Bakterie wytwarzające karbapenemazy (CPE), dotychczas kojarzone głównie z zakażeniami szpitalnymi, coraz częściej wykrywane są w zwierzętach hodowlanych i produktach spożywczych na terenie Europy. Najnowsza opinia naukowa EFSA potwierdza wzrost liczby przypadków i podkreśla pilną potrzebę wzmocnienia monitoringu oraz podejścia One Health.
VIII Międzynarodowe Sympozjum Naukowe „Drobnoustroje i ich metabolity”
Serdecznie zapraszamy naukowców i doktorantów zajmujących się mikroorganizmami w szerokim kontekście ich zastosowań w produkcji żywności oraz opracowujących nowe metody zwalczania zagrożeń mikrobiologicznych w przemyśle spożywczym na VIII Międzynarodowe Sympozjum Naukowe „Drobnoustroje i ich metabolity”, które odbędzie się on-line w dniach 28-29 maja 2025r.
Podczas sympozjum w Sesji Mikrobiologii Żywności będziemy dyskutować nad innowacyjnymi rozwiązaniami mającymi na celu eliminację mikroorganizmów psujących żywność i patogenów przenoszonych przez żywność. Tematem Sesji Biotechnologii Żywności będą zagadnienia związane
z regulacją procesów mikrobiologicznych w produkcji żywności, pozyskiwaniem cennych metabolitów i ich wykorzystaniem do tworzenia nowych produktów spożywczych i poprawy jakości istniejących.
W tej edycji przewidujemy 15-minutowe ustne doniesienia oraz e-postery.
Wszystkie niezbędne informacje znajdziecie Państwo tutaj.
ORGANIZATOR SYMPOZJUM: Katedra Biotechnologii i Mikrobiologii Żywności WSPÓŁORGANIZATOR: PATRONAT: |
![]() |
Przeczytaj także
-
08.05.2025
Pseudomonas spp. w mleku i produktach mleczarskich: zagrożenie mikrobiologiczne, zdolność do tworzenia biofilmu i profile antybiotykowe
Bakterie z rodzaju Pseudomonas, choć nie są klasycznymi patogenami, mogą negatywnie wpływać na trwałość produktów mlecznych oraz stanowić zagrożenie w kontekście antybiotykooporności i tworzenia biofilmów.Czytaj więcej -
23.04.2025
AESAN ocenia ryzyko botulizmu w żywności
Hiszpańska Agencja ds. Bezpieczeństwa Żywności i Żywienia (AESAN) przedstawiła na początku bieżącego roku raport naukowy oceniający ryzyko zatrucia jadem kiełbasianym związanego ze spożyciem żywności pakowanej próżniowo lub w atmosferze ochronnej.Czytaj więcej -
21.04.2025
Żywność jako nośnik opornych bakterii? CPE w unijnym łańcuchu żywnościowym