PODSUMOWANIE PACK4FUTURE 2025 - PPWR i ROP w centrum zainteresowania branży spożywczej - fotorelacja
Ponad 400 uczestników – przedstawicieli branży spożywczej i opakowaniowej, ekspertów oraz partnerów wydarzenia spotkało się w łódzkim Orientarium na tegorocznej edycji Forum Managerskiego i Warsztatów Jakość i Bezpieczeństwo Opkowania Żywności i Suplementów w Odpiwiedzi na "Rewolucję Opakowaniową PPWR i ROP" - Pack4Future FoodFakty. To dwudniowe spotkanie poświęcone było kluczowym wyzwaniom i rozwiązaniom w kontekście „rewolucji opakowaniowej” wynikającej z nowych regulacji, takich jak PPWR i ROP.
Jednym z kluczowych tematów była zmiana podejścia do opakowań w kierunku gospodarki cyrkularnej, a także wdrożenie nowoczesnych technologii, takich jak inteligentne etykiety czy biodegradowalne materiały opakowaniowe. Eksperci zwrócili uwagę na wyzwania związane z koniecznością dostosowania się do nowych regulacji oraz na rolę współpracy między sektorem nauki, biznesu i administracji. Forum było przestrzenią do wymiany doświadczeń i budowy relacji wśród przedstawicieli branży, którzy wspólnie szukali odpowiedzi na pytania dotyczące przyszłości rynku opakowań.
Podczas dwóch intensywnych dni (11-12 marca) uczestnicy mieli okazję wziąć udział w 11 sesjach tematycznych, obejmujących ponad 50 prelekcji, warsztatów i debat.
ZAPRASZAMY NA RELACJĘ VIDEO (ok. 3,5 min)
W programie Pack4Future znalazły się m.in. (fotorelacja):
DEBATY EKSPERCKIE
Debata 1 - PERSPEKTYWA REGULACYJNA ROP W BRANŻY SPOŻYWCZEJ
W dużym stopniu debata pod patronatem Polskiej Federacji Producentów Żywności, dotycząca perspektywy regulacyjnej ROP w branży spożywczej stała się kulminacyjnym elementem pierszego dnia obrad. Debata skupiła się w dużym stopniu na konfrontacji stanowisk i oczekiwań pzredstawicieli biznesu ze stanowiskiem strony rządowej i pokazała jednoznacznie rozbieżne oczekiwania. Wszyscy wyrazili otwartość na dalszy dialogu i nadzieję, że końcowa wersja regulacji prawnych będzie uwzględniała interesy branży spożywczej. W debacie stronę rządową pod nieobecność Pani Anity Sowińskiej reprezentował Maciej Białek - Zastępca Dyrektora Departamentu Gospodarki Odpadami, Ministerstwo Klimatu i Środowiska. W debacie udział wzięli także: dr inż. Andrzej Gantner, Wiceprezes Zarządu i Dyrektor Generalny, PFPŻ ZP; Krzysztof Baczyński, Prezes Zarządu, Związek Pracodawców Przemysłu Opakowań i Produktów w Opakowaniach EKO-PAK; Bartłomiej Morzycki, Dyrektor Generalny, ZPPP – Browary Polskie; Anna Kozera-Szałkowska, Dyrektor Zarządzająca Fundacji PlasticsEurope Polska oraz Łukasz Sosnowski - Prezes Fundacji ProKarton. Debatę prowadził Aleksander Jakub Paszyński.
Debata 2 - PERSPEKTYWA TECHNOLOGICZNA BRANŻY SPOŻYWCZEJ I OPAKOWANIOWEJ W OBLICZU REWOLUCJI OPAKOWANIOWEJ
Eksperci z nauki i biznesu: Krzysztof Janiak, CEO, CDM Packaging; prof. dr hab. inż. Artur Bartkowiak Członek Zarządu Stowarzyszenia Natureef; Przemysław Kuna, Dyrektor zarządzający w Interzero; Małgorzata Zaniewska, Country Manager w Avery Dennison i Artur Grudzień, Dyrektor Generalny Ecopet dyskutowali o tym, jaka jest gotowość technologiczna i materiałowa producentów opakowań, jakie zmiany czekają branżę spożywczą, opakowaniową i utylizacyjną? W debacie udało się ująć bardzo szeroki horyzont z perspektywy opakowania, ale również od strony produktu spożywczego. Debatę przygotował i poprowadził Janusz Olejnik, FoodFakty.
