Wzrost chorób przenoszonych przez żywność związanych z gatunkami Vibrio
„Risk assessment tools for Vibrio parahaemolyticus and Vibrio vulnificus associated with seafood” to tytuł raportu, który został przygotowany wspólnie przez Organizację Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) oraz Światową Organizację Zdrowia (WHO).
Według oceny ryzyka przeprowadzonej przez FAO i WHO wynika, że w ostatnim czasie nastąpił wzrost zgłoszonych ognisk i przypadków chorób przenoszonych przez żywność, przypisywanych patogenicznym gatunkom Vibrio. W związku z tym odnotowano kilka przypadków, gdzie obecność patogennych Vibrio spp. w owocach morza doprowadziła do zakłóceń w handlu międzynarodowym.
Gatunki Vibro coraz większym zagrożeniem patogenicznym
Liczba gatunków Vibrio uznawanych za potencjalne ludzkie patogeny rośnie. V. vulnificus może powodować łagodne zapalenie żołądka i jelit u zdrowych osób po spożyciu surowych małży i może pierwotnie powodować posocznicę u osób z przewlekłymi, wcześniej występującymi schorzeniami, takimi jak: choroba wątroby lub alkoholizm, cukrzyca, hemochromatoza i HIV / AIDS.
Obawy dotyczące bezpieczeństwa żywności związane z tymi mikroorganizmami doprowadziły do konieczności przeprowadzenia oceny ryzyka mikrobiologicznego w celu wsparcia podejmowania decyzji dotyczących zarządzania ryzykiem w celu ich kontroli.
Geneza powstania raportu
Podczas 41. sesji Komitetu Kodeksu ds. Higieny Żywności (CCFH) zwrócono się do FAO / WHO o zwołanie spotkania ekspertów w celu omówienia szeregu kwestii związanych z V. parahaemolyticus i V. vulnificus, w tym:
- przeprowadzić walidację predykcyjnych modeli ryzyka opracowanych przez USA w oparciu o oceny ryzyka FAO / WHO, w celu skonstruowania bardziej odpowiednich modeli do szerszego zastosowania w krajach członkowskich, w tym dostosowań pod względem zmienności wirulencji szczepu i czynników ekologicznych;
- przejrzeć dostępne informacje na temat metodologii badań i zalecić metody mikrobiologiczne dla Vibrio spp. stosowane do monitorowania poziomów patogennych Vibrio spp. w owocach morza i / lub wodzie;
- przeprowadź walidację szybkości wzrostu i czasów podwojenia dla V. parahaemolyticus i V. vulnificus w Crassostrea virginica (ostryga wschodnia lub amerykańska) przy użyciu szczepów izolowanych z różnych części świata i różnych gatunków małży.
Wymagane spotkanie ekspertów odbyło się w dniach 13-17 września 2010 r., a niedawno opublikowany raport jest wynikiem tego spotkania.
Konkluzja z raportu i zalecenia
Nie stwierdzono liniowej zależności między poziomami wibrionów w wodzie morskiej a w małżach; a jeżeli jakaś zależność istnieje, to może różnić się w zależności od regionu oraz gatunku Vibrio spp. Ponadto poziomy obecności niepokojących gatunków Vibrio w wodzie morskiej są bardzo niskie, co stanowi kolejne wyzwanie, ponieważ zastosowana metoda musiałaby mieć odpowiedni poziom czułości do ich wykrywania.
Monitorowanie owoców morza pod kątem tych patogenicznych wibrionów zostało uznane za najbardziej odpowiedni sposób uzyskania wglądu w poziomy patogenów w tych towarach w momencie ich zbioru. Badania modelu wzrostu przeprowadzono przede wszystkim z wykorzystaniem naturalnych populacji V. parahaemolyticus, ponieważ zostały one uznane za najbardziej reprezentatywne.
Źródło: https://apps.who.int/iris/bitstream/handle/10665/330867/9789240000186-eng.pdf?sequence=1&isAllowed=y
Przeczytaj także
-
06.04.2020
Raport tygodniowy RASFF (23-29.03.2020)
System RASFF ma na celu zwiększenie odpowiedzialności oraz wzmocnienie współpracy poszczególnych państw członkowskich, w celu ograniczenia wprowadzania do obrotu niebezpiecznej żywności oraz pasz...
-
04.03.2020
Sprawozdanie EFSA – infekcje patogenami przenoszonymi przez żywność stają się coraz trudniejsze do wyleczenia
Zgodnie z ostatnim sprawozdaniem EFSA i ECDC, Salmonella i Campylobacter stają się coraz bardziej oporne na antybiotyki, a państwa członkowskie UE odnotowały wzrost oporności na antybiotyki o wysokim stężeniu.
-
14.10.2019
10 najczęstszych przyczyn chorób przenoszonych przez żywność
Poprawa bezpieczeństwa żywności i technologii odegrała znaczącą rolę w zmniejszaniu wpływu chorób przenoszonych przez żywność; jednakże nowe ogniska nadal wybuchają. Jakie są najczęstsze ich powody?