Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

PODSUMOWANIE PACK4FUTURE 2025 - PPWR i ROP w centrum zainteresowania branży spożywczej - fotorelacja

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności , Opakowania

Ponad 400 uczestników – przedstawicieli branży spożywczej i opakowaniowej, ekspertów oraz partnerów wydarzenia spotkało się w łódzkim Orientarium na tegorocznej edycji Forum Managerskiego i Warsztatów Jakość i Bezpieczeństwo Opkowania Żywności i Suplementów w Odpiwiedzi na "Rewolucję Opakowaniową PPWR i ROP" - Pack4Future FoodFakty. To dwudniowe spotkanie poświęcone było kluczowym wyzwaniom i rozwiązaniom w kontekście „rewolucji opakowaniowej” wynikającej z nowych regulacji, takich jak PPWR i ROP.

Jednym z kluczowych tematów była zmiana podejścia do opakowań w kierunku gospodarki cyrkularnej, a także wdrożenie nowoczesnych technologii, takich jak inteligentne etykiety czy biodegradowalne materiały opakowaniowe. Eksperci zwrócili uwagę na wyzwania związane z koniecznością dostosowania się do nowych regulacji oraz na rolę współpracy między sektorem nauki, biznesu i administracji. Forum było przestrzenią do wymiany doświadczeń i budowy relacji wśród przedstawicieli branży, którzy wspólnie szukali odpowiedzi na pytania dotyczące przyszłości rynku opakowań. 

Podczas dwóch intensywnych dni (11-12 marca) uczestnicy mieli okazję wziąć udział w 11 sesjach tematycznych, obejmujących ponad 50 prelekcji, warsztatów i debat.

ZAPRASZAMY NA RELACJĘ VIDEO (ok. 3,5 min)

W programie Pack4Future znalazły się m.in. (fotorelacja):

DEBATY EKSPERCKIE

Debata 1 - PERSPEKTYWA REGULACYJNA ROP W BRANŻY SPOŻYWCZEJ 

W dużym stopniu debata pod patronatem Polskiej Federacji Producentów Żywności, dotycząca perspektywy regulacyjnej ROP w branży spożywczej stała się kulminacyjnym elementem pierszego dnia obrad. Debata skupiła się w dużym stopniu na konfrontacji stanowisk i oczekiwań pzredstawicieli biznesu ze stanowiskiem strony rządowej i pokazała jednoznacznie rozbieżne oczekiwania. Wszyscy wyrazili otwartość na dalszy dialogu i nadzieję, że końcowa wersja regulacji prawnych będzie uwzględniała interesy branży spożywczej. W debacie stronę rządową pod nieobecność Pani Anity Sowińskiej reprezentował Maciej Białek - Zastępca Dyrektora Departamentu Gospodarki Odpadami, Ministerstwo Klimatu i Środowiska. W debacie udział wzięli także: dr inż. Andrzej Gantner, Wiceprezes Zarządu i Dyrektor Generalny, PFPŻ ZP; Krzysztof Baczyński, Prezes Zarządu, Związek Pracodawców Przemysłu Opakowań i Produktów w Opakowaniach EKO-PAK; Bartłomiej Morzycki, Dyrektor Generalny, ZPPP – Browary Polskie; Anna Kozera-Szałkowska, Dyrektor Zarządzająca Fundacji PlasticsEurope Polska oraz Łukasz Sosnowski - Prezes Fundacji ProKarton. Debatę prowadził Aleksander Jakub Paszyński.

Debata 2PERSPEKTYWA TECHNOLOGICZNA BRANŻY SPOŻYWCZEJ I OPAKOWANIOWEJ W OBLICZU REWOLUCJI OPAKOWANIOWEJ

Eksperci z nauki i biznesu: Krzysztof Janiak, CEO, CDM Packaging; prof. dr hab. inż. Artur Bartkowiak Członek Zarządu Stowarzyszenia Natureef; Przemysław Kuna, Dyrektor zarządzający w Interzero; Małgorzata Zaniewska, Country Manager w Avery Dennison i Artur Grudzień, Dyrektor Generalny Ecopet dyskutowali o tym, jaka jest gotowość technologiczna i materiałowa producentów opakowań, jakie zmiany czekają branżę spożywczą, opakowaniową i utylizacyjną? W debacie udało się ująć bardzo szeroki horyzont z perspektywy opakowania, ale również od strony produktu spożywczego. Debatę przygotował i poprowadził Janusz Olejnik, FoodFakty. 

