Wykrycie tajnej wytwórni wina we Włoszech
Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności
Władze włoskie w ramach działań kontrolnych wykryły zakład butelkowania, który fałszował wina i prowadził tajną wytwórnię.
Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności
Władze włoskie w ramach działań kontrolnych wykryły zakład butelkowania, który fałszował wina i prowadził tajną wytwórnię.
Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności
System RASFF ma na celu zwiększenie odpowiedzialności oraz wzmocnienie współpracy poszczególnych państw członkowskich, w celu ograniczenia wprowadzania do obrotu niebezpiecznej żywności oraz pasz...
Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności
Ilość szkodliwych substancji i zanieczyszczeń różnego pochodzenia występujących w żywności i skutków ubocznych, jakie może wywoływać ich spożycie jest zatrważająca. Należy pamiętać, że zarówno w przypadku warzyw, owoców, jak i ryb ogromne znaczenie wpływające na ich czystość ma pochodzenie oraz metody pozyskiwania chociażby roślinnych zamienników mięsa.
Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności
Urzędnicy badający śmiertelną epidemię w Austrii wykryli Listerię w firmie uważanej za odpowiedzialną za dystrybucję produktów powodujących zakażenia.
Kategoria: Prawo Żywnościowe, Składniki Żywności
Galaktooligosacharydy zostały włączone do unijnego wykazu nowej żywności, a obecnie po raz kolejny rozszerzono warunki ich stosowania o nową kategorie żywności
Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności
Przy Radzie Sanitarno-Epidemiologicznej działa Zespół do spraw Suplementów Diety. Kontynuuje on rozpoczęte w 2021 r. prace odnośnie uzupełnienia listy substancji i surowców roślinnych, które nie powinny być stosowane do produkcji suplementów diety
Kategoria: Prawo Żywnościowe, Składniki Żywności
Opublikowano uzasadnienie do wyroku Wojewódzkiego Sądu Administracyjnego w Gdańsku (II SA/Gd 77/22) w sprawie zanieczyszczenia mączki chleba świętojańskiego tlenkiem etylenu, która została użyta w procesie produkcji produktów rybołówstwa.
Kategoria: Opakowania, Prawo Żywnościowe
Dokument stanowi uzupełnienie pochodzącego z 2020 r. kompleksowego przeglądu w zakresie oznaczania wartości odżywczej z przodu opakowania
Kategoria: Prawo Żywnościowe
Naukowcy przeprowadzili przegląd literatury na temat alternatywnych źródeł informacji o żywności dostępnych na rynku oprócz etykiet na opakowaniach. Przyjrzeli się, w jaki sposób konsumenci wykorzystują te źródła informacji, rozumieją je i są pod wpływem tych źródeł.
Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności, Prawo Żywnościowe
System graficznego znakowania produktów na froncie opakowania Nutri-Score może wprowadzać konsumentów w błąd poprzez m.in. promocję produktów ultra przetworzonych na niekorzyść żywności naturalnej czy nisko przetworzonej – wynika z badania ekspertów na co dzień pracujących na uczelniach wyższych i w instytutach specjalizujących się w naukach o żywieniu człowieka. Argumenty zebrali w raporcie badacze z Wydziału Nauk o Zdrowiu Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego.
Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności, Prawo Żywnościowe
Komisja Europejska zdecydowała się na publikację szczegółowych wytycznych w zakresie wdrażania systemów zarządzania bezpieczeństwem żywności obejmujących dobre praktyki higieniczne i procedury oparte na zasadach HACCP
Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności
System RASFF ma na celu zwiększenie odpowiedzialności oraz wzmocnienie współpracy poszczególnych państw członkowskich, w celu ograniczenia wprowadzania do obrotu niebezpiecznej żywności oraz pasz...
Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności
Grupa, która chce spróbować odzyskać zaufanie konsumentów po tym ogromnym skandalu, wskazuje, że od tego czasu wdrożyła „protokół ponownego uruchomienia” fabryki dotyczący tylko jednej z dwóch linii produkcyjnych, tej, której nie dotyczył proces wycofania.
Kategoria: Prawo Żywnościowe, Składniki Żywności
Przetworzona żywność musi być zgodna z przepisami dotyczącymi produkcji przetworzonej żywności ekologicznej. Składniki nieekologiczne można dodawać tylko wtedy, gdy są one dopuszczone zgodnie z odpowiednimi przepisami.
Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności, Prawo Żywnościowe, Strefa Managera
Nagranie warsztatu eksperckiego "Warsztaty Strefy Managera - wrzesień 2022 - Prawo żywnościowe, RASFF, zafałszowania - branża spożywcza, opakowania, suplementy diety".
Kategoria: Składniki Żywności
Emulgatory należą do istotnych z punktu widzenia technologicznego składników żywności, ponieważ stabilizują łatwo rozwarstwiające się mieszaniny zawierające olej i wodę.
Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności, Opakowania, Prawo Żywnościowe
Rozporządzenie Komisji (UE) 2022/15XX w sprawie materiałów i wyrobów z tworzyw sztucznych pochodzących z recyklingu przeznaczonych do kontaktu z żywnością wejdzie w życie w październiku 2022 r. Jakie będzie miało skutki?
Kategoria: Prawo Żywnościowe
Projekt nowelizacji ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia w dużym stopniu dotknie suplementów diety
Kategoria: Składniki Żywności
Rosnący trend weganizmu i produktów plant-based na całym świecie zwiększy popyt na produkty białkowe pochodzenia roślinnego, a niska dostępność różnych tych produktów ma napędzać sprzedaż odżywczych produktów spożywczych na bazie drożdży.
Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności
GIS został poinformowany, że firma Lidl Polska Sp. z o.o. Sp. k. prowadzi wycofanie sera pleśniowego z mleka koziego Pilos ser kozi 200 g, ze względu na informację otrzymaną od francuskiego producenta Société Fromagère de Riblaire o możliwej obecności metalowych ciał obcych w produkcie.
Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności, Prawo Żywnościowe
Po ponad dwóch latach przerwy powrócono do prac nad wprowadzeniem zmian w ustawie z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia. Procedowanie nowego projektu ustawy przez Radę Ministrów ma nastąpić już w IV kwartale br.