Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Bezpieczeństwo mrożonych owoców jagodowych – wyniki badania przeprowadzonego w Szwajcarii

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Mrożone owoce jagodowe są cenione ze względu na wartości odżywcze i wygodę stosowania, a ich popularność stale rośnie. Ze względu na minimalny stopień przetworzenia oraz częste spożywanie bez obróbki termicznej, produkty te mogą jednak wiązać się z ryzykiem mikrobiologicznym. W ostatnich latach świeże i mrożone owoce jagodowe wielokrotnie identyfikowano jako źródło ognisk chorób przenoszonych drogą pokarmową, głównie o podłożu wirusowym (norowirus, wirus zapalenia wątroby typu A) oraz pasożytniczym. Brak procesów inaktywujących drobnoustroje na etapie zbioru, transportu i sprzedaży sprawia, że owoce te klasyfikowane są w grupie produktów o podwyższonym ryzyku mikrobiologicznym – zaraz po warzywach liściastych.

Zdarzenia związane z bakteriami notowano rzadziej, choć opisano m.in. ognisko Shigella sonnei w Szwecji (26 zachorowań) powiązane z mrożoną mieszanką jagód, a także przypadki zakażeń Salmonella Newport (USA, 2010) i E. coli O157:H7 (USA, 2011) po spożyciu jagód i truskawek. Dotychczasowe badania wskazywały, że obecność patogenów bakteryjnych w owocach jagodowych występuje rzadko, jednak pewne zagrożenie mogą stanowić przetrwalnikujące bakterie z grupy Bacillus cereus, powszechnie obecne w środowisku glebowym. Ich formy przetrwalnikowe są odporne na mrożenie i mogą się namnażać po rozmrożeniu, prowadząc do wytwarzania toksyn. Szczególne ryzyko stwarza toksyna wymiotna (cereulid), która może pozostawać w gotowych do spożycia produktach przygotowanych z zanieczyszczonych owoców.

W Szwajcarii brakowało dotąd danych na temat mikrobiologicznej jakości mrożonych owoców jagodowych. W celu uzupełnienia tej luki naukowcy z Uniwersytetu w Zurychu przeprowadzili badanie, którego celem była ocena obecności wybranych patogenów bakteryjnych w próbkach dostępnych w sprzedaży detalicznej.

Metodologia

Od listopada 2024 do stycznia 2025 roku naukowcy przebadali 100 próbek mrożonych owoców jagodowych kupionych w ośmiu dużych sieciach handlowych w rejonie Zurychu. Wśród nich znalazły się maliny, borówki, truskawki, jeżyny, czerwone porzeczki oraz mieszanki owocowe, a część próbek pochodziła z upraw ekologicznych. Zdecydowana większość owoców była importowana.

Próbki analizowano pod kątem obecności bakterii Salmonella spp., Escherichia coli (w tym szczepów STEC) i Listeria monocytogenes. Oceniano także liczebność E. coli oraz przedstawicieli grupy Bacillus cereus. Dodatkowo prowadzono badania przesiewowe w kierunku bakterii opornych na antybiotyki, w szczególności pałeczek z rodziny Enterobacterales wytwarzających beta-laktamazy o rozszerzonym spektrum działania (ESBL).

Identyfikację wyizolowanych szczepów przeprowadzono przy użyciu nowoczesnych metod, takich jak spektrometria mas MALDI-TOF i sekwencjonowanie całogenomowe (WGS), co pozwoliło określić ich gatunek, a także potencjał do wytwarzania toksyn i oporności na antybiotyki.

Wyniki

W żadnej z przebadanych próbek nie wykryto Salmonella spp., szczepów STEC ani Listeria monocytogenes. Poziom E. coli we wszystkich próbkach pozostawał poniżej granicy wykrywalności.

Bakterie z grupy Bacillus cereus stwierdzono w 12% próbek, jednak ich liczebność była niska i mieściła się znacznie poniżej dawki uważanej za niebezpieczną dla zdrowia. Analizy genomowe wykazały obecność m.in. Bacillus thuringiensis, szeroko stosowanego w rolnictwie jako biopestycyd.

W dwóch próbkach truskawek pochodzących z Egiptu wykryto bakterie oporne na antybiotyki (ESBL). Były to szczepy Enterobacter hormaechei i Escherichia coli, oba wielolekooporne i niosące geny odpowiedzialne za oporność na kilka klas antybiotyków.

Znaczenie wyników i zalecenia autorów

Badanie potwierdziło, że mrożone owoce jagodowe charakteryzują się bardzo niskim poziomem zanieczyszczenia bakteriami chorobotwórczymi. Autorzy podkreślają jednak, że ryzyko może pojawić się na etapie przechowywania i spożycia — po rozmrożeniu bakterie mogą ponownie się namnażać, zwłaszcza jeśli owoce nie zostaną od razu zjedzone lub poddane obróbce cieplnej.

Obecność Bacillus cereus wiązano m.in. z użyciem biopestycydów na bazie Bacillus thuringiensis, które mogą pozostawać na owocach po zbiorach. Choć wykryte poziomy były niskie, autorzy zwrócili uwagę na konieczność odpowiedniego obchodzenia się z rozmrożonymi owocami.

Wykrycie bakterii ESBL w truskawkach importowanych z Egiptu wskazuje na możliwość zanieczyszczenia w łańcuchu uprawy lub przetwarzania. Zdarzenie to pokazuje, że mrożone owoce mogą być potencjalnym nośnikiem drobnoustrojów opornych na antybiotyki.

Naukowcy rekomendują włączenie mrożonych owoców jagodowych do systemów HACCP oraz objęcie ich rutynowym monitoringiem mikrobiologicznym. Takie działania pozwoliłyby lepiej kontrolować jakość i ograniczać ryzyko dla konsumentów.

Źródło: Tresch S. i in., Occurrence of selected foodborne pathogens on frozen berries collected at retail level in Switzerland, Journal of Food Protection, 2025

Autor:Szymon Kubina
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Wybierz temat: Badania żywności Bezpieczeństwo żywności Dieta i zdrowie Mikrobiologia żywności

Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać w  Polityce Prywatności.