Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Kwas trifluorooctowy (TFA) w winie: ocena zagrożeń zdrowotnych

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Niemiecki Federalny Instytut Oceny Ryzyka (BfR) opublikował w kwietniu br. wyniki wstępnej oceny obecności kwasu trifluorooctowego (TFA) w winach dostępnych komercyjnie. Badania wykazały, że przeciętne stężenie TFA wynosi 0,122 mg/l, a najwyższa zmierzona wartość to 0,320 mg/l. Według aktualnej wiedzy naukowej, takie poziomy nie powinny stanowić zagrożenia dla zdrowia.

Wnioski z oceny ryzyka

Instytut BfR oszacował, że osoba o masie ciała 60 kg musiałaby spożyć co najmniej 9 litrów wina dziennie, aby przekroczyć wartości wytycznych dotyczących TFA, wynoszące 0,05 mg na kilogram masy ciała. Należy jednak zauważyć, że TFA jest substancją toksyczną dla rozrodu, co podkreśla potrzebę dalszych badań nad tym związkiem.

Potencjalne źródła TFA

BfR wskazuje, że TFA może powstawać jako metabolit różnych substancji aktywnych stosowanych w pestycydach. Inne możliwe źródła to fluorowane chłodziwa i propelenty. Na chwilę obecną brak jest szczegółowych informacji o rzeczywistych źródłach zmierzonych stężeń TFA w winie.

Wartości referencyjne i dalsze analizy

Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) określił akceptowalne dzienne spożycie (ADI) dla TFA na poziomie 0,05 mg/kg masy ciała. Choć EFSA nie uznała za konieczne określenie ostrej dawki referencyjnej (ARfD), BfR sugeruje, aby wartość ARfD również wynosiła 0,05 mg/kg masy ciała. Obecnie trwa przegląd tych wartości przez EFSA we współpracy z agencjami międzynarodowymi.

Alkohol jako czynnik ryzyka

Wino zawiera także etanol, który jest substancją neurotoksyczną i rakotwórczą. DGE zaleca unikanie napojów alkoholowych, szczególnie przez dzieci, młodzież, kobiety w ciąży oraz karmiące piersią. Ryzyko uszczerbku na zdrowiu związanego z alkoholem jest znacznie wyższe niż ryzyko wynikające z obecności TFA, nawet przy spożyciu znacznie mniejszych ilości wina niż wspomniane 9 litrów dziennie.

Podsumowanie

Obecne stężenia TFA w winie nie stanowią bezpośredniego zagrożenia dla zdrowia, jednak potencjalna toksyczność tej substancji wymaga dalszych badań. Kluczowe jest też uwzględnienie zagrożeń wynikających z zawartości alkoholu w winie. BfR będzie aktualizował swoje stanowisko, gdy pojawią się nowe dane.

Źródło: https://www.bfr.bund.de/cm/349/trifluoroacetic-acid-tfa-in-wine.pdf

Autor:Katarzyna Oleksy
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Wybierz temat: Bezpieczeństwo żywności Dieta i zdrowie Przemysł napojowy

Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.