SESJE TEMATYCZNE (11 MARCA)
Wymogi dla etykiety i specyfikacji opakowania
Podczas tej sesji omówiono kluczowe regulacje dotyczące znakowania produktów oraz wymagania techniczne dla opakowań w kontekście zgodności z normami prawnymi. Dyskusje dotyczyły dostosowania etykiet do międzynarodowych standardów, oświadczeń środowiskowych zawieranych na opakowaniach i ryzyka greenwashingu. A z perspektywy producenta opakowań na przykładach przedstawiono różnice wymagań na poziomie międzynarodowym z perspektywy rynku polskiego i niemieckiego. W sesji prowadzonej przez Janusza Olejnika, FoodFakty udział wzięli: Marta Zawadka, Foodie; Maciej Majewski, TKPiW, Damian Jarzębowski, CDM Packaging oraz dr Izabela Tańska, IGI FOOD LAW.
Jak przygotować firmę na nadchodzącą rewolucję zmian w zakresie opakowań? PPWR – 7 kluczowych zmian dla opakowań na nadchodzące lata
To tematyka poruszana podczas sprintów eksperckich prowadzonych przez Małgorzatę Gresztę z Polskiego Paktu Plastikowego i zaproszonych ekspertów. W pierwszym sprincie przedstawicielka sieci handlowej -Katarzyna Grabarska, Jerónimo Martins Poland, recyklera - Beata Szynkiewicz-Razik, PRT Radomsko oraz producenta - Anita Frydrych, KGL dyskutowały na temat - Od ekorpojektowania do recyklingu na dużą skalę – jak projektowane zmiany wpłyną na procentów, sieci handlowe i podmioty gospodarki odpadami?
W drugim sprincie przedstawiciele instytucji otoczenia biznesu Beata Górska, COBRO, Łukasiewicz Łódzki Instytut Technologiczny oraz Michał Mikołajczyk z REKOPOL Organizacja Odzysku Opakowań podpowiadali jak przygotować się na nadchodzącą rewolucję zmian: od czego zacząć proces w firmie, z kim budować strategiczne partnerstwa, z jakich narzędzi można skorzystać?
Opakowanie dla suplementów diety - cz. 1 i 2
Pod egidą Krajowej Rady Suplementów Diety i Odżywek odbyły się dwie sesje dedykowane specjalnie opakowaniom do suplementów diety. Obie sesje prowadziła dr Joanna Uchańska z AJ LAW. Poruszano kluczowe kwestie związane z regulacjami prawnymi, innowacjami i wyzwaniami w tej dziedzinie. Omówiono m.in. oznaczenia i oświadczenia na opakowaniach, bezpieczeństwo materiałów opakowaniowych oraz aspekty związane z ich zgodnością z normami. Dyskutowano również o nowych technologiach, takich jak biodegradowalne materiały i inteligentne opakowania. Podkreślono znaczenie estetyki, funkcjonalności i zrównoważonego rozwoju w projektowaniu opakowań. Wśród ekspertów w tych dwóch sesjach byli: Barbara Graczyńska, Alu-Lids; Aleksandra Diskau, AJ LAW; Mariusz Andrzejczuk oraz Bartosz Kubiak, VTU; Maciej Wojciechowski, GBA; Alicja Kaszuba i Katarzyna Samsonowicz z COBRO, Sieć Badawcza ŁUKASIEWICZ – Łódzki Instytut Technologiczny; Paweł Borek, MGS Law oraz Łukasz Projs i Marcin Kowaleski z firmy KAJ.
Podczas sesji Postęp w materiałach opakowaniowych, nowe funkcje i materiały dyskutowano o innowacjach w zakresie biodegradowalnych folii skrobiowych, zastosowaniu nanomateriałów oraz możliwościach ekoprojektowania. Poruszono również problemy technologiczne związane z opakowaniami jednomateriałowymi oraz ich wpływ na recykling. Eksperci podkreślili potrzebę łączenia nauki z przemysłem, aby sprostać wymaganiom zrównoważonego rozwoju i nowym regulacjom prawnym. W sesji udział wzięli: Joanna Olszak, IGI FOOD LAW; prof. dr hab. inż. Grażyna Budryn, Wydział Biotechnologii i Nauk o Żywności Politechnika Łódzka; dr hab. inż. Łukasz Łopusiewicz, prof. AEH; dr hab. inż. Anna Masek, prof. PŁ i dr hab. inż. Marcin Masłowski, Politechnika Łódzka, a sesję prowadziła dr hab. inż. Izabela Witońska, prof. PŁ.
