Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Projekt "Czarnego Złota" na Politechnice Łódzkiej: Nowoczesna technologia produkcji czarnego czosnku

Kategoria: Składniki Żywności

W ramach innowacyjnego projektu realizowanego na Politechnice Łódzkiej, na Wydziale Biotechnologii i Nauk o Żywności, naukowcy pod przewodnictwem prof. Grażyny Budryn skupiają się na opracowaniu zaawansowanej technologii produkcji czarnego czosnku z polskich odmian. Projekt, współfinansowany z Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020, zakłada stworzenie pilotażowej instalacji do fermentacji czosnku, z zastosowaniem energooszczędnych rozwiązań.

Współpraca z Uniwersytetem Medycznym w Łodzi, gospodarstwem rolnym, przedsiębiorcą oraz doradztwem rolniczym, umożliwia interdyscyplinarny charakter projektu, integrując kompetencje z zakresu biotechnologii, rolnictwa i inżynierii procesowej. Kluczowym celem projektu jest zoptymalizowanie procesu produkcji czarnego czosnku, aby wspomóc sektor rolnictwa, a jednocześnie uzyskać korzystne efekty dla środowiska.

Instalacja do fermentacji czosnku zostanie zoptymalizowana pod kątem energooszczędności, wykorzystując zaawansowane technologie. Proces fermentacji zostanie poddany restrukturyzacji poprzez wprowadzenie operacji wstępnych przed zasadniczym etapem fermentacji. Ten innowacyjny zabieg ma na celu skrócenie czasu produkcji, minimalizację zużycia energii oraz uzyskanie czarnego czosnku o podwyższonych walorach organoleptycznych i prozdrowotnych.

W trakcie fermentacji czosnku, S-allilocysteina jest naturalnie wytwarzana, co stanowi kluczowy element wpływający na poprawę właściwości zdrowotnych produktu. Substancja ta posiada zdolność hamowania procesów zapalnych, co przyczynia się do przeciwdziałania wielu chronicznym stanom chorobowym.

Projekt zakłada także możliwość adaptacji opracowanej technologii do różnej skali produkcji, co stanowi kluczowy element jej atrakcyjności dla różnorodnych gospodarstw rolnych i przetwórni. Skalowalność rozwiązania pozwoli na efektywne dostosowanie się do różnych warunków i potrzeb producentów.

W kontekście korzyści środowiskowych, projekt skupia się na redukcji emisji gazów cieplarnianych, zmniejszeniu zużycia energii elektrycznej oraz oszczędności wody. Planuje się także wykorzystanie energii odnawialnej oraz minimalizację używania nieekologicznych opakowań. W rezultacie, wprowadzenie tej technologii przyniesie korzyści ekonomiczne poprzez zminimalizowanie kosztów produkcji.

Projekt naukowy realizowany na Politechnice Łódzkiej jest odpowiedzią na wyzwania związane z importem czosnku zagranicznego na rodzimy rynek. Przy wykorzystaniu nowoczesnych technologii, czarny czosnek ma szansę stać się bardziej dostępny, konkurencyjny cenowo i przyczynić się do zrównoważonego rozwoju sektora rolno-spożywczego w Polsce.

Źródło; https://p.lodz.pl/uczelnia/aktualnosci/naukowcy-pl-pracuja-nad-technologia-produkcji-czarnego-zlota 

Wybierz temat: Badania żywności Dodatki i składniki

Autor: FoodFakty

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.