Pestycyd (antrachinon) w określonych partiach herbaty czarnej liściastej
W wyniku kontroli urzędowej Państwowej Inspekcji Sanitarnej stwierdzono przekroczenie najwyższego dopuszczalnego poziomu pozostałości pestycydu - antrachinonu w herbacie czarnej liściastej.
Zgodnie z oceną ryzyka ekspertów Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego PZH – Państwowego Instytutu Badawczego produkt o podanym numerze partii może stanowić zagrożenie dla zdrowia konsumentów.
Szczegóły dotyczące produktu:
Nazwa produktu: Black Leaf Tea, 100 g
Marka: Eternal Finest Op
Numery partii: MT-08-LK oraz MT-09-LK
Najlepiej spożyć przed końcem : 08/2027 (dot. MT-08-LK), 09/2027 (dot. MT-09-LK)
Importer: VIVI Polska Sp. z o.o. Sp. K., Al. Sadowa 41A Książenice, 05-825 Grodzisk Mazowiecki
Działania podjęte przez przedsiębiorców i organy urzędowej kontroli:
Firma VIVI Polska Sp. z o.o. Sp. K. po otrzymaniu zawiadomienia o przekroczeniu najwyższego dopuszczalnego poziomu pozostałości pestycydu - antrachinonu, niezwłocznie wdrożyła działania prewencyjne:
- poinformowano odbiorców o zaistniałej sytuacji,
- rozpoczęto proces wycofania kwestionowanego produktu z rynku.
Organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej prowadzą postępowanie wyjaśniające w sprawie.
Zalecenia dla konsumentów:
Nie należy spożywać partii produktu określonego w tym komunikacie.
Źródło: GIS
Przeczytaj także
-
09.07.2025
Migracja pierwszorzędowych amin aromatycznych z łopatki
W wyniku kontroli urzędowej Państwowej Inspekcji Sanitarnej stwierdzono migrację substancji chemicznych - pierwszorzędowych amin aromatycznych z produktu (łopatki) do żywności.
-
04.07.2025
Wysoki poziom węglowodorów aromatycznych olejów mineralnych (MOAH) oraz węglowodorów nasyconych olejów mineralnych (MOSH) w chipsach ziemniaczanych
Węglowodory olejów mineralnych, a w szczególności MOAH, to substancje potencjalnie szkodliwe dla zdrowia, które nie powinny znajdować się w żywności.
-
02.07.2025
Migracja pierwszorzędowych amin aromatycznych z chochli
W wyniku kontroli urzędowej Państwowej Inspekcji Sanitarnej stwierdzono migrację substancji chemicznych - pierwszorzędowych amin aromatycznych z produktu (chochli) do żywności.