Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Zespół hemolityczno-mocznicowy we Włoszech – aktualne dane epidemiologiczne i charakterystyka patogenów

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Dane epidemiologiczne

Według danych włoskiego Instytutu Zdrowia Publicznego (ISS, raport EpiCentro) w okresie od 1 kwietnia 2024 do 31 marca 2025 we Włoszech zgłoszono 61 przypadków zespołu hemolityczno-mocznicowego (HUS). Chorzy pochodzili z 17 regionów kraju, a w jednym przypadku region zachorowania nie został określony. Cztery osoby były rezydentami innych państw – trzech pacjentów zachorowało poza granicami Włoch i później zostało przewiezionych na leczenie, a jeden pacjent zachorował podczas pobytu we Włoszech.

Większość pacjentów (96,7%, czyli 59 osób) stanowiły dzieci w wieku do 15 lat. Mediana wieku przy wystąpieniu objawów wyniosła 40,7 miesiąca, co jest zgodne z danymi z ostatniej dekady, gdzie mediana ta wynosiła 34 miesiące. W analizowanym okresie odnotowano jedynie dwa przypadki HUS u osób dorosłych.

W populacji pediatrycznej średni wskaźnik zapadalności wyniósł 0,72 przypadków na 100 000 mieszkańców, jednak różnił się w zależności od regionu – od 0,17 w Emilii-Romanii do 1,6 w Apulii. Ponadprzeciętne wskaźniki występowania notowano również w Piemoncie, Trydencie, Abruzji, Kalabrii, Umbrii i Wenecji.

Pod względem płci, dane z lat 2014–2025 wskazują na nieznaczną przewagę zachorowań wśród dziewcząt (52,3% vs. 47,7%).

Sezonowość i dynamika zachorowań

Analiza trendów wskazuje, że wiosną i jesienią 2024 roku liczba przypadków była zgodna z poziomem obserwowanym w poprzednich latach. W miesiącach letnich (lipiec–wrzesień 2024) zarejestrowano jednak istotny spadek – 25 przypadków wobec oczekiwanych 32,3 na podstawie danych z ostatniej dekady (−22,6%). Szczególnie zauważalny był wrzesień 2024, kiedy odnotowano jedynie 2 przypadki wobec średnio 7,7 w latach wcześniejszych (spadek o 74%).

Przypadki związane z podróżami

W sześciu przypadkach HUS wystąpił po powrocie z zagranicy: trzech pacjentów wróciło z Egiptu, a pozostali z Francji, Rumunii i Tanzanii. Ponadto w sześciu przypadkach choroba pojawiła się poza miejscem zamieszkania pacjenta, w innych regionach Włoch – po dwa przypadki odnotowano w Lombardii i Apulii oraz po jednym w Emilii-Romanii i Ligurii.

Patogeny i serotypy STEC

Badania laboratoryjne przeprowadzono u 56 z 61 pacjentów (91,8%). W 48 przypadkach (85,7%) potwierdzono obecność Escherichia coli wytwarzającej toksyny shiga (STEC). W 43 przypadkach udało się ustalić serogrupę – w ponad 95% należały one do tzw. „top-5”: O26, O157, O111, O145 i O103.

Najczęściej izolowanym patogenem był STEC O26, stwierdzany u 18 pacjentów (41,8%). Odsetek ten jest zbliżony do średnich wartości z ostatnich 10 lat (46,4%) i potwierdza utrzymującą się dominację tego serotypu we Włoszech i w całej Europie.

Charakterystyka genomowa izolatów

W omawianym okresie uzyskano 23 izolaty STEC, które zostały poddane pełnemu sekwencjonowaniu genomu (WGS). Analiza umożliwiła określenie genotypu, sekwencji (ST) oraz obecności genów wirulencji.

  • 56,5% szczepów było dodatnich dla genów stx2a i eae,

  • 26,1% posiadało kombinację stx1a, stx2a, eae,

  • rzadziej wykrywano inne warianty, np. stx2d w połączeniu z eae.

W jednym przypadku wykryto dodatkowo gen hlyF, charakterystyczny dla E. coli patogennych poza przewodem pokarmowym (ExPEC).

Analiza porównawcza przy użyciu metody cgMLST wykazała, że osiem szczepów należało do sześciu różnych klastrów genomowych. Część z nich obejmowała izolaty z tego samego okresu i regionu, co sugeruje potencjalne wspólne źródło zakażenia. Inne klastry obejmowały szczepy izolowane w różnych latach lub miejscach, co czyni hipotezę wspólnej ekspozycji mniej prawdopodobną.

Najczęściej klastry dotyczyły szczepów z serogrup O26, O157 i O103.

Podsumowanie

Rejestr SEU prowadzony przez Istituto Superiore di Sanità i Società Italiana di Nefrologia Pediatrica stanowi kluczowe narzędzie nadzoru nad zespołem hemolityczno-mocznicowym we Włoszech. Regularne raportowanie dostarcza szczegółowych informacji epidemiologicznych, pozwala na identyfikację dominujących serotypów STEC i umożliwia szybkie powiązanie przypadków z potencjalnymi źródłami zakażeń.

Coraz szersze wykorzystanie sekwencjonowania genomowego (WGS) nie tylko wzmacnia nadzór epidemiologiczny, ale także wspiera identyfikację ognisk epidemicznych i ocenę ryzyka związanego z żywnością. Dane te mają bezpośrednie znaczenie dla bezpieczeństwa konsumentów i działań prewencyjnych w łańcuchu żywnościowym.

Źródło: Istituto Superiore di Sanità (ISS)

Autor:Szymon Kubina
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Wybierz temat: Badania żywności Bezpieczeństwo żywności Mikrobiologia żywności

Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać w  Polityce Prywatności.