Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Nowe badanie wskazuje, że spożywanie wodorostów należących do dwóch rodzajów powszechnie dostępnych i zasobnych w białko alg jadalnych może wspierać metabolizm mięśni u młodych osób dorosłych.
Spirulina i chlorella
Spirulina i chlorella to dwa najpopularniejsze rodzaje jadalnych wodorostów, które zawierają duże ilości mikroskładników odżywczych oraz protein. Ich zdolność do stymulacji wzrostu białek mięśniowych w przypadku ludzi pozostawała jednak do tej pory niezbadana. Aby rzucić na tę kwestię więcej światła naukowcy z brytyjskiego University of Exeter postanowili ocenić wpływ spożycia spiruliny i chlorelli na poziom aminokwasów w krwiobiegu oraz na tempo syntezy białek mięśniowych zarówno po wysiłku fizycznym, jak i w stanie spoczynku. Działanie alg porównano z innym wysokiej jakości niezwierzęcym źródłem białka w postaci mykoprotein pochodzących z grzybów.
Napój białkowy po treningu
W randomizowanym, podwójnie zaślepionym badaniu wzięło udział 36 młodych osób dorosłych. Po treningu siłowym angażującym jedną kończynę uczestnicy spożywali napój zawierający 25 gramów białka z grzybów, spiruliny bądź chlorelli. Zarówno przed, jak i po upływie 4 godzin od interwencji, pobierano od nich próbki krwi i mięśni szkieletowych do dalszych analiz.
Wzrost syntezy białek mięśniowych
Jak się okazało, spożycie białka podniosło stężenie aminokwasów we krwi, przy czym efekt ten był wyraźniejszy w przypadku spiruliny w porównaniu z chlorellą i mykoproteinami. Naukowcy odnotowali wzrost syntezy białek zarówno w mięśniach poddanych treningowi, jak i tych, które pozostawały w spoczynku, przy czym nie zaobserwowano pod tym względem różnic pomiędzy poszczególnymi grupami.
„Element bezpiecznego i zrównoważonego systemu żywnościowego”
Badanie brytyjskich naukowców jest pierwszym, które dowodzi, że spirulina i chlorella w znaczącym stopniu zwiększają syntezę białek mięśniowych w tkankach poddanych wysiłkowi, a także pozostających w spoczynku. Ich skuteczność jest ponadto porównywalna z innymi, wysokiej jakości źródłami niezwierzęcego białka w postaci mykoprotein. „Nasze badanie wskazuje, że wodorosty mogą stać się w przyszłości elementem bezpiecznego i zrównoważonego systemu żywnościowego. Jako że coraz więcej osób stara się jeść mniej mięsa z pobudek etycznych i środowiskowych, zainteresowanie niezwierzęcymi i przyjaznymi dla planety źródłami białka rośnie”, podsumowuje główny autor publikacji, Ino Van Der Heijden z University of Exeter.
Źródła:
Przeczytaj także
W ramach innowacyjnego projektu realizowanego na Politechnice Łódzkiej, na Wydziale Biotechnologii i Nauk o Żywności, naukowcy pod przewodnictwem prof. Grażyny Budryn skupiają się na opracowaniu zaawansowanej technologii produkcji czarnego czosnku z polskich odmian.
Naukowcy odkryli, że dwa powszechnie stosowane w przemyśle spożywczym drożdże mogą mieć działanie przeciwzapalne, co otwiera nowe perspektywy w opracowywaniu skutecznych probiotyków.
Nowelizacji uległy specyfikacje trzech dodatków do żywności: glicerolu (E 422), estrów kwasów tłuszczowych i poliglicerolu (E 475) oraz polirycynooleinianu poliglicerolu (E 476)