Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Perspektywy badań nad mykotoksynami - podsumowanie World Mycotoxin Forum 2025

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Na początku kwietnia w Salzburgu odbyło się jedno z najważniejszych międzynarodowych wydarzeń w dziedzinie badań nad mykotoksynami — World Mycotoxin Forum (WMF). Tegoroczna edycja przyciągnęła setki naukowców, ekspertów z branży rolno-spożywczej, lekarzy weterynarii oraz decydentów politycznych, koncentrujących się na zagrożeniach i wyzwaniach związanych z mykotoksynami. Konferencja dostarczyła licznych inspiracji i otworzyła nowe ścieżki badawcze, prowadzone pod wspólnym hasłem holistycznego podejścia One Health.

Kluczowe wnioski z World Mycotoxin Forum 2025

  1. Sztuczna inteligencja jako narzędzie przyszłości

Jednym z głównych tematów był rozwój technologii opartych na sztucznej inteligencji (AI) w badaniach i zarządzaniu mykotoksynami. AI ma kluczowe znaczenie w poprawie oraz automatyzacji procesów oceny ryzyka i detoksykacji, co pozwala na szybsze i bardziej precyzyjne reakcje na zagrożenia.

  1. Innowacyjne podejścia analityczne

Uczestnicy forum podkreślili znaczenie inteligentnych, opłacalnych i zrównoważonych metod analitycznych. Nowoczesne techniki przesiewowe, wspierane automatyzacją, odgrywają kluczową rolę w szybkim i skutecznym wykrywaniu mykotoksyn, szczególnie w badaniach potwierdzających wykonywanych w laboratoriach.

  1. Wpływ geopolityki i konfliktów

Jednym z nowych aspektów poruszonych podczas WMF był wpływ globalnych konfliktów i zmian geopolitycznych na ryzyko zwiększonej ekspozycji ludzi i zwierząt na mykotoksyny. Zmiany w łańcuchach dostaw, trudności logistyczne oraz pogorszona jakość żywności to jedne z głównych zagrożeń wynikających z obecnej sytuacji międzynarodowej.

  1. Związek mykotoksyn z chorobami przewlekłymi

Coraz więcej dowodów naukowych łączy ekspozycję na mykotoksyny z rozwojem chorób przewlekłych, takich jak neurodegeneracja czy nowotwory. Eksperci zgodnie apelowali o intensyfikację badań nad wpływem długoterminowego, niskiego narażenia na mykotoksyny na zdrowie ludzi.

  1. Holistyczne podejście One Health

Rozwiązywanie problemów związanych z mykotoksynami wymaga współpracy między różnymi dziedzinami nauki. Podejście One Health, uwzględniające wzajemne powiązania zdrowia ludzi, zwierząt i środowiska, jest kluczowe dla skutecznego ograniczania ryzyka oraz monitoringu mykotoksyn. Eksperci z wielu dyscyplin podkreślali znaczenie interdyscyplinarnej współpracy w zwalczaniu tych zagrożeń.

Źródło: https://worldmycotoxinforum.org/

Autor:Katarzyna Oleksy
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Wybierz temat: Alergeny Badania żywności Bezpieczeństwo żywności Dodatki i składniki

Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.