Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Zanieczyszczenie ETO – ważny wyrok WSA

Kategoria: Prawo Żywnościowe , Składniki Żywności

Opublikowano uzasadnienie do wyroku Wojewódzkiego Sądu Administracyjnego w Gdańsku (II SA/Gd 77/22) w sprawie zanieczyszczenia mączki chleba świętojańskiego tlenkiem etylenu, która została użyta w procesie produkcji produktów rybołówstwa. W danej sprawie Inspekcja Weterynaryjna wydała decyzję o nakazie wycofania z obrotu produktów rybołówstwa, w których znajdowała się zanieczyszczona mączka. Przedsiębiorca podniósł, że ustalony limit 0,01 mg/kg (granica oznaczalności) dopuszczalny jest w każdym produkcie i z tego powodu w pierwszej kolejności należało ustalić jaki jest faktyczny poziom ETO w produktach końcowych wytworzonych z użyciem mączki. Jego zdaniem sam fakt stwierdzenia obecności ETO w składniku (mączce) nie powinien stanowić podstawy do wydania nakazu wycofania z obrotu produktów rybołówstwa zawierających tę mączkę.

Sąd nie podzielił powyższego stanowiska i uznał, że ze względu na toksykologiczny charakter ETO nie można ustalić bezpiecznego poziomu narażenia konsumentów. Tym samym każdy poziom ETO (nawet śladowe ilości), mogą powodować zagrożenie dla zdrowia konsumentów. W każdym przypadku, w którym wiadomo, że w żywności znajduje się ETO powinna ona zostać uznana za niebezpieczną i nie może być wprowadzona na rynek. WSA powołał się na stanowisko wypracowane przez Komisję Europejską w ramach systemu RASFF, zgodnie z którym w krajach Unii Europejskiej wycofywane miały być partie mączki chleba świętojańskiego (E 410), które zanieczyszczone są ETO na poziomie wyższym niż 0,1 mg/kg (z uwzględnieniem niepewności pomiaru), a produkty, w których zastosowane zostały zanieczyszczone partie E 410, niezależnie od poziomu ETO w produkcie gotowym – powinny być wycofane z obrotu i od konsumentów przez producenta. Działania takie powinny być podjęte bez względu na poziom ETO w produktach złożonych. Wypracowane podejście oparto o zasadę ostrożności, w szczególności mając na względzie narażenie długoterminowe, potrzebę zapewnienia wysokiego poziom ochrony konsumentów i założenie, że nie można ustanowić bezpiecznych dla konsumentów poziomów ETO. 

 

Autor:Food Law
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Wybierz temat: Prawo żywnościowe Tlenek etylenu

Artykuł opublikowany dzięki firmie:

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.