Dieta plant-based napędza rynek drożdży odżywczych
Oczekuje się, że rosnący trend weganizmu na całym świecie zwiększy popyt na produkty białkowe pochodzenia roślinnego, a niska dostępność różnych tych produktów ma napędzać sprzedaż odżywczych produktów spożywczych na bazie drożdży. Globalny rynek drożdży odżywczych stanowi obecnie 428,1 mln USD i przewiduje się, że do końca 2032 r. osiągnie wartość 999,5 mln USD.
Analiza spożycia drożdży odżywczych (2017-2021) vs. prognozy rozwoju rynku (2022-2032)
Drożdże odżywcze są ważnym składnikiem diety roślinnej lub wegańskiej , ponieważ są bogatym źródłem białka. Drożdże pozyskuje się przez wyhodowanie ich na melasie, tak jak w przypadku chleba i piwa. Rosnąca świadomość korzyści płynących ze spożycia drożdży odżywczych - są: beztłuszczowe, bezglutenowe, niskokaloryczne, bezcukrowe, będzie napędzać sprzedaż drożdży odżywczych w nadchodzących latach. A rosnąca koncentracja na zdrowiu i sprawności fizycznej będzie sprzyjać potencjałowi tego rynku. Przewiduje się, że w nadchodzących latach coraz częstsze występowanie alergii pokarmowych, nietolerancji glutenu i laktozy spowoduje znaczne zapotrzebowanie na odżywcze drożdże w płatkach.
Europa jest światowym liderem w spożyciu drożdży odżywczych
Europa jest światowym liderem w spożyciu drożdży żywieniowych, co według prognoz będzie satysfakcjonującym rynkiem. Obecnie europejski rynek drożdży odżywczych odpowiada za sprzedaż w wysokości 150 mln USD i ma duży udział w rynku wynoszący 35% w światowym krajobrazie.
Przewiduje się, że rosnąca skłonność konsumentów do żywności wegańskiej i roślinnej będzie głównym czynnikiem napędzającym zapotrzebowanie na drożdże odżywcze w regionie, a Niemcy, Francja i Wielka Brytania będą najbardziej lukratywnymi rynkami w Europie w okresie prognozy.
Źródło: https://www.factmr.com/report/718/nutritional-yeast-market
Przeczytaj także
-
18.07.2022
Glikolipidy - nowy dodatek do żywności
Glikolipidy uzyskały zezwolenie na stosowanie dodatki do żywności m.in. w napojach z dodatkami smakowymi i środkami aromatyzującym
-
08.07.2022
Danone wprowadził mieszankę mleczno-roślinną dla niemowląt
Jest to pierwsza w branży formuła dla niemowląt, w której ponad połowa (60%) białka pochodzi z roślin. Danone wierzy, że opierając się na większej ilości składników pochodzenia roślinnego, może mieć spory wpływ na zmniejszenie śladu węglowego swoich produktów.
-
01.04.2022
Jak wprowadzić novel food na rynek europejski? - Abstrakt artykułu
W celu oszczędzania zasobów naturalnych ziemi oraz ograniczenia hodowli zwierząt ze względu na jej negatywny wpływ na środowisko, Unia Europejska opracowała strategię wprowadzania do masowej produkcji składników z tzw. wykazu novel food.