Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Laboratorium w kieszeni - nanosensor i smartfon jako nowa broń w kontroli jakości żywności

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Walka z czasem przy wykrywaniu patogenów pokarmowych definiuje dziś standardy bezpieczeństwa w przemyśle spożywczym, gdzie każda minuta opóźnienia w diagnozie może generować olbrzymie ryzyko. Patogeny takie jak Escherichia coli O157:H7 czy Salmonella stanowią ciągłe ryzyko. Tradycyjne metody diagnostyczne, jak PCR czy ELISA, mimo swojej wiarygodności, często przegrywają z czasem i czułością – ich limity detekcji sięgają tysięcy, a nawet dziesiątek tysięcy komórek bakteryjnych, a sama analiza wymaga transportu próbek i wielogodzinnego oczekiwania. To realia, które nie przystają do potrzeby podejmowania decyzji niemal w czasie rzeczywistym.

Wyobraźmy sobie jednak narzędzie, które przenosi zaawansowaną analitykę wprost na linię produkcyjną. Narzędzie, które w ciągu zaledwie 10 minut dostarcza precyzyjnej odpowiedzi na pytanie o obecność patogenów, i to z czułością przewyższającą standardowe metody nawet stukrotnie. Takie właśnie rozwiązanie prezentują naukowcy w postaci innowacyjnego biosensora elektrochemicznego, który łączy w sobie zaawansowaną nanotechnologię z prostotą i mobilnością.

Sercem urządzenia są hybrydowe nanokompozyty, które działają jak superczułe detektory, precyzyjnie "wyłapujące" poszukiwane patogeny. W uproszczeniu, próbkę (np. z mleka) nanosi się na specjalny pasek testowy. Jeśli obecne są w niej docelowe bakterie, zostają one schwytane w "kanapkową" strukturę przez nanokompozyty, co generuje mierzalny sygnał elektrochemiczny. Siła tego rozwiązania tkwi w jego parametrach, które stanowią odpowiedź na kluczowe bolączki branży:

  • Niezrównana szybkość i czułość: Czas detekcji wynoszący zaledwie 10 minut deklasuje inne metody, a limit wykrywalności na poziomie zaledwie 21-25 komórek bakteryjnych na mililitr jest od jednego do dwóch rzędów wielkości lepszy niż w konwencjonalnych testach.
  • Wiarygodność w warunkach przemysłowych: Skuteczność biosensora została potwierdzona w testach na próbkach mleka, gdzie wykazano doskonałą precyzję i spójność wyników.
  • Wysoka specyficzność: Urządzenie precyzyjnie identyfikuje E. coli O157:H7 i Salmonellę, ignorując inne, powszechnie występujące bakterie, takie jak Listeria monocytogenes czy Staphylococcus aureus. Eliminuje to ryzyko kosztownych fałszywych alarmów i niepotrzebnych wstrzymań produkcji.

Prawdziwą rewolucją jest jednak pełna integracja z urządzeniami mobilnymi. Ręczna stacja elektrochemiczna łączy się ze smartfonem poprzez Bluetooth, co umożliwia nie tylko natychmiastowy odczyt wyniku, ale także jego zapis i eksport danych do dalszej analizy. To technologicznie transformacyjne rozwiązanie dla testów w miejscu opieki (Point-of-Care Testing), które oddaje potężne narzędzie analityczne bezpośrednio w ręce personelu na hali produkcyjnej. Dla kadry zarządzającej oznacza to możliwość wdrożenia zdecentralizowanego, błyskawicznego systemu kontroli jakości, co pozwala na optymalizację procesów, minimalizację ryzyka i błyskawiczne zarządzanie w sytuacjach kryzysowych.

Źródło: https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1567539425001604?via%3Dihub

Autor:Michalina Wasilewska
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Wybierz temat: Badania żywności Bezpieczeństwo żywności Mikrobiologia żywności

Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać w  Polityce Prywatności.