Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Data: 14.12.2022 Miejsce: Warszawa
Czas trwania: 2 h
Jednym z głównych wyzwań, jakie stoją obecnie przed rynkiem spożywczym, jest uczynienie produkcji żywności bardziej zrównoważonej. Unijna „Strategia od pola do stołu” zakłada diametralną zmianę w zakresie europejskich systemów żywnościowych, które mają stać się bardziej neutralne dla środowiska i bardziej społecznie odpowiedzialne. W prawie unijnym stopniowo pojawia się wiele nowych wymogów, co stwarza zarówno ryzyka, jak i szanse dla przedsiębiorstw spożywczych. Większą wrażliwość społeczno-środowiskowo przejawiają także konsumenci. Firmy spożywcze będą musiały sprostać tym nowym oczekiwaniom i wymogom prawnym. Warto przyjrzeć się temu zagadnieniu od strony komunikacji z konsumentem.
Szkolenie skierowane jest przede wszystkim do firm spożywczych.
Program szkolenia:
1. Europejski Zielony Ład, „Strategia od pola do stołu” i inne dokumenty strategiczne jako wyznaczniki zrównoważonych systemów żywnościowych.
2. Nowe wymogi prawne przedsiębiorstw w zakresie zrównoważonego rozwoju: należyta staranność i niefinansowe raportowanie i oraz ich wpływ na łańcuchy dostaw.
3. Warunki stosowania oświadczeń środowiskowych (np. „przyjazny dla klimatu”, „o zmniejszonym śladzie węglowym”) i planowane regulacje w „zielonym znakowaniu żywności”.
4.Warunki stosowania oświadczeń etyczno-społecznych (np. znak „fair trade”, znaki dotyczące dobrostanu zwierząt).
Więcej informacji oraz zapisy na stronie: https://food-law.pl/szkolenie/znakowanie-zywnosci-w-kontekscie-zrownowazonego-rozwoju-green-claims-i-oswiadczenia-etyczno-spoleczne/
Zapytaj organizatora o szczegóły