Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Nowy roślinny emulgator z odpadów po produkcji piwa

Kategoria: Składniki Żywności

Alternatywa dla żółtek jaj

Emulgatory należą do istotnych z punktu widzenia technologicznego składników żywności, ponieważ stabilizują łatwo rozwarstwiające się mieszaniny zawierające olej i wodę. Zespół naukowców z Uniwersytetu Technologicznego Nanyang (NTU) w Singapurze opracował nowy rodzaj emulgatora pochodzenia roślinnego, który nie tylko obfituje w białko i antyoksydanty, ale posiada również właściwości, dzięki którym może skutecznie zastąpić żółtka jaj lub niektóre surowce mleczne w produktach takich jak majonezy czy dressingi do sałatek.

Młóto browarnicze – niedoceniany surowiec

Emulgator otrzymany przez badaczy z NTU może ponadto przyczynić się do ograniczenia marnotrawstwa żywności. Do jego otrzymania wykorzystano bowiem pozostałości po produkcji piwa, a konkretnie młóto browarniane, które poddano procesowi fermentacji przy użyciu grzybów Rhizopus oligosporus. Szacuje się, że młóto stanowi 85% odpadów generowanych przez przemysł piwowarski, a jego ilość wytwarzana co roku na całym świecie sięga 39 milionów ton. Okazuje się, że surowiec ten jest zasobny w proteiny, włókno pokarmowe oraz związki fenolowe i może być z powodzeniem ponownie wykorzystywany podczas produkcji żywności. Naukowcy opracowali proces obróbki młóta pozwalający na ekstrakcję białek, które następnie mogą znaleźć zastosowanie jako emulgatory w produktach takich jak na przykład majonez.


 


 

Majonez roślinny a konwencjonalny

Badania singapurskich naukowców wykazały, że w porównaniu z konwencjonalnym majonezem dostępnym w sprzedaży detalicznej, majonez wytworzony z wykorzystaniem nowego emulgatora jest bogatszy w białko i dostarcza większych ilości niektórych niezbędnych aminokwasów. Jego wartość energetyczna oraz zawartość tłuszczu są zbliżone do tradycyjnych produktów, jest jednak zasobniejszy w substancje przeciwutleniające. Co istotne, nie odbiega on od rynkowych odpowiedników pod względem smakowym, charakteryzuje się natomiast lepszą teksturą i smarownością. Cechy te sprawiają, że innowacyjny emulgator może okazać się cennym składnikiem coraz popularniejszych wśród konsumentów produktów roślinnych.

Źródła:

  1. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2590157521000729
  2. https://noticiasdelaciencia.com/art/43393/nuevo-sucedaneo-vegetal-del-huevo-para-ciertos-alimentos?fbclid=IwAR2ihnWY0fzJeB9ABYQQzIdKz5-J-aYUfxgRcwdnd7AyJV6Kq904XBTBlI0

Wybierz temat: Dodatki i składniki Plant-based

Autor: Wojciech Grodzicki

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.