Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Ocet buforowany – czy można go stosować?

Kategoria: Prawo Żywnościowe

Ocet buforowany jest produktem spożywczym, który jest otrzymywany z octu, do którego został dodany wodorowęglan sodu E 500 lub wodorotlenek sodu E 524 w celu uzyskania soli kwasu octowego oraz podwyższenia pH powyżej 4,9. Stosuje się go przede wszystkim w produktach mięsnych, drobiowych i rybnych, głównie w celu przedłużenia trwałości produktu finalnego na skutek obecności octanu sodu E 262 lub innych substancji dodatkowych wytworzonych w buforowanym occie.

Dotychczas na poziomie unijnym funkcjonowało stanowisko, zgodnie z którym buforowany ocet nie jest substancją normalnie spożywaną jako żywność, nie jest też typowym, charakterystycznym składnikiem żywności. Jest dodawany do produktu finalnego w celu technologicznym (przedłużenie trwałości produktu).  A zatem stosowanie buforowanego octu traktowane było jako celowe zastosowanie substancji dodatkowej – natomiast nie było go na liście substancji dodatkowych dopuszczonych do żywności w rozporządzeniu nr 1333/2008.

Do Komisji Europejskiej wpłynęły już dwa wnioski o dopuszczenie octu buforowanego do żywności w charakterze substancji dodatkowej. Również EFSA wydała opinię dotyczącą oceny bezpieczeństwa octu buforowanego jako dodatku do żywności. Chociaż ostateczne decyzje jeszcze nie zapadły, to zdaniem Komisji do czasu autoryzacji octu buforowanego jako substancji dodatkowej, krajowe organy urzędowej kontroli żywności mogą przyjąć własne podejście, biorąc pod uwagę powyższe aspekty.

W Polsce ze względu na dość długą historię stosowania octu buforowanego w produkcji żywności oraz brak zastrzeżeń zdrowotnych do tego składnika przyjęto podejście, że możliwe jest tymczasowe tolerowanie stosowania octu buforowanego w środkach spożywczych (tam, gdzie był dotychczas stosowany) do czasu wpisania tego składnika na listę substancji dodatkowych dozwolonych do żywności w Unii Europejskiej. 

Należy mieć na uwadze, że podejście w poszczególnych państwach członkowskich UE może się różnić – dlatego tak istotna jest zagraniczna weryfikacja prawna przed wprowadzeniem produktu zawierającego ocet buforowany na rynek docelowy.

Wybierz obszar: Dodatki i składniki Prawo żywnościowe

Autor: Food Law

Przeczytaj także

Artykuł opublikowany dzięki firmie:

Zapisz się do newslettera

Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!

Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:

Zapisz się
Facebook Twitter LinkedIn