Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Niski poziom bakterii Listeria i E. coli opornych na antybiotyki w filetach z łososia - pozytywne wyniki badań FSA

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Brytyjska Agencja Standardów Żywności (FSA) opublikowała raport podsumowujący roczne badanie, które objęło surowe filety z łososia w sprzedaży detalicznej w Wielkiej Brytanii. Wyniki, które miały na celu ocenę obecności oraz oporności na antybiotyki bakterii Listeria monocytogenes i E. coli, przynoszą optymistyczne wiadomości dla sektora rybnego oraz całej branży spożywczej.

Badanie FSA było odpowiedzią na wcześniejsze raporty Veterinary Medicines Directorate (VMD), które wykazywały wzrost użycia antybiotyków w brytyjskim sektorze hodowli łososia.

Ten trend wzbudził obawy o potencjalny wzrost oporności na środki przeciwdrobnoustrojowe (AMR) w łańcuchu dostaw. Celem FSA było dostarczenie aktualnych danych i stworzenie nowej bazy odniesienia, aby ocenić faktyczne ryzyko dla konsumentów.

Rosnące użycie antybiotyków w hodowli ryb stanowi globalny problem, a Wielka Brytania nie jest wyjątkiem. Według danych Dyrekcji Leków Weterynaryjnych (VMD), w brytyjskich hodowlach łososia odnotowano znaczący wzrost stosowania antybiotyków w latach 2017–2021, co zwiększyło obawy o rozwój oporności na antybiotyki u bakterii, zwłaszcza Listeria monocytogenes. Dodatkowo, te obawy wzrosły po ognisku zakażenia L. monocytogenes w 2022 roku, które powiązano z wędzonym łososiem. Kluczowym czynnikiem ryzyka jest fakt, że surowy łosoś, choć nieklasyfikowany jako produkt gotowy do spożycia (RTE), może być wykorzystywany w procesach produkcji RTE bez poddawania go obróbce termicznej. Właśnie ta luka w procesie produkcyjnym może pozwolić patogenom takim jak Listeria na przetrwanie i stanowić zagrożenie dla konsumentów.

Niska wykrywalność i brak oporności na kluczowe antybiotyki

W latach 2024-2025 zebrano 307 próbek filetów z łososia od głównych detalistów w całej Wielkiej Brytanii. Analiza próbek wykazała, że problem bakterii patogennych i oporności na antybiotyki jest w tej kategorii produktów bardzo ograniczony.

Listeria monocytogenes: bakterie te wykryto w zaledwie 1,6% badanych próbek (5 z 307). Co więcej, ich poziom był bardzo niski (poniżej 20 cfu/g). To, co najważniejsze z punktu widzenia bezpieczeństwa żywności, to fakt, że żaden z izolatów L. monocytogenes nie wykazywał oporności na powszechnie stosowane antybiotyki.

Escherichia coli: bakterie E. coli wykryto w 35% próbek, ale podobnie jak w przypadku Listerii, były to bardzo niskie poziomy. Spośród 102 przebadanych izolatów, tylko cztery (4%) okazały się oporne na jeden typ antybiotyku – ampicylinę. Badanie nie wykryło żadnych szczepów E. coli wytwarzających ESBL/AmpC ani innych, które są oporne na krytyczne klinicznie antybiotyki. To oznacza, że nawet jeśli bakterie są obecne, ich zdolność do rozprzestrzeniania oporności na leki jest minimalna.

Implikacje dla producentów i konsumentów

Raport FSA stanowi silne potwierdzenie skuteczności obowiązujących w branży rybnej standardów higienicznych i sanitarnych. Niskie poziomy zanieczyszczeń mikrobiologicznych w gotowym produkcie świadczą o tym, że procesy produkcji i pakowania są prowadzone w sposób prawidłowy, a systemy kontroli jakości działają efektywnie.

Dla przemysłu spożywczego, wyniki te są cennym narzędziem w komunikacji z konsumentami. Dają one solidne podstawy do uspokojenia obaw dotyczących antybiotykooporności i bezpieczeństwa surowego łososia. Jednocześnie, raport podkreśla rolę edukacji konsumentów. Mimo niskiego ryzyka w produkcie, FSA nadal zaleca zachowanie ostrożności i przestrzeganie podstawowych zasad higieny w kuchni, takich jak oddzielanie surowego mięsa od innych produktów, mycie rąk i powierzchni roboczych oraz dokładne gotowanie żywności.

Podsumowując, badanie FSA pokazuje, że ryzyko dla zdrowia publicznego związane z opornością na antybiotyki w surowych filetach z łososia jest niskie. To pozytywny sygnał, który umacnia zaufanie do bezpieczeństwa produktów rybnych na rynku brytyjskim i stanowi dowód na to, że wysiłki branży w zakresie zarządzania ryzykiem mikrobiologicznym przynoszą oczekiwane rezultaty.


Jeśli chcesz poszerzyć swoją wiedzę w tym zakresie, zapraszamy na stacjonarne warsztaty oraz forum menagerskie Listeria w produktach RTE oraz doskonalenie monitoringu środowiskowego i zarządzania alergenami - Safety4Future FoodFakty

 

Źródło: https://science.food.gov.uk/article/142076-fs900350-a-survey-of-antimicrobial-resistant-_e-8203-coli_-and-_listeria-8203-monocytogenes_-in-raw-salmon-fillets-on-retail-sale-in-the-uk

Autor:Katarzyna Oleksy
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Wybierz temat: Bezpieczeństwo żywności Mikrobiologia żywności Przemysł rybny

Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.