Bakterie wytwarzające karbapenemazy (CPE), dotychczas kojarzone głównie z zakażeniami szpitalnymi, coraz częściej wykrywane są w zwierzętach hodowlanych i produktach spożywczych na terenie Europy. Najnowsza opinia naukowa EFSA potwierdza wzrost liczby przypadków i podkreśla pilną potrzebę wzmocnienia monitoringu oraz podejścia One Health.
Badania wskazują na możliwe zagrożenia związane ze spożyciem erytrytolu
Erytrytol to popularny, niskokaloryczny słodzik należący do grupy alkoholi cukrowych (poliołów). Ma praktycznie zerowy wpływ na poziom cukru i insuliny we krwi oraz bardzo niską kaloryczność (ok. 0,2 kcal/g). Jest około 60–80% tak słodki jak cukier stołowy (sacharoza), dlatego używa się go w produktach „light” – m.in. w napojach bez cukru, słodyczach, wypiekach i innych artykułach spożywczych. Występuje naturalnie w niewielkich ilościach w owocach, warzywach i fermentowanych produktach (np. w winie), a także jest syntetyzowany przez organizm człowieka.
Wyniki nowego badania in vitro
Naukowcy z Uniwersytetu Kolorado przebadali wpływ erytrytolu na komórki śródbłonka naczyń mózgowych (rodzaju komórek wyścielających naczynia mózgowe). W eksperymencie hodowano ludzkie komórki śródbłonka mózgowego z dodatkiem erytrytolu w stężeniu 6 mM (odpowiadającym ok. 30 g erytrytolu w typowym słodzonym napoju) przez 3 godziny. Dzięki temu uzyskano warunki zbliżone do krótkotrwałego oddziaływania erytrytolu na komórki naczyniowe w organizmie.
Naukowcy zaobserwowali w tych warunkach trzy kluczowe zmiany w komórkach poddanych działaniu erytrytolu:
Zwiększony stres oksydacyjny: Poziom reaktywnych form tlenu (tzw. wolnych rodników) wzrósł około dwukrotnie w komórkach eksponowanych na erytrytol. Wzrósł też poziom enzymów antyoksydacyjnych (np. dysmutazy ponadtlenkowej i katalazy), co wskazuje na nasiloną odpowiedź antyoksydacyjną w komórkach w obliczu utleniającego działania erytrytolu.
Zmniejszona produkcja NO i zwiększona endoteliny-1: Komórki wyściełające naczynia w obecności erytrytolu wytwarzały mniej tlenku azotu (NO) – cząsteczki normalnie rozszerzającej naczynia – oraz więcej białka endoteliny-1 (ET-1), które działa odwrotnie, zwężając naczynia. Krótko mówiąc, erytrytol osłabił mechanizmy sprzyjające rozszerzaniu naczyń krwionośnych mózgu.
Ograniczone uwalnianie t-PA: Po dodaniu czynnika krzepnięcia (trombiny) kontrolne komórki zwiększały uwalnianie enzymu t-PA odpowiedzialnego za rozpuszczanie skrzepów. Natomiast komórki wcześniej traktowane erytrytolem praktycznie nie podniosły poziomu t-PA. Oznacza to osłabioną zdolność do aktywacji tego enzymu w warunkach zapalnych czy uszkodzeniowych, co może hamować rozpuszczanie zakrzepów.
Potencjalne zagrożenia i znaczenie wyników
Opisana kombinacja efektów – wyższy stres oksydacyjny, mniejsza produkcja NO, wzrost endoteliny-1 oraz ograniczone uwalnianie t-PA – może zaburzać funkcjonowanie naczyń mózgowych. Wysoki poziom wolnych rodników sprzyja uszkodzeniom komórek i śródbłonka. Niskie stężenie NO razem z podwyższoną endoteliną-1 powoduje przewagę sygnałów zwężających naczynia i zwiększone napięcie naczyń krwionośnych w mózgu. Z kolei mniejsze uwalnianie t-PA oznacza słabszą zdolność do rozpuszczania tworzących się zakrzepów.
Jak podsumowują autorzy badania, erytrytol “niekorzystnie wpływa na stres oksydacyjny, produkcję NO, produkcję ET-1 oraz uwalnianie t-PA w komórkach naczyniowych mózgu”, co potencjalnie może zwiększać ryzyko udaru niedokrwiennego. Wyniki te wskazują na możliwe mechanizmy działania erytrytolu związane z zaburzeniem funkcji naczyń mózgowych, o których należy pamiętać przy ocenie bezpieczeństwa tego słodzika.
Przeczytaj także
-
14.08.2025
Światowy rynek produktów dla zdrowia jelit osiągnie do 2034 r. wartość 270 mld USD
Czytaj więcejWedług raportu Precedence Research, globalny rynek produktów dla zdrowia jelit był wyceniany na około 116,92 mld USD w 2024 roku i prognozuje się, że osiągnie wartość około 270,32 mld USD do 2034 roku, rosnąc średniorocznym tempem wzrostu (CAGR) na poziomie około 8,74%.
-
06.08.2025
FDA ostrzega przed suplementami diety, żywnością i innymi produktami zawierającymi niebezpieczną substancję 7-OH
Czytaj więcejFDA wydała ostrzeżenia i podjęła kroki w walce z produktami zawierającymi niebezpieczną substancję znaną na rynku jako 7-OH. Działania zintensyfikowano z powodu rosnącej dostępności tego typu produktów, również w postaci żywności i napojów.
-
21.04.2025
Żywność jako nośnik opornych bakterii? CPE w unijnym łańcuchu żywnościowym
Czytaj więcej




