zapisz się do newslettera

Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!

Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:

Zapisz się
Facebook Twitter LinkedIn