Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Czy algi mogą być alternatywą dla zwierzęcych źródeł białka?

Kategoria: Składniki Żywności

Nowe badanie wskazuje, że spożywanie wodorostów należących do dwóch rodzajów powszechnie dostępnych i zasobnych w białko alg jadalnych może wspierać metabolizm mięśni u młodych osób dorosłych.

Spirulina i chlorella

Spirulina i chlorella to dwa najpopularniejsze rodzaje jadalnych wodorostów, które zawierają duże ilości mikroskładników odżywczych oraz protein. Ich zdolność do stymulacji wzrostu białek mięśniowych w przypadku ludzi pozostawała jednak do tej pory niezbadana. Aby rzucić na tę kwestię więcej światła naukowcy z brytyjskiego University of Exeter postanowili ocenić wpływ spożycia spiruliny i chlorelli na poziom aminokwasów w krwiobiegu oraz na tempo syntezy białek mięśniowych zarówno po wysiłku fizycznym, jak i w stanie spoczynku. Działanie alg porównano z innym wysokiej jakości niezwierzęcym źródłem białka w postaci mykoprotein pochodzących z grzybów.

Napój białkowy po treningu

W randomizowanym, podwójnie zaślepionym badaniu wzięło udział 36 młodych osób dorosłych. Po treningu siłowym angażującym jedną kończynę uczestnicy spożywali napój zawierający 25 gramów białka z grzybów, spiruliny bądź chlorelli. Zarówno przed, jak i po upływie 4 godzin od interwencji, pobierano od nich próbki krwi i mięśni szkieletowych do dalszych analiz.

Wzrost syntezy białek mięśniowych

Jak się okazało, spożycie białka podniosło stężenie aminokwasów we krwi, przy czym efekt ten był wyraźniejszy w przypadku spiruliny w porównaniu z chlorellą i mykoproteinami. Naukowcy odnotowali wzrost syntezy białek zarówno w mięśniach poddanych treningowi, jak i tych, które pozostawały w spoczynku, przy czym nie zaobserwowano pod tym względem różnic pomiędzy poszczególnymi grupami.

„Element bezpiecznego i zrównoważonego systemu żywnościowego”

Badanie brytyjskich naukowców jest pierwszym, które dowodzi, że spirulina i chlorella w znaczącym stopniu zwiększają syntezę białek mięśniowych w tkankach poddanych wysiłkowi, a także pozostających w spoczynku. Ich skuteczność jest ponadto porównywalna z innymi, wysokiej jakości źródłami niezwierzęcego białka w postaci mykoprotein. „Nasze badanie wskazuje, że wodorosty mogą stać się w przyszłości elementem bezpiecznego i zrównoważonego systemu żywnościowego. Jako że coraz więcej osób stara się jeść mniej mięsa z pobudek etycznych i środowiskowych, zainteresowanie niezwierzęcymi i przyjaznymi dla planety źródłami białka rośnie”, podsumowuje główny autor publikacji, Ino Van Der Heijden z University of Exeter.

Źródła:

  1. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0022316623725960?via%3Dihub
  2. https://www.sciencedaily.com/releases/2023/12/231218130020.htm?fbclid=IwAR3jms_3iI6ghIyocN7JM5uGh6LByx9VgXmavn--O0iurSntNDINspw7auk
Autor:Wojciech Grodzicki
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Wybierz temat: Dieta i zdrowie Dodatki i składniki Plant-based

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.