Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Ocet buforowany – czy można go stosować?

Kategoria: Prawo Żywnościowe

Ocet buforowany jest produktem spożywczym, który jest otrzymywany z octu, do którego został dodany wodorowęglan sodu E 500 lub wodorotlenek sodu E 524 w celu uzyskania soli kwasu octowego oraz podwyższenia pH powyżej 4,9. Stosuje się go przede wszystkim w produktach mięsnych, drobiowych i rybnych, głównie w celu przedłużenia trwałości produktu finalnego na skutek obecności octanu sodu E 262 lub innych substancji dodatkowych wytworzonych w buforowanym occie.

Dotychczas na poziomie unijnym funkcjonowało stanowisko, zgodnie z którym buforowany ocet nie jest substancją normalnie spożywaną jako żywność, nie jest też typowym, charakterystycznym składnikiem żywności. Jest dodawany do produktu finalnego w celu technologicznym (przedłużenie trwałości produktu).  A zatem stosowanie buforowanego octu traktowane było jako celowe zastosowanie substancji dodatkowej – natomiast nie było go na liście substancji dodatkowych dopuszczonych do żywności w rozporządzeniu nr 1333/2008.

Do Komisji Europejskiej wpłynęły już dwa wnioski o dopuszczenie octu buforowanego do żywności w charakterze substancji dodatkowej. Również EFSA wydała opinię dotyczącą oceny bezpieczeństwa octu buforowanego jako dodatku do żywności. Chociaż ostateczne decyzje jeszcze nie zapadły, to zdaniem Komisji do czasu autoryzacji octu buforowanego jako substancji dodatkowej, krajowe organy urzędowej kontroli żywności mogą przyjąć własne podejście, biorąc pod uwagę powyższe aspekty.

W Polsce ze względu na dość długą historię stosowania octu buforowanego w produkcji żywności oraz brak zastrzeżeń zdrowotnych do tego składnika przyjęto podejście, że możliwe jest tymczasowe tolerowanie stosowania octu buforowanego w środkach spożywczych (tam, gdzie był dotychczas stosowany) do czasu wpisania tego składnika na listę substancji dodatkowych dozwolonych do żywności w Unii Europejskiej. 

Należy mieć na uwadze, że podejście w poszczególnych państwach członkowskich UE może się różnić – dlatego tak istotna jest zagraniczna weryfikacja prawna przed wprowadzeniem produktu zawierającego ocet buforowany na rynek docelowy.

Autor:Food Law
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Wybierz temat: Dodatki i składniki Prawo żywnościowe

Artykuł opublikowany dzięki firmie:

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.