Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Produkty żywnościowe są konieczne dla funkcjonowania człowieka, stanowią niezbędne źródło składników energetycznych oraz innych związków. Wpływa to na metabolizm oraz regulację procesów życiowych. Niezbędne są jakość i bezpieczeństwo żywności, która może posiadać składniki, które są niebezpieczne dla życia i zdrowia. Obecnie obserwuje się zainteresowanie ze strony konsumentów problemem jakości żywności. Wynika to głównie ze wzrostu świadomości społeczeństwa, na co szczególny wpływ ma postęp naukowy. Konsumenci zwracają uwagę na cechy organoleptyczne (takie jak wygląd ogólny, struktura, konsystencja, barwa, zapach czy smak), ale również na skład oraz obecność substancji szkodliwych. Producenci żywności muszą stawić czoła wielu wymaganiom oraz regulacjom prawnym. Szczególnie ważnym aspektem w ocenie jakości żywności jest spełnienie norm bezpieczeństwa w zakresie obecności substancji toksycznych, które pochodzą z różnych źródeł i należą do bardzo zróżnicowanych grup chemicznych [1]. Jedną z takich grup kontaminantów są mykotoksyny, które oddziałują negatywnie na zdrowie człowieka, a nawet mogą stanowić zagrożenie dla życia.
Mykotoksyny są obecne w różnych produktach, głównie pochodzenia roślinnego (zboża, mąki, orzechy, oleje, kakao, ryż, kukurydza, zioła, przyprawy, kawa, herbata), ale także w produktach pochodzenia zwierzęcego. Mykotoksyny, jako naturalne zanieczyszczenie żywności, stanowią poważny problem zarówno dla krajów słabo, jak i dobrze rozwiniętych. W pierwszej kolejności chodzi o straty ekonomiczne, a w drugiej o zagrożenia dla zdrowia i życia ludzi [2].
Co to są mykotoksyny?
Nazwa substancji z grupy mykotoksyn wywodzi się od słów: gr. mycos – grzyb, łac. toxicum – trucizna, wiąże się z ich pochodzeniem jako wtórnych metabolitów grzybów strzępkowych. Substancje te wykazują toksyczne działanie nie tylko w stosunku do bakterii, ale też kręgowców. Mykotoksyny wytwarzane są na różnych podłożach, takich jak zboża, owoce, zioła, przyprawy, pasze, tytoń. Grzyby wytwarzające mykotoksyny należą przede wszystkim do rodzajów: Alternaria, Aspergillus, Penicillium, Fusarium, Claviceps, Stachybotrys, Pithomyces, Diplopia [3].
Mykotoksyny są związkami niskocząsteczkowymi (M < 1,5 kDa) oraz słabo polarnymi. Procesy pasteryzacji oraz obróbka w wyższych temperaturach nie powodują destrukcji tych substancji. Natomiast skutecznie niszczone są w wyniku działania promieniowania UV oraz środowiska alkalicznego. Chemicznie jest to grupa zróżnicowana i ogólnie zaliczane są one do węglowodorów aromatycznych [4].
Wyróżnia się ponad 400 mykotoksyn, z czego najistotniejsze z punktu widzenia ekonomicznego i toksykologicznego są:
aflatoksyna B1 – najpowszechniej występująca mikotoksyna; wykrywana jest w orzeszkach arachidowych, bawełnie, kukurydzy, mleku, mięsie czy jajach; nawet przy bardzo małych stężeniach ma silne działanie mutagenne i teratogenne; narażenie na jej działanie zwiększa ryzyko wystąpienia marskości lub raka wątroby;
patulina – jest toksyną wykazującą właściwości mutagenne, teratogenne i prawdopodobnie rakotwórcze. W stężeniach niebezpiecznych dla zdrowia człowieka może występować przede wszystkim w jabłkach i ich przetworach. Może występować również w innych produktach, głównie dotkniętych siną pleśnią, np. w winogronach, gruszkach, bananach, brzoskwiniach, ananasach, morelach i pomidorach;
ochratoksyna A – zanieczyszcza zboża (jęczmień, pszenicę, owies, kukurydzę), kawę oraz winogrona; z łatwością przenika do mleka matki; można ją spotkać także w produktach mięsnych oraz mleku; uszkadza nerki i wątrobę oraz wykazuje działanie neurotoksyczne (uszkadza hipokamp odpowiedzialny głównie za pamięć) i immunotoksyczne;
deoksyniwalenol – którego źródłem są zboża: pszenica, jęczmień, kukurydza, owies oraz produkty przetworzone pochodzenia roślinnego, np. chleb, mąka, makaron, słód oraz piwo; ma toksyczny wpływ na układ pokarmowy: oprócz utraty łaknienia, biegunki i wymiotów może powodować krwotoki wewnętrzne w żołądku, jelitach, nerkach;
fumonizyna B – dotyka upraw kukurydzy oraz produktów zawierających kukurydzę; może przyczynić się do występowania nowotworów przewodu pokarmowego (zwłaszcza raka przełyku); u płodów powoduje zaburzenia rozwojowe kręgosłupa i mózgu (najczęściej rozszczep kręgosłupa i bezmózgowie);
zearalenon – występujący głównie w kukurydzy, sianie i kiszonkach; nazywany jest „mikoestrogenem”, ponieważ wykazuje powinowactwo do receptorów estrogenowych, u zwierząt hodowlanych może działać jako antykoncepcja, zaś u ciężarnych jest powodem poronień [5].