Nowe regulacje i nowe obowiązki i ryzyka dla operatora żywności w kontekście opakowań
W tej sesji swoją ekspercką wiedzą nt. opakowań w kontekście EUDR, PPWR, opłaty SUP w świetle implementacji przepisów dyrektywy plastikowej i opakowania jako odpadu z uczestnikami podzielili się: mec. Ewa Kuczyńska i mec. Bartosz Fogel z GFP Legal; Anna Kozera-Szałkowska, Fundacja PlasticsEurope Polska oraz Tomasz Siewierski, BOO. Sesję prowadziła Magdalena Wolska, FoodFakty.
WARSZTATY (11 marca)
Uczestnicy mieli możliwość skorzystać z także z formuły warsztatowej, gdzie w mniejszych grupach przedstawione zostały następujące zagadnienia:
- Wymagania i uwarunkowania dla etykiet w Gospodarce Obiegu Zamkniętego (Robert Brania, Piotr Krassowski, Bartosz Graczyk, Avery Dennison)
- Ścieżki postępowania i uwarunkowania dla trwałości produktów w odniesieniu do zmiany materiału opakowania (dr hab. inż. Agnieszka Nowak, prof. dr hab. inż. Grażyna Budryn Instytut Technologii Fermentacji i Mikrobiologii)
- Ślad węglowy i analiza cyklu życia opakowań do żywności – od czego zacząć? (Marlena Osińska-Przybysz, SGS)
- Od weryfikacji dokumentacji do kompleksowych badań: Jak skutecznie zaplanować ścieżkę oceny zgodności materiałów do kontaktu z żywnością (Adam Fotek, J.S. Hamilton)
- Zastosowanie metody GC-IMS w badaniach barierowości opakowań (dr inż. Tomasz Gozdek, dr inż. Katarzyna Klajn, dr hab. inż. Anna Masek, prof. PŁ, Politechnika Łódzka – Wydział Chemii)
SESJE TEMATYCZNE (12 MARCA)
Etykieta produktu - szanse marketingowe i wyzwania prawne
W sesji prowadzonej przez Janusza Olejnika, FoodFakty poruszano takie zagadnienie, jak: Co to znaczy uczciwy dystans między konkurentami na przykładzie projektowania produktu i jego opakowania? oraz Ochrona opakowań przed naśladownictwem – case studies, mec. Piotr Płachecki, Osborne Clarke; dr Agnieszka Szymecka-Wesołowska, Centrum Prawa Żywnościowego i Produktowego FOOD LAW mówiła opakowaniach wprowadzających w błąd; o opakowaniach oczami konsumenta Anna Łoś z Ipsos oraz o oznakowaniu w Bio Eko mec. Magdalena Wawrzyniak, Food&Pharma Legal.
Nowa perspektywa prawna odpowiedzialności producenta i dystrybutora żywności - nowe regulacje prawne
W sesji udział wzięły: Sylwia Uziębło-Kowalska, Osborne Clarke - on-line; Marta Krawczyk, SGS i Magdalena Dziczek, Kaucja.PL, a sesję prowadziła Magdalena Wolska, FoodFakty.
Zgodność materiałów opakowaniowych z wymogami systemów bezpieczeństwa żywności i standardów (GFSI)
Sesja, w której Agnieszka Wryk, IFS pełniła podwójną rolę prelegenta i prowadzącego cieszyła się bardzo dużym zainteresowaniem uczestników, którzy poprzez towarzyszącą wydarzeniu aplikację zadali prelegentom bardzo dużo pytań. W wśród prelegentów znależli się: dr inż. Jakub Kobyliński, Silliker Polska grupa Mérieux NutriSciences; Paulina Jatczak-Marchwińska, Barry Callebaut; Monika Kropidłowska, TÜV SÜD oraz Robert Gogolewski, CDM Packaging.
Wymogi formalne dla opakowań i nowe nadchodzące wyzwania. Zanieczyszczenia i inne aspekty
Sesję prowadził Michał Snopkiewicz, FoodFakty, w której Adam Fotek, J.S. Hamilton przedstawił najnowsze zmiany prawne w zakresie substancji migrujących z materiałów przeznaczonych do kontaktu z żywnością oraz drugi temat dot. bezpieczeństwa i zgodności recyklatów. Wymogi formalne dla opakowań żywności – z perspektywy prawników przedstawili Marcelina Izydorczyk i Michał Tracz z KRK Kancelaria Prawna, a aktualny stan prawny i wyzwania dot. rPET mec. Marcin Stępień, Radca Prawny Ecopet.
