Holandia od połowy 2023 roku zmaga się z wyraźnym wzrostem zakażeń Salmonella Enteritidis, powiązanym z rosnącą liczbą stad kur niosek zakażonych tym patogenem. Najnowsze dane wskazują na rozproszony charakter transmisji, co utrudnia identyfikację źródeł i wymaga skoordynowanych działań w całym sektorze drobiarskim.
Ognisko E. coli w belgijskich domach opieki
Pod koniec sierpnia belgijskie służby sanitarne odnotowały ognisko groźnych zakażeń bakterią Escherichia coli (STEC) typu O157 w domach opieki. Zakażenia dotknęły głównie osoby starsze i doprowadziły do kilku zgonów. Trwa dochodzenie mające ustalić źródło skażenia żywności, które prawdopodobnie spowodowało tę serię zachorowań.
Zakres ogniska i liczba zachorowań
Na początku września potwierdzono zakażenia w ośmiu domach opieki we Flandrii – zachorowało 48 osób, z czego 7 zmarło. W Walonii badane są trzy placówki z 14 chorymi i 1 zgonem, a w Brukseli potwierdzono 1 przypadek w domu opieki w Jette. Łącznie w całym kraju odnotowano ponad 60 zakażeń i 8 zgonów.
Pierwsze infekcje zgłoszono 17 sierpnia, a szczyt zachorowań przypadł między 20 a 22 sierpnia. Wskazuje to na wspólne źródło – prawdopodobnie skażony produkt spożywczy podany w tym czasie. Około 27 sierpnia pojawiły się pojedyncze późniejsze zachorowania, wiązane już raczej z transmisją między osobami. Obecnie nie ma dowodów na nowe zakażenia żywnościowe, jednak sytuacja pozostaje pod stałą kontrolą.
Poszukiwanie źródła zakażenia
Badania potwierdziły, że wszystkie próbki bakterii należą do tego samego szczepu, co wskazuje na wspólne źródło. Inspektorzy przeanalizowali menu i dostawy w placówkach oraz zabezpieczyli próbki żywności do badań w Krajowym Laboratorium Referencyjnym w Brukseli. Równolegle analizowany jest łańcuch dostaw w celu wskazania wspólnych produktów i dostawców. Dochodzenie jest trudne i nie udało się jeszcze zidentyfikować konkretnego źródła skażenia.
Władze podkreślają ostrożność w formułowaniu wniosków, przypominając epidemię z 2011 roku, gdy dopiero po kilku miesiącach udało się wskazać faktyczne źródło zakażeń E. coli. W domach opieki wprowadzono izolację chorych i wzmocniono procedury higieniczne, aby ograniczyć dalsze przenoszenie bakterii.
Zakażenia E. coli – informacje
Shigatoksyczne szczepy E. coli (STEC), w tym O157, należą do najgroźniejszych patogenów przenoszonych przez żywność. Objawiają się silnymi bólami brzucha, biegunką (często krwawą), czasem także gorączką i wymiotami. U 5–10% chorych dochodzi do powikłań w postaci zespołu hemolityczno-mocznicowego (HUS), prowadzącego do niewydolności nerek i innych zaburzeń, wymagających hospitalizacji. Szczególnie narażone są dzieci, osoby starsze i pacjenci z obniżoną odpornością.
Tak poważne ognisko w Belgii należy do rzadkości – w 2024 roku odnotowano tam zaledwie 4 ogniska STEC obejmujące 14 przypadków. Obecna sytuacja, z kilkudziesięcioma zakażeniami i ofiarami śmiertelnymi, jest wyjątkowa i pozostaje pod ścisłym nadzorem władz.
Źródło: https://favv-afsca.be/nl/stec-besmettingen-verschillende-woonzorgcentra-belgie-update
Przeczytaj także
-
01.09.2025
Rosnąca liczba zakażeń Salmonella Enteritidis w Holandii
Czytaj więcej -
01.09.2025
Niski poziom bakterii Listeria i E. coli opornych na antybiotyki w filetach z łososia - pozytywne wyniki badań FSA
Czytaj więcejRaport FSA stanowi silne potwierdzenie skuteczności obowiązujących w branży rybnej standardów higienicznych i sanitarnych. Niskie poziomy zanieczyszczeń mikrobiologicznych w gotowym produkcie świadczą o tym, że procesy produkcji i pakowania są prowadzone w sposób prawidłowy, a systemy kontroli jakości działają efektywnie.
-
01.04.2025
Łotwa walczy z falą zakażeń E. coli – większość przypadków wśród dzieci
Czytaj więcej




