Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Konferencja: „Rola produktów mlecznych w przeciwdziałaniu nadwadze i otyłości”

Kategoria: Składniki Żywności

Serdecznie zapraszamy oglądania na żywo transmisji z  organizowanej przez Związek Polskich Przetwórców Mleka konferencji pt.  "Rola produktów mlecznych w przeciwdziałaniu nadwadze i otyłości dzieci".

Kiedy: 16 września 2025 r. (wtorek), godz. 10:00

Transmisja on-line: Kanał youtube ZPPM

Konferencja odbywa się pod patronatem: Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi Stefana Krajewskiego, Minister Zdrowia Jolanty Sobierańskiej-Grendy, Polskiego Towarzystwa Otyłości Dziecięcej oraz Narodowego Instytutu  Kultury i Dziedzictwa Wsi.

Patronami medialnymi wydarzenia są: Tygodnik Poradnik Rolniczy, Medexpress.pl, portalspozywczy.pl  oraz FoodFakty.pl

Podczas spotkania zaprezentowany zostanie raport ZPPM poświęcony roli produktów mlecznych w budowaniu zdrowych nawyków żywieniowych dzieci. Dokument wskazuje, w jaki sposób fermentowane produkty mleczne – takie jak jogurt, kefir czy skyr – mogą wspierać codzienną dietę i stanowić realną alternatywę dla wysokokalorycznych przekąsek.Autorzy raportu przedstawiają także propozycje działań edukacyjnych i systemowych, m.in. w szkołach i w gabinetach lekarzy rodzinnych, które mogą przyczynić się do ograniczenia narastającego problemu nadwagi i otyłości wśród najmłodszych.

Raport będzie dostępny na stronie  Związku Polskich Przetwórców Mleka w zakładce „Nasze raporty” po zakończeniu konferencji.  Jego autorami są dr hab. n. med. i n. o zdr. Aneta Czerwonogrodzka-Senczyna z Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego oraz dr hab. n. med. Paweł Matusik, profesor Śląskiego Uniwersytetu Medycznego.

Nie możemy odwracać wzroku od faktów: rosnąca częstość nadwagi i otyłości wśród dzieci to wyzwanie społeczne i zdrowotne. Produkty fermentowane, takie jak jogurt czy kefir, mogą pełnić ważną rolę w budowaniu zdrowych nawyków żywieniowych od najmłodszych lat – Marcin Hydzik, prezes ZPPM.

 

Program konferencji:

[09:30 – 10:00]

Rejestracja uczestników

[10:00 – 10:05]

Otwarcie konferencji, powitanie gości, panelistów i pozostałych uczestników, krótkie przedstawienie agendy spotkania – Paweł Oksanowicz

[10:05 – 10:10]

Omówienie inicjatywy ZPPM i idei stworzenia raportu – Marcin Hydzik, Prezes ZPPM

[10:10 – 10:25]

Prezentacja najważniejszych wniosków z badania IPSOS – Michał Rogowski, IPSOS

[10:25 – 10:50]

Jakie działania mogą zatrzymać epidemię otyłości wśród polskich dzieci? Rozmowa o rekomendacjach z raportu

Rozmowa moderowana przez prowadzącego Pawła Oksanowicza z udziałem współautorów raportu dr hab n. med. i n. o zdr Anety Czerwonogrodzkiej-Senczyny i dr hab. n. med. prof. SUM Pawła Matusika.

Cel: Przedstawienie najważniejszych wniosków i rekomendacji ZPPM nt. zmniejszenia nadwagi i otyłości wśród dzieci wynikających z raportu oraz podkreślenie tym procesie roli produktów mlecznych.

[10:50 – 10:55]

Pytania od dziennikarzy i uczestników – moderuje Paweł Oksanowicz

[10:55 – 11:35]

Jak wdrożyć rekomendacje z raportu? Panel ekspercki

Rozmowa moderowana przez prowadzącego Pawła Oksanowicza z udziałem: przedstawicieli Ministerstwa Zdrowia, Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi, prezesa ZPPM Marcina Hydzika, dyrektora zarządzającego Danone i Żywiec Zdrój Marka Sumiły, oraz Dyrektor SP 103 w Warszawie Danuty Kozakiewicz.

Cel: Wskazanie drogi do systemowego i skutecznego wdrożenia rekomendacji z raportu eksperckiego przez wszystkich interesariuszy, mających wpływ na żywienie dzieci.  

[11:35 – 11:50]

Pytania od dziennikarzy i uczestników – moderuje Paweł Oksanowicz

[11:50 – 11:55]

Podsumowanie i zamknięcie konferencji – Marcin Hydzik, Prezes ZPPM i Paweł Oksanowicz.

Indywidualne wywiady dla mediów



Autor:ZPPM
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.