Wysoki poziom węglowodorów aromatycznych olejów mineralnych (MOAH) oraz węglowodorów nasyconych olejów mineralnych (MOSH) w chipsach ziemniaczanych
Główny Inspektor Sanitarny został poinformowany poprzez System Wczesnego Ostrzegania o Niebezpiecznej Żywności i Paszy (RASFF) o wycofaniu wskazanej poniżej partii chipsów ze względu na stwierdzenie wysokiego poziomu węglowodorów aromatycznych olejów mineralnych (MOAH) oraz węglowodorów nasyconych olejów mineralnych (MOSH).
Węglowodory olejów mineralnych, a w szczególności MOAH, to substancje potencjalnie szkodliwe dla zdrowia, które nie powinny znajdować się w żywności.
Szczegóły dotyczące produktu:
Nazwa produktu: Chipsy ziemniaczane Lay's Multipack 9-pack
Nr artykułu: 3016891
Data minimalnej trwałości: 23/08/2025
Kod producenta: 340057333
Producent: PepsiCo Nederland BV Netherlands Stadsplateau 22, Utrecht, 3521 AZ
Dystrybutor w Polsce: Action Poland Sp. z o.o., Wojewódzka 10, 40-026 Katowice
Działania podjęte przez przedsiębiorców i organy urzędowej kontroli:
Dystrybutor w Polsce w porozumieniu z dostawcą podjął działania w celu poinformowania odbiorców o możliwym zagrożeniu oraz wycofał wyrób ze sprzedaży. Informacje o wycofaniu dostępne są stacjonarnie w sklepach Action, jak również poprzez stronę internetową i aplikację mobilną Action:
https://asset.action.com/image/upload/Code_99_Poster_3016891_PL_amdfmr Spółka Action prosi konsumentów o zwrot artykuł Chipsy ziemniaczane Lay's Multipack 9-pack, Kod producenta: 340057333 z datą minimalnej trwałości 23/08/2025 do najbliższego sklepu Action nawet bez posiadanego paragonu. Produkt sprzedawany był od 23 maja 2025 r.
Organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej przy współpracy z dystrybutorem, monitorują proces wycofania kwestionowanego produktu.
Zalecenia dla konsumentów:
Nie należy spożywać partii produktu wskazanej w tym komunikacie.
Źródło: GIS
Przeczytaj także
-
02.07.2025
Wykrycie obecności bakterii Salmonella spp. na powierzchni skorupek jaj
W wyniku działań urzędowych Państwowej Inspekcji Sanitarnej wykryto Salmonella spp. na powierzchni skorupek jaj wskazanych w komunikacie.
-
02.07.2025
Migracja pierwszorzędowych amin aromatycznych z chochli
W wyniku kontroli urzędowej Państwowej Inspekcji Sanitarnej stwierdzono migrację substancji chemicznych - pierwszorzędowych amin aromatycznych z produktu (chochli) do żywności.
-
11.04.2025
Migracja pierwszorzędowych amin aromatycznych z chochli do zupy
Główny Inspektorat Sanitarny został poinformowany o prowadzonym przez firmę TEDi Sieć Handlowa Sp. z o.o. wycofaniu chochli do zupy, ze względu na stwierdzenie migracji pierwszorzędowych amin aromatycznych z produktu do żywności.Czytaj więcej