Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Oporność na karbapenemy w łańcuchu pokarmowym – opinia EFSA

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Bakterie produkujące karbapenemazę, kiedyś głównie problem szpitalny, są obecnie wykrywane w zwierzętach gospodarskich i produktach spożywczych w całej Europie. Jest to jedno z ustaleń najnowszej opinii naukowej EFSA na temat występowania i rozprzestrzeniania się Enterobacterales (CPE) wytwarzających karbapenemazę w łańcuchu pokarmowym w UE/EFTA.

Chociaż nie ma jednoznacznych dowodów na to, że bakterie te przenoszą się na ludzi za pośrednictwem żywności, identyczne szczepy znaleziono zarówno u zwierząt, jak i u ludzi, co wskazuje na możliwość przenoszenia się tych bakterii między sobą.

Enterobacterales to bakterie, które produkują enzymy (karbapenemazy), które inaktywują antybiotyki karbapenemowe. Antybiotyki te są stosowane w leczeniu poważnych zakażeń u ludzi. Oporność na te leki stanowi poważne ryzyko dla zdrowia publicznego, potencjalnie pozostawiając niewiele skutecznych opcji leczenia.

Najnowsza opinia EFSA, która opiera się na ocenie z 2013 r., analizuje dane i literaturę do końca lutego 2025 r. Opiera się na informacjach zebranych w krajach UE i EFTA, z udziałem Europejskiego Centrum ds. Zapobiegania i Kontroli Chorób (ECDC).

Kluczowe ustalenia

Od 2011 r. obecność CPE wykryto w łańcuchu pokarmowym w 14 z 30 krajów UE/EFTA.

Najczęściej zgłaszanymi zakażeniami CPE są E. coli , Enterobacter, Klebsiella i Salmonella , pochodzące głównie od zwierząt lądowych służących do produkcji żywności (świnie, bydło, a w mniejszym stopniu drób, który jest gatunkiem zwierząt rutynowo monitorowanym pod kątem oporności na środki przeciwdrobnoustrojowe w UE).

Liczba zgłaszanych przypadków CPE wzrosła, zwłaszcza u świń, bydła i drobiu, przy czym w latach 2021 i 2023 w wielu państwach członkowskich odnotowano znaczny wzrost.

Dziesięć z 30 krajów UE/EFTA opracowało plany awaryjne mające na celu kontrolę i badanie tych bakterii.

Główne zalecenia

Aby zapobiec występowaniu i rozprzestrzenianiu się CPE lub zminimalizować jego występowanie, EFSA zaleca:

  • Rozszerzenie działań monitorujących na inne źródła żywności, które obecnie nie są monitorowane (takie jak owoce morza i warzywa), a także na dodatkowe gatunki bakterii (takie jak Klebsiella);
  • Udoskonalanie metod wykrywania, przeprowadzanie dochodzeń w celu ustalenia śladów i badań bakteryjnych typowanie molekularne w celu wyjaśnienia dróg transmisji, w tym potencjalnego rozprzestrzeniania się za pośrednictwem pracowników i paszy;
  • Skupienie badań na projektowaniu badań ukierunkowanych na lepsze zrozumienie sposobu, w jaki bakterie te rozprzestrzeniają się w łańcuchu pokarmowym.

Następne kroki

EFSA będzie wspierać państwa członkowskie i kraje EFTA w dalszym badaniu i generowaniu nowych danych na temat występowania i rozprzestrzeniania się CPE, biorąc pod uwagę zmienność w genach obecnych w różnych krajach i gatunkach zwierząt. Zaktualizowana opinia zostanie opublikowana w 2027 r., odzwierciedlając najnowsze ustalenia.

Trwające wysiłki EFSA na rzecz zwalczania oporności na środki przeciwdrobnoustrojowe odzwierciedlają jej zaangażowanie w ochronę zdrowia publicznego w szybko ewoluującym krajobrazie naukowym. Skoordynowane podejście One Health — integrujące zdrowie ludzi, zwierząt i środowiska — jest niezbędne do skutecznego monitorowania i ograniczania rozprzestrzeniania się bakterii wytwarzających karbapenemazy w łańcuchu pokarmowym.

Źródło: EFSA

Autor:Katarzyna Oleksy
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Wybierz temat: Bezpieczeństwo żywności Mikrobiologia żywności

Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.