Najwyższe dopuszczalne poziomy niektórych zanieczyszczeń w środkach spożywczych [6] przykłady
|
Najwyższe dopuszczalne poziomy (µg/kg) |
||||
Aflatoksyny |
B1 |
Suma B1, B2, G1 i G2 |
M1 |
||
Orzechy arachidowe (orzeszki ziemne) i inne nasiona oleiste, które mają być sortowane lub poddane innej fizycznej obróbce przed spożyciem przez ludzi lub użyciem jako składnik w środkach spożywczych z wyjątkiem: - orzechów arachidowych (orzeszków ziemnych) i innych nasion oleistych przeznaczonych do tłoczenia oleju w celu produkcji rafinowanego oleju roślinnego |
8,0 |
15,0 |
- |
||
Migdały, pistacje i pestki moreli, które mają być sortowane lub poddane innej fizycznej obróbce przed spożyciem przez ludzi lub użyciem jako składnik w środkach spożywczych |
12,0 |
15,0 |
- |
||
Orzechy laskowe i orzechy brazylijskie przeznaczone do bezpośredniego spożycia przez ludzi lub użycia jako składniki w środkach spożywczych |
5,0 |
10,0 |
- |
||
Suszone owoce, inne niż suszone figi, przeznaczone do sortowania lub poddawania innej fizycznej obróbce przed spożyciem przez ludzi lub użyciem jako składniki w środkach spożywczych |
5,0 |
10,0 |
- |
||
Kukurydza i ryż, które mają być sortowane lub poddane innej fizycznej obróbce przed spożyciem przez ludzi lub użyciem jako składnik w środkach spożywczych |
5,0 |
10,0 |
- |
||
Ochratoksyna A |
|||||
Najwyższe dopuszczalne poziomy (pg/kg) |
|||||
Nieprzetworzone zboża |
5,0 |
||||
Bezalkoholowe napoje słodowe |
3,0 |
||||
Gluten pszenny wprowadzany do obrotu z przeznaczeniem innym niż dla konsumenta końcowego |
8,0 |
||||
Produkty zbożowe przetworzone dla niemowląt i małych dzieci oraz żywność dla dzieci |
0,50 |
||||
Suszone zioła |
10,0 |
||||
Proszek kakaowy |
3,0 |
||||
Patulina |
|||||
Najwyższe dopuszczalne poziomy (pg/kg) |
|||||
Soki owocowe, koncentrat soków owocowych po rozcieńczeniu wodą oraz nektary owocowe |
50,0 |
||||
Napoje spirytusowe, jabłecznik i inne sfermentowane napoje otrzymywane z jabłek lub zawierające sok jabłkowy |
50,0 |
||||
Żywność dla niemowląt, inna niż przetworzona żywność na bazie zbóż dla niemowląt i małych dzieci |
10,0 |
||||
Deoksyniwalenol |
|||||
Najwyższe dopuszczalne poziomy (pg/kg) |
|||||
Nieprzetworzone zboża inne niż pszenica durum, owies i kukurydza |
1 250 |
||||
Pszenica durum i owies, nieprzetworzone |
1 750 |
||||
Nieprzetworzona kukurydza, z wyjątkiem nieprzetworzonej kukurydzy przeznaczonej do mielenia na mokro |
1 750 |
||||
Makaron (suchy) |
750 |
||||
Przetworzona żywność na bazie zbóż oraz żywność dla niemowląt i małych dzieci |
200 |
||||
Zearalenon |
|||||
Najwyższe dopuszczalne poziomy (pg/kg) |
|||||
Nieprzetworzone zboża inne niż kukurydza |
100 |
||||
Nieprzetworzona kukurydza, z wyjątkiem nieprzetworzonej kukurydzy przeznaczonej do mielenia na mokro |
350 |
||||
Olej kukurydziany rafinowany |
400 |
||||
Chleb (w tym małe produkty piekarnicze), ciasta, herbatniki, przekąski zbożowe i płatki śniadaniowe, z wyjątkiem przekąsek kukurydzianych i płatków śniadaniowych na bazie kukurydzy |
50 |
||||
Przetworzona żywność na bazie kukurydzy dla niemowląt i małych dzieci |
20 |
||||
Fumonizyny |
