Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Wykrycie Listerii związanej z śmiertelnymi zakażeniami w austriackiej firmie

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Urzędnicy badający śmiertelną epidemię w Austrii wykryli Listerię w firmie uważanej za odpowiedzialną za dystrybucję produktów powodujących zakażenia.

Izolaty Listeria o tym samym wzorcu genetycznym, co szczep wywołujący epidemię, zostały wykryte w trzech próbkach środowiskowych w firmie z Dolnej Austrii.

Serowarnia Käserei Gloggnitz wcześniej wycofała wszystkie produkty typu kajmak (rodzaj sera), jogurt pitny i serek śmietankowy z powodu potencjalnego zanieczyszczenia Listeria monocytogenes.

Szczep Listeria będący przyczyną incydentu nie pasuje do żadnego z tych, które znajdują się w bazie danych AGES Listeria, która zawiera ponad 15 000 sekwencji izolatów ludzkich, żywnościowych i środowiskowych.

Analiza klastrów przeprowadzona przez austriacką Agencję Zdrowia i Bezpieczeństwa Żywności (AGES -Österreichische Agentur für Gesundheit und Ernährungssicherhei ) wykazała, że od 2020 roku doszło do ośmiu infekcji z powodu identycznego szczepu Listeria. Trzy osoby zmarły w latach 2020-2022.

Zachorowania miały miejsce w Wiedniu. Pacjenci to pięć kobiet i trzech mężczyzn w wieku od 29 do 82 lat.

Szczep z ogniska wykryto również w produkcie spożywczym pochodzącym z podejrzanej firmy. Żywność ta była podawana w restauracji wymienionej podczas wywiadu z chorymi.

Ministerstwo Spraw Społecznych, Zdrowia, Opieki i Ochrony Konsumentów (Bundesministerium für Soziales, Gesundheit, Pflege und Konsumentenschutz) zwróciło się do AGES o zbadanie epidemii.

Pracownicy AGES stwierdzili, że lokalne władze ds. żywności podjęły "odpowiednie środki", aby poradzić sobie z incydentem. Obejmowały one tymczasowe zatrzymanie produkcji w zakładzie w celu podjęcia kroków obejmujących czyszczenie i dezynfekcję przed potencjalnym ponownym uruchomieniem linii produkcyjnych.

O zakażeniach Listerią

Żywność skażona bakteriami Listeria monocytogenes może nie wyglądać ani nie pachnieć na zepsutą, ale nadal może powodować poważne, a czasem zagrażające życiu infekcje. Każdy, kto zjadł jakikolwiek wycofany produkt i zaobserwował objawy zakażenia Listeria, powinien szukać pomocy medycznej i powiedzieć swoim lekarzom o możliwym narażeniu.

Ponadto każdy, kto spożył którykolwiek z wycofanych produktów powinien monitorować się pod kątem objawów zatrucia pokarmowego w ciągu najbliższych tygodni, ponieważ rozwinięcie się objawów listeriozy może trwać do 70 dni po ekspozycji na Listerię.

Objawy zakażenia Listerią mogą obejmować wymioty, nudności, utrzymującą się gorączkę, bóle mięśni, silny ból głowy i sztywność karku. Do zdiagnozowania zakażenia Listerią wymagane są określone badania laboratoryjne.

Kobiety w ciąży, osoby starsze, małe dzieci i osoby chore na raka, które mają osłabiony układ odpornościowy, są szczególnie narażone na poważne choroby, zagrażające życiu infekcje i inne powikłania. Chociaż zakażone kobiety w ciąży mogą odczuwać jedynie łagodne, grypopodobne objawy, ich infekcje mogą prowadzić do przedwczesnego porodu, zakażenia noworodka, a nawet poronienia.

Źródła:

https://www.ages.at/mensch/produktwarnungen-produktrueckrufe/produkt/kajmak-trinkjoghurt-frischkaese

https://www.ages.at/ages/presse/news/detail/listerien-ausbruch-verdacht-erhaertet

https://www.vienna.at/listerien-verdacht-gegen-kaeserei-gloggnitz-erhaertet/7651150

Wybierz temat: Mikrobiologia żywności

Autor: Jakub Ostaszewski

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.