Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Czy żywność plant-based jest mniej podatna na patogeny?

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Wg badania przeprowadzonego przez USDA konsumenci uważają, że roślinne alternatywy mięsa nie niosą ze sobą takiego samego ryzyka patogenów jak mięso. Wielu z nich jest przekonanych, że żywność pochodzenia roślinnego jest minimalnie przetworzona, zdrowsza i ma lepsze wartości odżywcze niż podobne produkty pochodzenia zwierzęcego.

Prof. J. Luchansky, ekspert USDA podkreśla, że chociaż nastąpiła poprawa jakości roślinnych alternatyw mięsa, to niestety niewiele jest danych na temat bezpieczeństwa takiej żywności, ponieważ odnosi się ona do patogenów drobnoustrojowych.

Konsumenci na ogół (i słusznie) uważają burgery na bazie mięsa za surowe i wymagające obróbki termicznej przed spożyciem. Natomiast wielu z nich uważa, że burgery roślinne nie są surowe, ponieważ zawierają materiał roślinny, a niektóre rośliny można jeść na surowo.


 


 

W rzeczywistości rośliny mogą czasami zawierać wysokie poziomy patogenów przenoszonych przez żywność i dlatego hamburgery roślinne należy traktować tak, jak na przykład surową mieloną wołowinę.

Naukowcy z USDA zalecają by w obchodzeniu się z żywnością plant-based przestrzegać zasady Four C’s of Food Safety – (Cook, Clean, don’t Cross contaminate, and Chill), tzn. poddawać obróbce termicznej (> 70 °C), utrzymywać czystość, nie dopuszczać do zakażeń krzyżowych, przechowywać w warunkach chłodniczych.  Stosując tą zasadę można znacznie zmniejszyć – ale nie wyeliminować – ryzyko chorób przenoszonych przez żywność.

Źródło: https://www.usda.gov/media/blog/2022/07/27/safetys-sake-handle-plant-based-meat-alternatives-safely

Wybierz temat: Bezpieczeństwo żywności Dodatki i składniki Mikrobiologia żywności Plant-based Przemysł mięsny

Autor: Katarzyna Oleksy

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.