Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Bezpieczeństwo żywności w żywieniu spersonalizowanym – suplementy diety i żywność funkcjonalna - raport FAO

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

W ciągu ostatnich dwóch dekad spersonalizowane żywienie zyskało znaczne zainteresowanie wśród profesjonalistów z branży, konsumentów i badaczy. Choć nadal jest to niszowa praktyka, głównie wśród konsumentów w krajach o wysokich dochodach, spersonalizowane żywienie odzwierciedla rosnące uznanie kluczowej roli, jaką żywność i odżywianie odgrywają w zdrowiu i dobrym samopoczuciu. Tradycyjnie zalecenia dietetyczne były kierowane do dużych grup populacyjnych, jednak coraz bardziej oczywiste staje się, że reakcje fizjologiczne na żywność mogą się różnić między jednostkami. To spostrzeżenie skłoniło do nowego podejścia do odżywiania, które zachęca do spersonalizowanego podejścia mającego na celu dostosowanie interwencji dietetycznych do unikalnych cech jednostki.

Ukazała się publikacja Organizacji Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) pt. „Bezpieczeństwo żywności w żywieniu spersonalizowanym. Skupienie się na suplementach diety i żywności funkcjonalnej”, która zapewnia kompleksowy przegląd potencjalnych obaw dotyczących bezpieczeństwa związanych z suplementami diety i żywnością funkcjonalną. Analizuje ramy regulacyjne w różnych regionach, podkreślając różnice w klasyfikacji, etykietowaniu, składzie, rejestracji i roszczeniach. Raport bada również postrzeganie tych produktów przez konsumentów, analizując motywy stojące za ich stosowaniem.

Suplementy diety i żywność funkcjonalna

Suplementy diety i żywność funkcjonalna stanowią kluczowe elementy planów spersonalizowanego żywienia, twierdząc, że modulują funkcje fizjologiczne zgodnie z potrzebami konsumenta. W miarę jak dziedzina spersonalizowanego żywienia rozwija się, ważne jest, aby wziąć pod uwagę aspekty bezpieczeństwa związane z używaniem takich produktów, zwłaszcza biorąc pod uwagę rosnący poziom ich spożycia. Choć produkty te są generalnie postrzegane jako bezpieczne, mogą jednak stwarzać potencjalne zagrożenia związane z bezpieczeństwem żywności i wyzwaniami żywieniowymi. Dodatkowo, w niektórych krajach brak jasności co do wymogów regulacyjnych, definicji i terminologii w różnych jurysdykcjach przyczynia się do znacznych różnic w sposobie regulowania tych produktów na całym świecie.

Co zawiera publikacja FAO

W tej publikacji FAO przedstawia kompleksowy przegląd potencjalnych problemów bezpieczeństwa związanych z suplementami diety i żywnością funkcjonalną, w tym fałszowaniem, interakcjami z lekami, przedawkowaniem i toksycznością, poparty przykładami z literatury naukowej i doniesień medialnych. Analizuje także ramy regulacyjne w różnych krajach i regionach, takich jak Argentyna, Australia, Brazylia, Kanada, Chiny, Egipt, Europa, Indie, Japonia, Nigeria, Republika Południowej Afryki, Zjednoczone Emiraty Arabskie oraz Stany Zjednoczone. Ramy te obejmują kluczowe obszary w dziedzinie suplementów diety i żywności funkcjonalnej, takie jak klasyfikacja, etykietowanie, oświadczenia, skład i rejestracja, podkreślając różnice w podejściu regulacyjnym.

Raport bada również postrzeganie bezpieczeństwa suplementów diety i żywności funkcjonalnej przez konsumentów, analizując motywacje stojące za ich stosowaniem oraz wpływ marketingu na ich adopcję. W miarę jak naukowe zrozumienie wpływu żywności na organizm człowieka się rozwija, prawdopodobnie pojawią się bardziej precyzyjnie dostosowane produkty, które będą adresować indywidualne potrzeby zdrowotne. Ramy regulacyjne mogą wymagać dostosowania, aby sprostać tym innowacjom i związanym z nimi wyzwaniom w zakresie bezpieczeństwa żywności.

FAO będzie nadal współpracować z członkami i odpowiednimi interesariuszami, aby dzielić się aktualną wiedzą na temat problemów związanych z bezpieczeństwem żywności w kontekście suplementów diety i żywności funkcjonalnej, wspierając kompetentne organy w ochronie zdrowia publicznego.

>>Zapoznaj się z pełna treścią opracowania<<


Źródło: https://openknowledge.fao.org/items/d822409d-272c-4680-a386-d4fa03227c27

Autor:Katarzyna Oleksy
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Wybierz temat: Bezpieczeństwo żywności Dieta i zdrowie Dodatki i składniki

Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.