Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Znakowanie żywności w kontekście zrównoważonego rozwoju: oświadczenia środowiskowe i oświadczenia etyczno-społeczne (szkolenie online)

Data: 14.12.2022 Miejsce: Warszawa
Czas trwania: 2 h

Cel szkolenia

Jednym z głównych wyzwań, jakie stoją obecnie przed rynkiem spożywczym, jest uczynienie produkcji żywności bardziej zrównoważonej. Unijna „Strategia od pola do stołu” zakłada diametralną zmianę w zakresie europejskich systemów żywnościowych, które mają stać się bardziej neutralne dla środowiska i bardziej społecznie odpowiedzialne. W prawie unijnym stopniowo pojawia się wiele nowych wymogów, co stwarza zarówno ryzyka, jak i szanse dla przedsiębiorstw spożywczych. Większą wrażliwość społeczno-środowiskowo przejawiają także konsumenci. Firmy spożywcze będą musiały sprostać tym nowym oczekiwaniom i wymogom prawnym. Warto przyjrzeć się temu zagadnieniu od strony komunikacji z konsumentem.

Szkolenie skierowane do

Szkolenie skierowane jest przede wszystkim do firm spożywczych. 

Program

Program szkolenia: 

1. Europejski Zielony Ład, „Strategia od pola do stołu” i inne dokumenty strategiczne jako wyznaczniki zrównoważonych systemów żywnościowych.


2. Nowe wymogi prawne przedsiębiorstw w zakresie zrównoważonego rozwoju: należyta staranność i niefinansowe raportowanie i oraz ich wpływ na łańcuchy dostaw.


3. Warunki stosowania oświadczeń środowiskowych (np. „przyjazny dla klimatu”, „o zmniejszonym śladzie węglowym”) i planowane regulacje w „zielonym znakowaniu żywności”.


4.Warunki stosowania oświadczeń etyczno-społecznych (np. znak „fair trade”, znaki dotyczące dobrostanu zwierząt).

Warunki uczestnictwa

Zapytaj organizatora o szczegóły

  • Wyrażam zgodę na przekazywanie informacji handlowych oraz marketing bezpośredni za pomocą środków komunikacji elektronicznej oraz telekomunikacyjnych urządzeń końcowych przez podmioty Prokonsument Sp. z o.o. oraz Firmę właściciela powierzonych  materiałów na podstawie umowy z portalem FoodFakty,  zgodnie z postanowieniami ustawy z dnia 18 lipca 2002 r. o świadczeniu usług drogą elektroniczną (Dz. U. nr 144, poz. 204, z późń. zm.) oraz ustawy z dnia 16 lipca 2004 r. Prawo telekomunikacyjne (Dz.U. 2004 nr 171 poz. 1800, z późń. zm.) w celu udostępnienia pobranych z portalu materiałów.

    Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Każda komunikacja jaką do Ciebie skierujemy będzie zawierała opcję wycofania.

    Informacja

    Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Prosimy o zapoznanie się z naszą Polityką prywatności, aby dowiedzieć się więcej o naszym podejściu do danych osobowych (zgodnie z wymogiem art. 13 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE).

    Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podanie przez Pana/Panią danych osobowych jest warunkiem zrealizowania świadczenia.

    Więcej informacji zawarte w: Warunki Ogólne i Regulamin oraz Polityka Prywatności

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.