Ostrzeżenie GIS: Wykrycie obecności bakterii Salmonella spp. w partii jaj
Zagrożenie:
W wyniku działań urzędowych Państwowej Inspekcji Sanitarnej wykryto Salmonella spp. w treści jaj określonych poniżej.
Spożycie produktu zanieczyszczonego pałeczkami Salmonella, zwłaszcza bez odpowiedniej obróbki termicznej, wiąże się z ryzykiem zatrucia pokarmowego.
Szczegóły dotyczące produktów:
Nazwa produktu: Jaja z chowu na wolnym wybiegu, 1-PL, świeżość klasa A, klasa wagowa M
Numer partii/ Data minimalnej trwałości: 12.08.2025
Kod na skorupce: 1PL30031310
Producent: INVEST MICHEL, Mariola i Marek Michelis sp. j., Ułańska 61, Kobierne, 05-311 Dębe Wielkie
Działania podjęte przez przedsiębiorców i organy urzędowej kontroli:
Producent niezwłocznie po otrzymaniu informacji o przedmiotowej sprawie wdrożył procedurę wycofania produktu z rynku.
Organy Inspekcji Weterynaryjnej prowadzą postępowanie wyjaśniające.
Organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej monitorują proces wycofania.
Zalecenia dla konsumentów:
Nie należy spożywać produktu z partii objętej komunikatem. W przypadku wystąpienia objawów zatrucia pokarmowego po spożyciu wyżej wymienionego produktu, należy skontaktować się z lekarzem. Informacje na temat objawów związanych z zakażeniem Salmonella zawarte są na stronie internetowej https://www.gov.pl/web/gis/choroby-zakazne2 pod hasłem „SALMONELOZY DUROWE I JELITOWE”.
Źródło: GIS
Przeczytaj także
-
28.07.2025
Przekroczenie zawartości karbaminianu etylu w Śliwowicy Złotej (55%)
Sieć Auchan poinformowała o wycofaniu z sieci swoich sklepów produktu Śliwowica Złota 500 ml.
-
09.07.2025
Pestycyd (antrachinon) w określonych partiach herbaty czarnej liściastej
W wyniku kontroli urzędowej Państwowej Inspekcji Sanitarnej stwierdzono przekroczenie najwyższego dopuszczalnego poziomu pozostałości pestycydu - antrachinonu w herbacie czarnej liściastej.
-
04.07.2025
Wysoki poziom węglowodorów aromatycznych olejów mineralnych (MOAH) oraz węglowodorów nasyconych olejów mineralnych (MOSH) w chipsach ziemniaczanych
Węglowodory olejów mineralnych, a w szczególności MOAH, to substancje potencjalnie szkodliwe dla zdrowia, które nie powinny znajdować się w żywności.