|||||
Suma B1 i B2 |
|||||
Nieprzetworzona kukurydza, z wyjątkiem nieprzetworzonej kukurydzy przeznaczonej do mielenia na mokro |
4000 |
||||
Płatki śniadaniowe na bazie kukurydzy i przekąski kukurydziane |
800 |
||||
Przetworzona żywność na bazie kukurydzy oraz żywność dla niemowląt i małych dzieci |
200 |
Metody wysokosprawnej chromatografii cieczowej
Wysokosprawna chromatografia cieczowa (HPLC) jest metodą, która jest najczęściej używana w laboratoriach specjalizujących się w badaniu żywności, usługowych, jak i akredytowanych, a także instytucjach naukowych. Można uzyskać bardzo precyzyjne, dokładne wyniki. Wiąże się to oczywiście z potrzebą posiadania wykwalifikowanego personelu i kosztownego sprzętu.
Przy ozanaczaniu patuliny badana próbka jest ekstrahowana mieszaniną octanu etylu i heksanu. Ekstrakt jest odwirowany i oczyszczany na kolumnie SPE (Silica Gel). Oznaczanie ilościowe wykonywane jest metodą HPLC z detekcją UV [7].
Przykładowy chromatogram dla patuliny: (fot. z własnego źródła)
Przy oznaczaniu aflatoksyn, anality z próbki są ekstrahowane za pomocą 80% metanolu. Następnie próbka jest wirowana, a uzyskany ekstrakt sączony. Następnie ekstrakt jest rozcieńczany roztworem PBS-u i poddawany na kolumienki powinowactwa immunoenzymatycznego. Związane na złożu kolumienki aflatoksyny są wymywane metanolem. Tak uzyskane anality poddawane są analizie chromatograficznej z użyciem detektora fluorescencyjnego z pomocą derywatyzatora.
Przykładowy chromatogram dla sumy aflatoksyn: (fot. z własnego źródła)
[1] Grażyna Kowalska, Radosław Kowalski, Kontrola obecności mykotoksyn w produktach rolniczych i żywności. Cz. I. Praca przeglądowa
[2] Zawadzki K., 2006. Usuwanie ziaren porażonych mikotoksynami ważnym elementem procesu czyszczenia pszenicy. Przegl. Zboż.-Młynar. 50(6), 32.
[3] Nikonorow i Urbanek-Karłowska 1987, Gertig 1996, Żakowska i Stobińska 2000, Grajewski 2006, Pokrzywa i in. 2007, Bis i in. 2010
[4] Soroka i in. 2008, PławińskaCzarnak i Zarzyńska 2010
[5] Mykotoksyny – dlaczego zatrucie pleśnią jest groźne? (doz.pl)
[6] ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (WE) NR 1881/2006
[7] Państwowy Zakład Higieny, Zakład Badania Żywności i Przedmiotów Użytku
Przeczytaj także
Po co badać? Jakie czynniki składają się na kontrolę jakości?
Monitorowanie parametrów mikrobiologicznych w każdym zakładzie produkcyjnym, niezależnie od produkowanego asortymentu powinno być rutynowym działaniem. Pobierając wymazy, zbierając wyniki, prowadząc analizy, każdy zakład jest w stanie oszacować ryzyko pojawienia się zagrożeń związanych z drobnoustrojami. Mając odpowiednie dane, można przewidzieć i zapobiec zatrzymaniu produktu w magazynie lub wycofaniu z rynku.
Wartość odżywcza artykułów żywnościowych jest zależna przede wszystkim od rodzaju produktu, natomiast w danej grupie asortymentowej jest uwarunkowana technologią wytworzenia, doborem odmian roślin i ras zwierząt, sposobem ich uprawy bądź hodowli, a także metodami przetwarzania i przechowywania. Nie możemy zapominać, iż służy do pokrycia potrzeb człowieka związanych z przemianami metabolicznymi i nie tylko