Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Ognisko E. coli w belgijskich domach opieki

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Pod koniec sierpnia belgijskie służby sanitarne odnotowały ognisko groźnych zakażeń bakterią Escherichia coli (STEC) typu O157 w domach opieki. Zakażenia dotknęły głównie osoby starsze i doprowadziły do kilku zgonów. Trwa dochodzenie mające ustalić źródło skażenia żywności, które prawdopodobnie spowodowało tę serię zachorowań.

Zakres ogniska i liczba zachorowań

Na początku września potwierdzono zakażenia w ośmiu domach opieki we Flandrii – zachorowało 48 osób, z czego 7 zmarło. W Walonii badane są trzy placówki z 14 chorymi i 1 zgonem, a w Brukseli potwierdzono 1 przypadek w domu opieki w Jette. Łącznie w całym kraju odnotowano ponad 60 zakażeń i 8 zgonów.

Pierwsze infekcje zgłoszono 17 sierpnia, a szczyt zachorowań przypadł między 20 a 22 sierpnia. Wskazuje to na wspólne źródło – prawdopodobnie skażony produkt spożywczy podany w tym czasie. Około 27 sierpnia pojawiły się pojedyncze późniejsze zachorowania, wiązane już raczej z transmisją między osobami. Obecnie nie ma dowodów na nowe zakażenia żywnościowe, jednak sytuacja pozostaje pod stałą kontrolą.

Poszukiwanie źródła zakażenia

Badania potwierdziły, że wszystkie próbki bakterii należą do tego samego szczepu, co wskazuje na wspólne źródło. Inspektorzy przeanalizowali menu i dostawy w placówkach oraz zabezpieczyli próbki żywności do badań w Krajowym Laboratorium Referencyjnym w Brukseli. Równolegle analizowany jest łańcuch dostaw w celu wskazania wspólnych produktów i dostawców. Dochodzenie jest trudne i nie udało się jeszcze zidentyfikować konkretnego źródła skażenia.

Władze podkreślają ostrożność w formułowaniu wniosków, przypominając epidemię z 2011 roku, gdy dopiero po kilku miesiącach udało się wskazać faktyczne źródło zakażeń E. coli. W domach opieki wprowadzono izolację chorych i wzmocniono procedury higieniczne, aby ograniczyć dalsze przenoszenie bakterii.

Zakażenia E. coli – informacje

Shigatoksyczne szczepy E. coli (STEC), w tym O157, należą do najgroźniejszych patogenów przenoszonych przez żywność. Objawiają się silnymi bólami brzucha, biegunką (często krwawą), czasem także gorączką i wymiotami. U 5–10% chorych dochodzi do powikłań w postaci zespołu hemolityczno-mocznicowego (HUS), prowadzącego do niewydolności nerek i innych zaburzeń, wymagających hospitalizacji. Szczególnie narażone są dzieci, osoby starsze i pacjenci z obniżoną odpornością.

Tak poważne ognisko w Belgii należy do rzadkości – w 2024 roku odnotowano tam zaledwie 4 ogniska STEC obejmujące 14 przypadków. Obecna sytuacja, z kilkudziesięcioma zakażeniami i ofiarami śmiertelnymi, jest wyjątkowa i pozostaje pod ścisłym nadzorem władz.

Źródło: https://favv-afsca.be/nl/stec-besmettingen-verschillende-woonzorgcentra-belgie-update

Autor:Szymon Kubina
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Wybierz temat: Badania żywności Bezpieczeństwo żywności Mikrobiologia żywności

Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać w  Polityce Prywatności.