SESJE TEMATYCZNE (11 MARCA)

Wymogi dla etykiety i specyfikacji opakowania

Podczas tej sesji omówiono kluczowe regulacje dotyczące znakowania produktów oraz wymagania techniczne dla opakowań w kontekście zgodności z normami prawnymi. Dyskusje dotyczyły dostosowania etykiet do międzynarodowych standardów, oświadczeń środowiskowych zawieranych na opakowaniach i ryzyka greenwashingu. A z perspektywy producenta opakowań na przykładach przedstawiono różnice wymagań na poziomie międzynarodowym z perspektywy rynku polskiego i niemieckiego. W sesji prowadzonej przez Janusza Olejnika, FoodFakty udział wzięli: Marta Zawadka, Foodie; Maciej Majewski, TKPiW, Damian Jarzębowski, CDM Packaging oraz dr Izabela Tańska, IGI FOOD LAW.

Jak przygotować firmę na nadchodzącą rewolucję zmian w zakresie opakowań? PPWR – 7 kluczowych zmian dla opakowań na nadchodzące lata

To tematyka poruszana podczas sprintów eksperckich prowadzonych przez Małgorzatę Gresztę z Polskiego Paktu Plastikowego i zaproszonych ekspertów. W pierwszym sprincie przedstawicielka sieci handlowej -Katarzyna Grabarska, Jerónimo Martins Poland, recyklera - Beata Szynkiewicz-Razik, PRT Radomsko oraz producenta - Anita Frydrych, KGL dyskutowały na temat - Od ekorpojektowania do recyklingu na dużą skalę – jak projektowane zmiany wpłyną na procentów, sieci handlowe i podmioty gospodarki odpadami? 

W drugim sprincie przedstawiciele instytucji otoczenia biznesu Beata Górska, COBRO, Łukasiewicz Łódzki Instytut Technologiczny oraz Michał Mikołajczyk z REKOPOL Organizacja Odzysku Opakowań podpowiadali jak przygotować się na nadchodzącą rewolucję zmian: od czego zacząć proces w firmie, z kim budować strategiczne partnerstwa, z jakich narzędzi można skorzystać? 

Opakowanie dla suplementów diety - cz. 1 i 2 

Pod egidą Krajowej Rady Suplementów Diety i Odżywek odbyły się dwie sesje dedykowane specjalnie opakowaniom do suplementów diety. Obie sesje prowadziła dr Joanna Uchańska z AJ LAW. Poruszano kluczowe kwestie związane z regulacjami prawnymi, innowacjami i wyzwaniami w tej dziedzinie. Omówiono m.in. oznaczenia i oświadczenia na opakowaniach, bezpieczeństwo materiałów opakowaniowych oraz aspekty związane z ich zgodnością z normami. Dyskutowano również o nowych technologiach, takich jak biodegradowalne materiały i inteligentne opakowania. Podkreślono znaczenie estetyki, funkcjonalności i zrównoważonego rozwoju w projektowaniu opakowań. Wśród ekspertów w tych dwóch sesjach byli: Barbara Graczyńska, Alu-Lids; Aleksandra Diskau, AJ LAW; Mariusz Andrzejczuk oraz Bartosz Kubiak, VTU; Maciej Wojciechowski, GBA; Alicja Kaszuba i Katarzyna Samsonowicz z COBRO, Sieć Badawcza ŁUKASIEWICZ – Łódzki Instytut Technologiczny; Paweł Borek, MGS Law oraz Łukasz Projs i Marcin Kowaleski z firmy KAJ.

