Bezpieczeństwo żywności i żywienia - komentarz
Centrum Prawa Żywnościowego
Prace rządowe nad nowelizacją ustawy o rejestracji i ochronie nazw pochodzenia, oznaczeń geograficznych oraz gwarantowanych tradycyjnych specjalności produktów rolnych i środków spożywczych, win lub napojów spirytusowych oraz o produktach tradycyjnych dobiegają końca.
Jak czytamy w uzasadnieniu celem nowelizacji ustawy jest stworzenie ujednoliconych przepisów dotyczących procedury rejestracji na szczeblu krajowym oraz kontroli i ochrony dla wszystkich ww. sektorów. Obecne rozdrobnienie przepisów po sektorach stanowi bowiem dodatkowy ciężar administracyjny i utrudnienie dla producentów. Stworzenie spójnych zasad w jednym akcie prawnym ma umożliwić lepszą kontrolę i egzekwowanie ochrony przysługującej zarejestrowanym w Unii Europejskiej nazwom.
Niebawem projekt powinien trafić do zatwierdzenia rządu.
Projekt ustawy dostępny jest pod linkiem: https://legislacja.rcl.gov.pl/projekt/12356457
Przeczytaj także
Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi opublikowało projekt nowelizacji ustawy o paszach. Proponowane zmiany są uzasadnione koniecznością wdrożenia do polskiego prawa przepisów unijnego rozporządzenia.
Ocet buforowany jest produktem spożywczym, który jest otrzymywany z octu, do którego został dodany wodorowęglan sodu E 500 lub wodorotlenek sodu E 524 w celu uzyskania soli kwasu octowego oraz podwyższenia pH powyżej 4,9.
Pisma wydawane przez organy urzędowej kontroli żywności w większości zakwalifikować można jako sporządzane w ramach postępowania kontrolnego lub sporządzane w ramach postępowania administracyjnego. Postępowanie kontrolne ma na celu sprawdzenie i zweryfikowanie czy dany podmiot lub produkt spełnia określone wymogi prawne.
Polecane produkty