Częste spożywanie napojów energetycznych wiąże się z gorszą jakością snu
Im większe spożycie napojów energetycznych, tym krótszy sen – takie wnioski płyną z nowego badania obserwacyjnego przeprowadzonego przez naukowców z Norwegii.
„Nawet niewielka ilość”
Badanie, o którym mowa, przeprowadzono z udziałem 53 266 osób w wieku od 18 do 35 lat. „Nawet niewielka ilość napojów energetycznych – jedna porcja 1-3 razy w miesiącu – może mieć związek z jakością i długością snu wśród młodych osób”, mówi główna autorka publikacji, Siri Kaldenbach z Uniwersytetu w Oslo.
Częstotliwość spożycia a jakość snu
Aby lepiej zrozumieć na jakie parametry snu spożycie napojów energetycznych przekłada się w największym stopniu, od uczestników badania zebrano szereg informacji, m.in. jak często sięgają po tego typu produkty, kiedy zazwyczaj kładą się spać, kiedy wstają czy jak długo zajmuje im zwykle zaśnięcie. Następnie, na podstawie całkowitej liczby przespanych godzin w porównaniu do łącznego czasu spędzonego w łóżku, oceniono ich jakość snu.
Krótszy sen oraz bezsenność
Okazało się, że zarówno kobiety, jak i mężczyźni, pijący napoje energetyczne codziennie spali przeciętnie o pół godziny krócej niż osoby, które nie spożywają takich produktów wcale bądź spożywają je okazjonalnie. Większe ilości „energetyków” w diecie były ponadto związane z dłuższym czasem zasypiania oraz niższą ogólną jakością snu. U uczestników, którzy deklarowali codziennie spożycie napojów, odnotowano również wyższą częstotliwość występowania bezsenności w porównaniu z konsumpcją sporadyczną lub jej brakiem (51% vs 33% wśród kobiet i 37% vs 22% wśród mężczyzn).
Wyższe ryzyko problemów ze snem
Na podstawie uzyskanych wyników naukowcy doszli do wniosku, że większe spożycie napojów energetycznych powiązane jest z wyższym ryzykiem problemów ze snem we wszystkich analizowanych aspektach, przy czym zależność ta była najsilniejsza w kontekście skrócenia czasu snu. „Chcielibyśmy, by konsumenci byli przynajmniej świadomi faktu, że spożywanie dużych ilości napojów energetycznych nie sprzyja dobrej jakości snu (…)”, podsumowuje Kaldenbach.
Źródła:
Przeczytaj także
-
17.10.2025
Jak nowy raport Eat-Lancet definiuje przyszłość branży produkcji żywności?
Czytaj więcejRaport Komisji EAT-Lancet 2025, zatytułowany "Zdrowe, zrównoważone i sprawiedliwe systemy żywnościowe", to znacznie więcej niż tylko aktualizacja przełomowej analizy z 2019 roku.
-
12.09.2025
Nowatorska forma fortyfikacji żywności opracowana przez naukowców z MIT
Czytaj więcejNaukowcy opracowali nowe mikropartykuły zawierające żelazo i jod, które mogą znacząco wspomóc walkę z niedoborami tych kluczowych mikroelementów. Nowy sposób ich wprowadzania do żywności i napojów opiera się na zastosowaniu metal-organicznych struktur krystalicznych, które można by dodawać np. do pieczywa, soli, a nawet kawy czy herbaty.
-
26.08.2025
Spożycie żywności ultraprzetworzonej w USA – raport CDC
Czytaj więcejOpracowanie bazuje na danych z ogólnokrajowego badania zdrowia i żywienia (NHANES) i przedstawia aktualny obraz konsumpcji żywności ultraprzetworzonej w Stanach Zjednoczonych, z podziałem na wiek, płeć, poziom dochodów oraz trendy z ostatniej dekady.




