Kwas trifluorooctowy (TFA) w winie: ocena zagrożeń zdrowotnych
Niemiecki Federalny Instytut Oceny Ryzyka (BfR) opublikował w kwietniu br. wyniki wstępnej oceny obecności kwasu trifluorooctowego (TFA) w winach dostępnych komercyjnie. Badania wykazały, że przeciętne stężenie TFA wynosi 0,122 mg/l, a najwyższa zmierzona wartość to 0,320 mg/l. Według aktualnej wiedzy naukowej, takie poziomy nie powinny stanowić zagrożenia dla zdrowia.
Wnioski z oceny ryzyka
Instytut BfR oszacował, że osoba o masie ciała 60 kg musiałaby spożyć co najmniej 9 litrów wina dziennie, aby przekroczyć wartości wytycznych dotyczących TFA, wynoszące 0,05 mg na kilogram masy ciała. Należy jednak zauważyć, że TFA jest substancją toksyczną dla rozrodu, co podkreśla potrzebę dalszych badań nad tym związkiem.
Potencjalne źródła TFA
BfR wskazuje, że TFA może powstawać jako metabolit różnych substancji aktywnych stosowanych w pestycydach. Inne możliwe źródła to fluorowane chłodziwa i propelenty. Na chwilę obecną brak jest szczegółowych informacji o rzeczywistych źródłach zmierzonych stężeń TFA w winie.
Wartości referencyjne i dalsze analizy
Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) określił akceptowalne dzienne spożycie (ADI) dla TFA na poziomie 0,05 mg/kg masy ciała. Choć EFSA nie uznała za konieczne określenie ostrej dawki referencyjnej (ARfD), BfR sugeruje, aby wartość ARfD również wynosiła 0,05 mg/kg masy ciała. Obecnie trwa przegląd tych wartości przez EFSA we współpracy z agencjami międzynarodowymi.
Alkohol jako czynnik ryzyka
Wino zawiera także etanol, który jest substancją neurotoksyczną i rakotwórczą. DGE zaleca unikanie napojów alkoholowych, szczególnie przez dzieci, młodzież, kobiety w ciąży oraz karmiące piersią. Ryzyko uszczerbku na zdrowiu związanego z alkoholem jest znacznie wyższe niż ryzyko wynikające z obecności TFA, nawet przy spożyciu znacznie mniejszych ilości wina niż wspomniane 9 litrów dziennie.
Podsumowanie
Obecne stężenia TFA w winie nie stanowią bezpośredniego zagrożenia dla zdrowia, jednak potencjalna toksyczność tej substancji wymaga dalszych badań. Kluczowe jest też uwzględnienie zagrożeń wynikających z zawartości alkoholu w winie. BfR będzie aktualizował swoje stanowisko, gdy pojawią się nowe dane.
Źródło: https://www.bfr.bund.de/cm/349/trifluoroacetic-acid-tfa-in-wine.pdf
Przeczytaj także
-
13.05.2025
Prognozowanie bezpieczeństwa żywności – raport podsumowujące spotkanie FAO
Eksperci omówili i uzgodnili podstawowe elementy podejścia foresight w zakresie bezpieczeństwa żywności, które jest podstawową częścią dokumentu.
-
05.05.2025
Polska jest trzecim największym producentem piwa bezalkoholowego w Europie - raport dot. rynku piw 0,0%
Piwa bezalkoholowe stają się powszechne i coraz częściej zastępują napoje z procentami, wspierając trend ograniczania spożycia alkoholu. Polska jest trzecim największym producentem piwa bezalkoholowego w Europie, a w 2024 r. ten segment odnotował w naszym kraju dwucyfrowy wzrost sprzedaży. Co napędza rozwój tej kategorii?Czytaj więcej -
28.02.2024
W Czechach wykryto włoskie wino zafałszowane dodatkiem syntetycznej gliceryny
Czeska Inspekcja ds. Rolnictwa i Żywności (CAFIA) poinformowała 12 lutego 2024 r. o wykryciu zafałszowanego włoskiego wina o nazwie 365 PRIMITIVO D.O.P. di manduria.