Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Nowy wariant cryptosporidium parvum – ognisko zakażeń w Danii

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

W Danii odnotowano ognisko zakażeń nowym wariantem pasożyta Cryptosporidium parvum. Statens Serum Institut (SSI) – duński państwowy instytut zdrowia publicznego – poinformował, że od maja 2025 zarejestrowano łącznie 13 przypadków infekcji wywołanych nowym wariantem Cryptosporidium parvum IIzeta. Władze sanitarne prowadzą dochodzenie w celu ustalenia źródła zakażenia. Wariant ten został po raz pierwszy wykryty w Danii w maju 2024 roku.

Przypadki zakażeń 

Ognisko choroby objęło jak dotąd 13 osób (7 mężczyzn i 6 kobiet) w wieku od 20 do 60 lat (mediana 31 lat). Przypadki zachorowań odnotowano w różnych regionach kraju, przy czym większość dotyczy mieszkańców wyspy Zelandia (w tym region stołeczny). Rozkład geograficzny zakażeń należy jednak interpretować ostrożnie, ponieważ nie wszystkie laboratoria w Danii przekazują wyniki testów na kryptosporydiozę do SSI, a liczba wykonywanych badań różni się w zależności od regionu. Oznacza to, że faktyczna liczba zachorowań w poszczególnych obszarach może być inna niż wynika to z samych zgłoszonych danych.

Pierwsze przypadki związane z tym ogniskiem pojawiły się w maju 2025 roku. Do końca sierpnia liczba chorych wzrosła do trzynastu. Wszystkie zakażenia zostały powiązane poprzez badania genetyczne z tym samym nowym wariantem Cryptosporidium parvum IIzeta. Wariant ten po raz pierwszy odnotowano w Danii w maju 2024 roku, a do marca 2025 zarejestrowano łącznie 8 zachorowań. Obecne ognisko wskazuje na szersze rozprzestrzenienie się tego szczepu, który jak dotąd nie został wykryty poza Danią.

Dochodzenie epidemiologiczne i poszukiwanie źródła

Dochodzenie w sprawie ogniska prowadzi Centralna Grupa ds. Ogniw Epidemicznych, w skład której wchodzą Statens Serum Institut (SSI), Duńska Agencja Weterynaryjno-Żywnościowa (Fødevarestyrelsen) oraz Narodowy Instytut Żywności DTU. Zespół bada przypadki, aby ustalić wspólne źródło zakażenia. W tym celu wykonywane są wywiady z pacjentami dotyczące ich aktywności i spożywanych pokarmów przed zachorowaniem oraz sekwencjonowanie próbek pasożyta. Analiza genetyczna potwierdza, że wszystkie przypadki są ze sobą powiązane i pozwala śledzić rozprzestrzenianie się wariantu.

Na obecnym etapie nie udało się jeszcze wskazać konkretnej przyczyny ani źródła zakażenia. Wcześniejsze ogniska kryptosporydiozy w Danii i innych krajach nordyckich wiązano z surowymi warzywami lub mieszankami sałat. W 2023 roku opisano także międzynarodowe ognisko choroby obejmujące m.in. sześć osób w Danii, jednak i wtedy nie udało się ustalić źródła infekcji. Trwające dochodzenie ma sprawdzić, czy podobny czynnik – na przykład określony produkt spożywczy lub woda – mógł być przyczyną obecnych zakażeń.

Cryptosporidioza – przebieg choroby i objawy

Cryptosporidioza to choroba układu pokarmowego wywoływana przez pasożyty z rodzaju Cryptosporidium. Objawia się głównie wodnistą biegunką, bólami brzucha, nudnościami, gorączką, utratą apetytu i masy ciała. Okres inkubacji wynosi zwykle 5–10 dni, a dolegliwości utrzymują się przez 1–2 tygodnie lub dłużej. Największym zagrożeniem jest odwodnienie, dlatego kluczowe znaczenie ma uzupełnianie płynów, a w cięższych przypadkach konieczna jest konsultacja lekarska. Obecne ognisko w Danii związane z wariantem Cryptosporidium parvum IIzeta jest nadal badane w celu ustalenia źródła zakażenia i ograniczenia dalszego rozprzestrzeniania się choroby.

Źródło: SSI

Autor:Szymon Kubina
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Wybierz temat: Badania żywności Bezpieczeństwo żywności Mikrobiologia żywności

Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać w  Polityce Prywatności.