Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Znaczenie jakości wody w systemach rolno-spożywczych – ustalenia po spotkaniu FAO

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Wysokiej jakości woda na każdym etapie produkcji żywności — od nawadniania, hodowli zwierząt, akwakultury, mycia, przetwórstwa aż po wodę pitną — została uznana za kluczowy czynnik bezpieczeństwa żywności.

Rosnąca produkcja żywności i wzrost populacji zwiększają zapotrzebowanie na wodę, co prowadzi do innowacji w zakresie pozyskiwania alternatywnych źródeł wody oraz wdrażania rozwiązań gospodarki obiegu zamkniętego, takich jak recykling i ponowne wykorzystanie wody w łańcuchu wartości.

W maju odbyło się spotkanie na temat jakości wody, w którym udział wzięło 11 ekspertów FAO i WHO z różnych regionów świata.

Główne zagrożenia i wyzwania

Źródła wody w rolnictwie mogą zawierać szerokie spektrum zanieczyszczeń chemicznych i mikrobiologicznych, przy czym w ostatnich latach lepiej poznano ryzyka mikrobiologiczne, natomiast zagrożenia chemiczne pozostają mniej scharakteryzowane.

Przeprowadzono ćwiczenie priorytetyzujące kluczowe chemiczne zagrożenia w wodzie, które mogą mieć wpływ na bezpieczeństwo żywności. Do najważniejszych zaliczono m.in.: arsen, ołów, kadm, fluor, rad, wybrane toksyny sinicowe oraz związki perfluorowane (PFOA, PFOS).

Rekomendacje i działania

Zalecono, by krajowe i regionalne organy ds. bezpieczeństwa żywności uwzględniały zagadnienia bezpieczeństwa żywności przy ustalaniu wartości granicznych dla zanieczyszczeń chemicznych w wodzie wykorzystywanej w rolnictwie i przetwórstwie.

Wskazano na konieczność rozwoju strategii monitoringu tych zanieczyszczeń oraz opracowania jednolitych protokołów pobierania i badania próbek wody.

Eksperci zwrócili uwagę na luki w zarządzaniu ryzykiem związanym z chemicznymi zanieczyszczeniami wody i potrzebę opracowania wytycznych oraz narzędzi wspierających podejmowanie decyzji w tym zakresie.

Wnioski

Woda została uznana za jeden z kluczowych czynników wpływających na przyszłe bezpieczeństwo żywności, a jej jakość — zarówno pod względem mikrobiologicznym, jak i chemicznym — wymaga stałego monitorowania oraz integracji z polityką bezpieczeństwa żywności.

Podkreślono rolę innowacyjnych rozwiązań, takich jak recykling wody i gospodarka obiegu zamkniętego, w budowaniu odporności systemów rolno-spożywczych na nowe wyzwania.

Spotkanie FAO podkreśliło, że jakość wody i zarządzanie ryzykiem związanym z jej zanieczyszczeniami to priorytetowe obszary dla bezpieczeństwa żywności na świecie.

Źródło: https://openknowledge.fao.org/items/f9ffa

Autor:Katarzyna Oleksy
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Wybierz temat: Bezpieczeństwo żywności

Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.