Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Norma dla kurek po polsku

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Główny Inspektorat Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych opublikował normę Kodeksu Żywnościowego dla kurek w tłumaczeniu na język polski. Jest to jedyna norma opracowana przez Komitet Regionalny dla Europy Komisji Kodeksu Żywnościowego FAO/WHO. Region Europy w ramach tej organizacji obejmuje łącznie 52 kraje, w tym państwa UE.

Norma określa między innymi wymogi jakościowe dla kurek, ma charakter dobrowolny, jednak stanowi punkt odniesienia w handlu pomiędzy państwami UE, a innymi krajami regionu. Dokument może być pomocny przy przygotowaniu partii produktów przeznaczonych do wprowadzenia do obrotu, szczególnie na etapie eksportu.

Publikacja jest przykładem normy opracowanej z udziałem Polski na forum globalnym, która ma znaczenie dla polskich producentów żywności. Nasz kraj od wielu lat utrzymuje pozycję lidera w produkcji i eksporcie grzybów na rynku europejskim. Dzięki korzystnym warunkom klimatycznym oraz rozległym zasobom leśnym, krajowe grzyby cieszą się dużą renomą na rynkach zagranicznych. Eksport obejmuje zarówno gatunki uprawne, jak i dziko rosnące, dostępne w różnych formach - świeże, suszone, mrożone oraz marynowane, co umożliwia ich szerokie zastosowanie kulinarne. W 2022 roku Polska wyprodukowała 330 tys. ton grzybów o wartości 2,5 mld złotych.

Grzyby leśne, jak na przykład kurki i borowiki, cieszą się dużym uznaniem w krajach takich jak Francja, Niemcy czy państwa Skandynawskie. Należą do najbardziej cenionych gatunków w europejskiej kuchni, serwowanych także w ekskluzywnych restauracjach.

Przy tej okazji należy przytoczyć wymagania przepisów UE. Szczegółowe normy handlowe opublikowane w załączniku I, część B do rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2023/2429[1] nie obejmują grzybów. Ponadto, w drodze odstępstwa od art. 76 ust. 2 i 3 rozporządzenia (UE) nr 1308/2013 nie jest wymagane przestrzeganie norm handlowych w odniesieniu do grzybów nieuprawnych objętych kodem CN 0709 53 dla rodzaju Cantharellus, czyli kurek. Istnieje natomiast obowiązek podawania ich państwa pochodzenia (czyli państwa, w którym je zebrano) – art. 5 ust. 1 lit b Rozporządzenia Delegowanego Komisji (UE) 2023/2429. Więcej informacji na temat obowiązujących norm handlowych UE dla owoców i warzyw oraz grzybów znajduje się pod linkiem: Normy handlowe - Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych - Portal Gov.pl

 


[1] Rozporządzenie Delegowane Komisji (UE) 2023/2429 z dnia 17 sierpnia 2023 r. uzupełniające rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1308/2013 w odniesieniu do norm handlowych dotyczących sektora owoców i warzyw, niektórych przetworów owocowych i warzywnych oraz sektora bananów oraz uchylające rozporządzenie Komisji (WE) nr 1666/1999 oraz rozporządzenia wykonawcze Komisji (UE) nr 543/2011 i (UE) nr 1333/2011

Główny Inspektorat Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych jako Punkt Kontaktowy Komisji Kodeksu Żywnościowego FAO/WHO m.in. koordynuje aktywny udział Polski w pracach tej organizacji i rozpowszechnia informacje na temat wyników jej prac.

Źródło: IJHARS

Autor:Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Wybierz temat: Badania żywności Bezpieczeństwo żywności Inspekcje Państwowe

Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.