Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Dwa ogniska Campylobacter w Danii powiązane z mięsem drobiowym

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

W Danii odnotowano tego lata wyjątkowo wysoką liczbę zakażeń wywołanych bakterią Campylobacter. Statens Serum Institut (SSI) zidentyfikował dwa ogniska tej infekcji, których źródłem okazało się krajowe mięso drobiowe.

Między 14 lipca a 13 września br. potwierdzono w sumie 57 zachorowań na Campylobacter jejuni, obejmujących osoby w wieku od 2 do 89 lat. Około połowa chorych wymagała hospitalizacji. Eksperci z SSI szacują jednak, że faktyczna liczba zakażonych w tych ogniskach może być znacznie wyższa, ponieważ tylko część próbek klinicznych poddawana jest szczegółowej analizie genetycznej (subtypowaniu) w celu identyfikacji szczepu.

Śledztwo epidemiologiczne wykazało, że źródłem obu ognisk było skażone mięso drobiowe pochodzące z Danii. W próbkach mięsa  pobranych w trakcie dochodzenia stwierdzono obecność szczepów Campylobacter o identycznych profilach genetycznych jak te wyizolowane od pacjentów. Potwierdziło to, że zakażenia miały swoje źródło w krajowym drobiu.

Campylobacter jest obecnie najczęstszą bakteryjną przyczyną zakażeń pokarmowych w Danii, a mięso drobiowe pozostaje najpowszechniejszym źródłem tych infekcji. Zakażenie wywołane przez tę bakterię powoduje zwykle ostre objawy żołądkowo-jelitowe – biegunkę, bóle brzucha, wymioty oraz gorączkę. W rzadkich przypadkach może prowadzić do poważnych komplikacji zdrowotnych, takich jak zapalenie stawów czy zespół Guillain-Barré.

Sørine Quaade Møller z Duńskiej Agencji Weterynaryjnej i Żywności (Fødevarestyrelsen) apeluje o zachowanie szczególnej ostrożności podczas przygotowywania mięsa drobiowego – zarówno w warunkach domowych, jak i w gastronomii. „Nawet odrobina surowego soku z mięsa, która kapnie na przykład na sałatkę, może wystarczyć, by cała rodzina zachorowała” – ostrzega Møller. Aby ograniczyć ryzyko zakażenia Campylobacter, zaleca się przestrzeganie podstawowych zasad higieny:

  • dokładne mycie rąk po kontakcie z surowym mięsem,

  • używanie osobnych desek do krojenia oraz narzędzi do surowego mięsa (lub ich dokładne umycie po użyciu),

  • dokładne gotowanie lub smażenie mięsa (aż do pełnego wysmażenia wnętrza),

  • bezpieczne usunięcie opakowań i odpadów mających kontakt z surowym drobiem.

Dochodzenie w sprawie tych ognisk prowadzi tzw. Centralna Grupa ds. Epidemii (Den Centrale Udbrudsgruppe) z udziałem SSI, Fødevarestyrelsen oraz Narodowego Instytutu Żywności przy Duńskim Uniwersytecie Technicznym (DTU Food Institute). Marianne Sandberg, starszy naukowiec z DTU Food Institute, podkreśla, że ostatnie przypadki dobitnie pokazują, iż Campylobacter pozostaje poważnym wyzwaniem dla bezpieczeństwa żywności. Jej zdaniem kluczowe jest utrzymywanie najwyższych standardów bioasekuracji w hodowli drobiu oraz rygorystyczna higiena na etapie uboju i przetwórstwa, aby zminimalizować ryzyko skażenia mięsa.

Źródło: SSI​

Autor:Szymon Kubina
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Wybierz temat: Badania żywności Bezpieczeństwo żywności Mikrobiologia żywności

Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać w  Polityce Prywatności.