Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Wzrost chorób przenoszonych przez żywność związanych z gatunkami Vibrio

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

„Risk assessment tools for Vibrio parahaemolyticus and Vibrio vulnificus associated with seafood” to tytuł raportu, który został przygotowany wspólnie przez Organizację Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) oraz Światową Organizację Zdrowia (WHO).

Według oceny ryzyka przeprowadzonej przez FAO i WHO wynika, że w ostatnim czasie nastąpił wzrost zgłoszonych ognisk i przypadków chorób przenoszonych przez żywność, przypisywanych patogenicznym gatunkom Vibrio. W związku z tym odnotowano kilka przypadków, gdzie obecność patogennych Vibrio spp. w owocach morza doprowadziła do zakłóceń w handlu międzynarodowym.

Gatunki Vibro coraz większym zagrożeniem patogenicznym

Liczba gatunków Vibrio uznawanych za potencjalne ludzkie patogeny rośnie. V. vulnificus może powodować łagodne zapalenie żołądka i jelit u zdrowych osób po spożyciu surowych małży i może pierwotnie powodować posocznicę u osób z przewlekłymi, wcześniej występującymi schorzeniami, takimi jak: choroba wątroby lub alkoholizm, cukrzyca, hemochromatoza i HIV / AIDS.

Obawy dotyczące bezpieczeństwa żywności związane z tymi mikroorganizmami doprowadziły do konieczności przeprowadzenia oceny ryzyka mikrobiologicznego w celu wsparcia podejmowania decyzji dotyczących zarządzania ryzykiem w celu ich kontroli.

Geneza powstania raportu

Podczas 41. sesji Komitetu Kodeksu ds. Higieny Żywności (CCFH) zwrócono się do FAO / WHO o zwołanie spotkania ekspertów w celu omówienia szeregu kwestii związanych z V. parahaemolyticus i V. vulnificus, w tym:

  • przeprowadzić walidację predykcyjnych modeli ryzyka opracowanych przez USA w oparciu o oceny ryzyka FAO / WHO, w celu skonstruowania bardziej odpowiednich modeli do szerszego zastosowania w krajach członkowskich, w tym dostosowań pod względem zmienności wirulencji szczepu i czynników ekologicznych;
  • przejrzeć dostępne informacje na temat metodologii badań i zalecić metody mikrobiologiczne dla Vibrio spp. stosowane do monitorowania poziomów patogennych Vibrio spp. w owocach morza i / lub wodzie;
  • przeprowadź walidację szybkości wzrostu i czasów podwojenia dla V. parahaemolyticus i V. vulnificus w Crassostrea virginica (ostryga wschodnia lub amerykańska) przy użyciu szczepów izolowanych z różnych części świata i różnych gatunków małży.

Wymagane spotkanie ekspertów odbyło się w dniach 13-17 września 2010 r., a niedawno opublikowany raport jest wynikiem tego spotkania.

Konkluzja z raportu i zalecenia

Nie stwierdzono liniowej zależności między poziomami wibrionów w wodzie morskiej a w małżach; a jeżeli jakaś zależność istnieje, to może różnić się w zależności od regionu oraz gatunku Vibrio spp. Ponadto poziomy obecności niepokojących gatunków Vibrio w wodzie morskiej są bardzo niskie, co stanowi kolejne wyzwanie, ponieważ zastosowana metoda musiałaby mieć odpowiedni poziom czułości do ich wykrywania.

Monitorowanie owoców morza pod kątem tych patogenicznych wibrionów zostało uznane za najbardziej odpowiedni sposób uzyskania wglądu w poziomy patogenów w tych towarach w momencie ich zbioru. Badania modelu wzrostu przeprowadzono przede wszystkim z wykorzystaniem naturalnych populacji V. parahaemolyticus, ponieważ zostały one uznane za najbardziej reprezentatywne.

 

Źródło: https://apps.who.int/iris/bitstream/handle/10665/330867/9789240000186-eng.pdf?sequence=1&isAllowed=y

Autor: Katarzyna Oleksy

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.