WARSZTATY (12 marca)
- Horyzont regulacyjny wokół opakowań – perspektywa producenta i innych podmiotów z branży spożywczej (dr inż. Karolina Wiszumirska, Natureef)
- Ekoprojektowanie, wdrażanie innowacji w świetle nadchodzących zmian oraz opakowania papierowe łatwe w recyklingu: rozwiązania i pułapki (Beata Górska, dr inż. Marcin Dubowik, prof. dr hab. inż. Piotr Przybysz i Ewelina Pawłowska z COBRO, Sieć Badawcza ŁUKASIEWICZ - Łódzki Instytut Technologiczny)
- Opakowania z tworzyw sztucznych – fakty i mity (Weronika Wertelecka i Edyta Wielgus-Barry, Fundacja PlasticsEurope Polska)
- Oznaczenie opakowaniowe – obowiązkowe, dobrowolne, zakazane (dr Patryk Kalinowski, Centrum Prawa Żywnościowego i Produktowego FOOD LAW)
- Nowe funkcje opakowań - etykiety inteligentne: funkcjonalność i przykłady zastosowania (Robert Brania, Piotr Krassowski, Bartosz Graczyk, Avery Dennison)
- Kody 2D od GS1 w praktyce - globalne standardy dla nowoczesnego znakowania produktów (Dariusz Jadczak, Grzegorz Sokołowski, Adam Kubisiak z GS1 Polska)
- Ślad węglowy i analiza cyklu życia opakowań do żywności – od czego zacząć? (Marlena Osińska-Przybysz, SGS)
- Metoda Design Thinking w projektowaniu zrównoważonych rozwiązań opakowaniowych (dr Agnieszka Piekara, Uniwersytet Ekonomiczny we Wrocławiu)
WYJAZD STUDYJNY
Uczestnicy Pack4Future oprócz dużej dawki teorii mieli możliwość w praktyce zapoznać z całym procesem tworzenia nowoczesnego i spełniającego nowe wymogi opakowania. Partner strategiczny wydarzenia frima CDM Packaging umożliwiła chętnym zwiedzanie swojego zakładu, który znajduje się zlokalizowanym w Ksawerowie, niedaleko Łodzi.
WIECZÓR EKSPERTA
Unikalna sceneria Akwarium w Orientarium ZOO Łódź stanowił doskonałą okazję do dalszego networkingu w mniej formalnej atmosferze.
Tegoroczna edycja Pack4Future potwierdziła, że zmiany w obszarze opakowań to nie tylko regulacyjna rewolucja, ale także szansa na wdrożenie innowacyjnych rozwiązań, które mogą zrewolucjonizować rynek spożywczy i opakowaniowy w Polsce i Europie.
W imieniu całego zespołu FoodFakty oraz wszystkich Partnerów serdecznie dziękujemy za udział w Pack4Future i już dziś zapraszamy na kolejną edycję, która odbędzie się również w Łodzi w marcu 2026!
PARTNERZY PACK4FUTURE
Serdecznie zapraszamy do udziału partnerskiego w kolejnej edycji Pack4Future 2026
Przeczytaj także
-
05.03.2025
Szkoła Mikrobiologii Żywności – dołącz do szkolenia, które zmieni Twoje podejście do zarządzania bezpieczeństwem żywności!
Już 15 i 24 kwietnia firma BioMérieux wraz z FoodFakty zapraszają na wyjątkowe szkolenie online – Szkołę Mikrobiologii Żywności. To doskonała okazja, by zgłębić tajniki zarządzania ryzykiem związanym z Listeria monocytogenes i poznać najnowsze rozwiązania technologiczne w tej dziedzinie.
-
19.02.2025
Ministerstwo Klimatu i Środowiska potwierdza udział w debacie - PERSPEKTYWA REGULACYJNA ROP W BRANŻY SPOŻYWCZEJ
Forum Managerskie i Warsztaty Pack4Future 2025 już w dn. 11-12 marca w Łodzi. Program wydarzenia został tak zaplanowany, by odpowiadać na potrzeby szerokiego grona uczestników – od producentów żywności i opakowań, przez ekspertów ds. zarządzania jakością, po specjalistów ds. ochrony środowiska.
-
15.11.2024
FoodFakty Summit food4tomorrow – podsumowanie szczytu łączącego biznes, naukę i administrację – fotorelacja
Zakończył się FoodFakty Summit food4tomorrow - projekt, w którym nauka i biznes, i administracje jednocześnie byli prelegentami, uczestnikami, ale równocześnie były gospodarzami wydarzenia.Wydarzenie miało na celu omówienie kluczowych kwestii związanych z bezpieczeństwem żywnościowym, innowacjami w produkcji żywności oraz perspektywami dla polskiej żywności. Obejmowało ponad 20 merytorycznych sesji w 5 ścieżkach tematycznych, sesje plenarne z panelami dyskusyjnymi, warsztaty i wiele form networkingu.