Podczas sesji Postęp w materiałach opakowaniowych, nowe funkcje i materiały dyskutowano o innowacjach w zakresie biodegradowalnych folii skrobiowych, zastosowaniu nanomateriałów oraz możliwościach ekoprojektowania. Poruszono również problemy technologiczne związane z opakowaniami jednomateriałowymi oraz ich wpływ na recykling. Eksperci podkreślili potrzebę łączenia nauki z przemysłem, aby sprostać wymaganiom zrównoważonego rozwoju i nowym regulacjom prawnym. W sesji udział wzięli: Joanna Olszak, IGI FOOD LAW; prof. dr hab. inż. Grażyna Budryn, Wydział Biotechnologii i Nauk o Żywności Politechnika Łódzka; dr hab. inż. Łukasz Łopusiewicz, prof. AEH; dr hab. inż. Anna Masek, prof. PŁ i dr hab. inż. Marcin Masłowski, Politechnika Łódzka, a sesję prowadziła dr hab. inż. Izabela Witońska, prof. PŁ.

Nowe regulacje i nowe obowiązki i ryzyka dla operatora żywności w kontekście opakowań

W tej sesji swoją ekspercką wiedzą nt. opakowań w kontekście EUDR, PPWR, opłaty SUP w świetle implementacji przepisów dyrektywy plastikowej i opakowania jako odpadu z uczestnikami podzielili się: mec. Ewa Kuczyńska i mec. Bartosz Fogel z  GFP Legal; Anna Kozera-Szałkowska, Fundacja PlasticsEurope Polska oraz Tomasz Siewierski, BOO. Sesję prowadziła Magdalena Wolska, FoodFakty.

WARSZTATY (11 marca)

Uczestnicy mieli możliwość skorzystać z także z formuły warsztatowej, gdzie w mniejszych grupach przedstawione zostały następujące zagadnienia: 

  • Wymagania i uwarunkowania dla etykiet w Gospodarce Obiegu Zamkniętego (Robert Brania, Piotr Krassowski, Bartosz Graczyk, Avery Dennison)
  • Ścieżki postępowania i uwarunkowania dla trwałości produktów w odniesieniu do zmiany materiału opakowania (dr hab. inż. Agnieszka Nowak, prof. dr hab. inż. Grażyna Budryn Instytut Technologii Fermentacji i Mikrobiologii)
  •  Ślad węglowy i analiza cyklu życia opakowań do żywności – od czego zacząć? (Marlena Osińska-Przybysz, SGS)
  • Od weryfikacji dokumentacji do kompleksowych badań: Jak skutecznie zaplanować ścieżkę oceny zgodności materiałów do kontaktu z żywnością (Adam Fotek, J.S. Hamilton)
  • Zastosowanie metody GC-IMS w badaniach barierowości opakowań (dr inż. Tomasz Gozdek, dr inż. Katarzyna Klajndr hab. inż. Anna Masek, prof. PŁPolitechnika Łódzka – Wydział Chemii)

SESJE TEMATYCZNE (12 MARCA) 

Etykieta produktu - szanse marketingowe i wyzwania prawne

W sesji prowadzonej przez Janusza Olejnika, FoodFakty poruszano takie zagadnienie, jak: Co to znaczy uczciwy dystans między konkurentami na przykładzie projektowania produktu i jego opakowania? oraz Ochrona opakowań przed naśladownictwem – case studies, mec. Piotr Płachecki, Osborne Clarke; dr Agnieszka Szymecka-Wesołowska, Centrum Prawa Żywnościowego i Produktowego  FOOD LAW mówiła opakowaniach wprowadzających w błąd; o opakowaniach oczami konsumenta Anna Łoś z Ipsos oraz o oznakowaniu w Bio Eko mec. Magdalena Wawrzyniak, Food&Pharma Legal.

Nowa perspektywa prawna odpowiedzialności producenta i dystrybutora żywności  -  nowe regulacje prawne

W sesji udział wzięły: Sylwia Uziębło-Kowalska, Osborne Clarke - on-line; Marta Krawczyk, SGS i Magdalena Dziczek, Kaucja.PL, a sesję prowadziła Magdalena Wolska, FoodFakty.

Zgodność materiałów opakowaniowych z wymogami systemów bezpieczeństwa żywności i standardów (GFSI)

Sesja, w której Agnieszka Wryk, IFS pełniła podwójną rolę prelegenta i prowadzącego cieszyła się bardzo dużym zainteresowaniem uczestników, którzy poprzez towarzyszącą wydarzeniu aplikację zadali prelegentom bardzo dużo pytań. W wśród prelegentów znależli się: dr inż. Jakub Kobyliński, Silliker Polska grupa Mérieux NutriSciences; Paulina Jatczak-Marchwińska, Barry Callebaut; Monika KropidłowskaTÜV SÜD oraz Robert Gogolewski, CDM Packaging.

