Norma dla kurek po polsku
Główny Inspektorat Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych opublikował normę Kodeksu Żywnościowego dla kurek w tłumaczeniu na język polski. Jest to jedyna norma opracowana przez Komitet Regionalny dla Europy Komisji Kodeksu Żywnościowego FAO/WHO. Region Europy w ramach tej organizacji obejmuje łącznie 52 kraje, w tym państwa UE.
Norma określa między innymi wymogi jakościowe dla kurek, ma charakter dobrowolny, jednak stanowi punkt odniesienia w handlu pomiędzy państwami UE, a innymi krajami regionu. Dokument może być pomocny przy przygotowaniu partii produktów przeznaczonych do wprowadzenia do obrotu, szczególnie na etapie eksportu.
Publikacja jest przykładem normy opracowanej z udziałem Polski na forum globalnym, która ma znaczenie dla polskich producentów żywności. Nasz kraj od wielu lat utrzymuje pozycję lidera w produkcji i eksporcie grzybów na rynku europejskim. Dzięki korzystnym warunkom klimatycznym oraz rozległym zasobom leśnym, krajowe grzyby cieszą się dużą renomą na rynkach zagranicznych. Eksport obejmuje zarówno gatunki uprawne, jak i dziko rosnące, dostępne w różnych formach - świeże, suszone, mrożone oraz marynowane, co umożliwia ich szerokie zastosowanie kulinarne. W 2022 roku Polska wyprodukowała 330 tys. ton grzybów o wartości 2,5 mld złotych.
Grzyby leśne, jak na przykład kurki i borowiki, cieszą się dużym uznaniem w krajach takich jak Francja, Niemcy czy państwa Skandynawskie. Należą do najbardziej cenionych gatunków w europejskiej kuchni, serwowanych także w ekskluzywnych restauracjach.
Przy tej okazji należy przytoczyć wymagania przepisów UE. Szczegółowe normy handlowe opublikowane w załączniku I, część B do rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2023/2429[1] nie obejmują grzybów. Ponadto, w drodze odstępstwa od art. 76 ust. 2 i 3 rozporządzenia (UE) nr 1308/2013 nie jest wymagane przestrzeganie norm handlowych w odniesieniu do grzybów nieuprawnych objętych kodem CN 0709 53 dla rodzaju Cantharellus, czyli kurek. Istnieje natomiast obowiązek podawania ich państwa pochodzenia (czyli państwa, w którym je zebrano) – art. 5 ust. 1 lit b Rozporządzenia Delegowanego Komisji (UE) 2023/2429. Więcej informacji na temat obowiązujących norm handlowych UE dla owoców i warzyw oraz grzybów znajduje się pod linkiem: Normy handlowe - Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych - Portal Gov.pl
[1] Rozporządzenie Delegowane Komisji (UE) 2023/2429 z dnia 17 sierpnia 2023 r. uzupełniające rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1308/2013 w odniesieniu do norm handlowych dotyczących sektora owoców i warzyw, niektórych przetworów owocowych i warzywnych oraz sektora bananów oraz uchylające rozporządzenie Komisji (WE) nr 1666/1999 oraz rozporządzenia wykonawcze Komisji (UE) nr 543/2011 i (UE) nr 1333/2011
Główny Inspektorat Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych jako Punkt Kontaktowy Komisji Kodeksu Żywnościowego FAO/WHO m.in. koordynuje aktywny udział Polski w pracach tej organizacji i rozpowszechnia informacje na temat wyników jej prac.
Źródło: IJHARS
Przeczytaj także
-
30.06.2025
Skąd pochodzi mięso, które kupujemy? IJHARS rozszerzyła bieżące działania kontrolne na targowiska i mniejsze sklepy
Mięso polskie czy zagraniczne? Takie pytanie często zadają sobie konsumenci przed dokonaniem wyboru. IJHARS ponownie sprawdzała, czy podawana przez sprzedawców informacja o pochodzeniu mięsa jest rzetelna.
-
26.09.2023
Jesienne skarby - grzyby: od zbiorów do talerza - wartość odżywcza i bezpieczeństwo spożycia
Jesień może być słoneczna lub deszczowa. W tym roku trafia nam się słoneczna i ciepła, stanowiąc przedłużenie lata. Ale nie o pogodzie i zjawiskach atmosferycznych dzisiaj mowa. Jesień, jakakolwiek by nie była, kojarzy się ze zbiorami owoców, warzyw i grzybów.
-
21.07.2023
Międzynarodowa norma higieny żywności i HACCP - Najnowsza wersja dostępna po polsku!
Wychodząc naprzeciw potrzebom i oczekiwaniom rodzimych przedsiębiorców z branży spożywczej, gastronomicznej i handlowej, Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych (IJHARS) przygotowała polskie tłumaczenie bardzo ważnego dokumentu – najnowszej, międzynarodowej edycji „Ogólnych zasad higieny żywności” z rozdziałem obejmującym system HACCP.