Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Według badaczy ekstrakt z czarnego czosnku może poprawić ciśnienie krwi

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności , Składniki Żywności

Obniżenie ciśnienia krwi jest ważne dla zdrowia i długowieczności. Niemniej jednak, wielu ludzi na świecie nie kontroluje swojego ciśnienia krwi, a nawet część z nich, mimo przyjmowania wielu leków, nie może osiągnąć pożądanych wyników. Stąd potrzeba alternatywnych podejść, takich jak zdrowa dieta i styl życia. Badania sugerują, że pewne składniki spożywcze, zwłaszcza te zawierające siarkę, mogą pomóc w obniżeniu ciśnienia krwi. Takie substancje można znaleźć w produktach spożywczych, takich jak czosnek, cebula i warzywa kapustne. Warto zwracać uwagę na te naturalne źródła, aby wspomóc zdrowie serca i naczyń krwionośnych.

Badacze poddali analizie, czy ekstrakt z dojrzałego czarnego czosnku (ABG) może obniżyć ciśnienie krwi u osób z nadciśnieniem. Składało się z dwóch okresów: fazy docierania i fazy eksperymentalnej.

  • Faza docierania: Trwała dwa tygodnie i obejmowała ochotników, którzy byli leczeni placebo, a ich ciśnienie krwi było monitorowane codziennie. Ten okres pomógł ustalić początkowe wartości ciśnienia krwi i zidentyfikować osoby, które nie przestrzegały protokołu badania.
  • Faza eksperymentalna: W tej fazie ochotnicy zostali losowo podzieleni na dwie grupy: Grupę A (placebo) i Grupę L (substancja czynna). Badano, czy przyjmowanie ABG przez 12 tygodni obniży ciśnienie krwi u osób z nadciśnieniem I stopnia.

Autorzy przeprowadzili badanie mające na celu zrozumienie, czy codzienna suplementacja ekstraktem z czarnego czosnku może pomóc w kontrolowaniu ciśnienia krwi u osób z nadciśnieniem. Ich wyniki sugerują, że suplementacja czarnym czosnkiem może prowadzić do niewielkiego obniżenia ciśnienia krwi, szczególnie w pomiarach wykonywanych w domu. Jednak w gabinecie lekarskim zmiany były mniej zauważalne.

Badania nad wpływem czosnku na ciśnienie krwi wykazały korzystny efekt w przeszłości. W wynikach wcześniejszych badań, efekt ten był większy niż w tym badaniu, ale te starsze badania mogły mieć pewne ograniczenia.

W badaniu zastosowano ekstrakt czosnku w niewielkich dawkach, co jest ważne, ponieważ wykazano, że dawki czosnku mogą wywoływać niepożądane efekty uboczne, takie jak problemy żołądkowe czy wpływ na krzepnięcie krwi. W tym badaniu nie zaobserwowano takich efektów ubocznych. Wykazano również, że nie ma istotnych różnic w odpowiedzi na leczenie ze względu na płeć ani przyjmowanie leków obniżających ciśnienie krwi.

Nawet niewielkie obniżenie ciśnienia krwi jest ważne, ponieważ niewielka poprawa w kontrolowaniu ciśnienia krwi może zmniejszać ryzyko chorób serca. Wyniki tego badania sugerują, że suplementacja czarnym czosnkiem może być korzystna, szczególnie u osób, które nie reagują dobrze na tradycyjne leki przeciwnadciśnieniowe.

Wnioski

Na podstawie wyników wywnioskowano, że codzienna suplementacja niewielkimi ilościami ekstraktów z dojrzałego czarnego czosnku (ABG) zawierającymi SAC (0,25 mg/dzień) może istotnie obniżyć ciśnienie krwi u osób z nadciśnieniem I stopnia, które jednocześnie przyjmują leki przeciwnadciśnieniowe.

Źródło: MDPI

Wybierz temat: Badania żywności Dieta i zdrowie

Autor: Joanna Markwas

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.