Wymogi formalne dla opakowań i nowe nadchodzące wyzwania. Zanieczyszczenia i inne aspekty

Sesję prowadził Michał Snopkiewicz, FoodFakty, w której Adam Fotek, J.S. Hamilton przedstawił najnowsze zmiany prawne w zakresie substancji migrujących z materiałów przeznaczonych do kontaktu z żywnością oraz drugi temat dot. bezpieczeństwa i zgodności recyklatów. Wymogi formalne dla opakowań żywności – z perspektywy prawników przedstawili Marcelina Izydorczyk i Michał Tracz z KRK Kancelaria Prawna, a aktualny stan prawny i wyzwania dot. rPET mec. Marcin Stępień, Radca Prawny Ecopet.

WARSZTATY (12 marca) 

  • Horyzont regulacyjny wokół opakowań – perspektywa producenta i innych podmiotów z branży spożywczej (dr inż. Karolina Wiszumirska, Natureef) 
  • Ekoprojektowanie, wdrażanie innowacji w świetle nadchodzących zmian oraz opakowania papierowe łatwe w recyklingu: rozwiązania i pułapki (Beata Górska, dr inż. Marcin Dubowik, prof. dr hab. inż. Piotr Przybysz i Ewelina Pawłowska z COBRO, Sieć Badawcza ŁUKASIEWICZ - Łódzki Instytut Technologiczny)
  • Opakowania z tworzyw sztucznych – fakty i mity (Weronika Wertelecka i Edyta Wielgus-Barry, Fundacja PlasticsEurope Polska)
  • Oznaczenie opakowaniowe – obowiązkowe, dobrowolne, zakazane (dr Patryk Kalinowski, Centrum Prawa Żywnościowego i Produktowego  FOOD LAW)
  • Nowe funkcje opakowań - etykiety inteligentne: funkcjonalność i przykłady zastosowania (Robert Brania, Piotr Krassowski, Bartosz Graczyk, Avery Dennison)
  • Kody 2D od GS1 w praktyce - globalne standardy dla nowoczesnego znakowania produktów (Dariusz Jadczak, Grzegorz Sokołowski, Adam Kubisiak z GS1 Polska)
  • Ślad węglowy i analiza cyklu życia opakowań do żywności – od czego zacząć? (Marlena Osińska-Przybysz, SGS)
  • Metoda Design Thinking w projektowaniu zrównoważonych rozwiązań opakowaniowych (dr Agnieszka PiekaraUniwersytet Ekonomiczny we Wrocławiu)

WYJAZD STUDYJNY

Uczestnicy Pack4Future oprócz dużej dawki teorii mieli możliwość w praktyce zapoznać z całym procesem tworzenia nowoczesnego i spełniającego nowe wymogi opakowania. Partner strategiczny wydarzenia frima CDM Packaging umożliwiła chętnym zwiedzanie swojego zakładu, który znajduje się zlokalizowanym w Ksawerowie, niedaleko Łodzi. 

WIECZÓR EKSPERTA

Unikalna sceneria Akwarium w Orientarium ZOO Łódź stanowił doskonałą okazję do dalszego networkingu w mniej formalnej atmosferze. 

Tegoroczna edycja Pack4Future potwierdziła, że zmiany w obszarze opakowań to nie tylko regulacyjna rewolucja, ale także szansa na wdrożenie innowacyjnych rozwiązań, które mogą zrewolucjonizować rynek spożywczy i opakowaniowy w Polsce i Europie.

W imieniu całego zespołu FoodFakty oraz wszystkich Partnerów serdecznie dziękujemy za udział w Pack4Future i już dziś zapraszamy na kolejną edycję, która odbędzie się również w Łodzi w marcu 2026!

PARTNERZY PACK4FUTURE

Serdecznie zapraszamy do udziału partnerskiego w kolejnej edycji Pack4Future 2026

Autor:FoodFakty Portal
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Wybierz temat: Bezpieczeństwo żywności Eko Kongresy i Targi Opakowania

Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.