Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Wykryto źródło trwającej od 7 lat epidemii Listerii Niemczech

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Niemieccy urzędnicy uważają, że rozwiązali problem siedmioletniej epidemii Listerii, w wyniku której zmarł jeden człowiek.

Wykorzystując metody sekwencjonowania następnej generacji (NGS), Bawarski Urząd Państwowy ds. Zdrowia i Bezpieczeństwa Żywności (LGL) pomógł zidentyfikować prawdopodobny związek między producentem żywności a zakażeniami Listerią w Dolnej Bawarii i w powiecie Altötting od 2015 roku.

Firma nie została wymieniona z nazwy przez władze, ale opisały ją jako małe przedsiębiorstwo w powiecie Passau, które miało różnych klientów w regionie. Lokalne media podały, że było to przedsiębiorstwo produkcyjne, które zaopatrywało stołówki i domy opieki, ale nie sprzedawców detalicznych.

Obok wyników analizy NGS istnieją przesłanki wskazujące na powiązanie epidemiologiczne z osobami chorymi na podstawie obszaru sprzedaży.

Historia powiązanych zachorowań

W 13 przypadkach zachorowań w Dolnej Bawarii i Altötting, w tym śmierci 85-letniego mężczyzny w 2015 roku, wykryto ten sam rodzaj Listeria monocytogenes, co wskazuje na istnienie wspólnego źródła zakażenia.

W 2015 roku odnotowano dwa przypadki, w 2016 roku jeden, w 2017 roku dwa, w 2018, 2019 i 2020 roku po jednym, w 2021 roku cztery, a w 2022 roku jeden. 

Ostatnio ten rodzaj Listerii został wykryty w działalności podejrzanej firmy. Wcześniejsze badania pacjentów i dochodzenia prowadzone przez władze nie wykazały kategorii żywności odpowiedzialnej za choroby.

Kiedy LGL poinformował o wynikach analizy, urzędnicy 24 czerwca wstrzymali operacje w firmie i nakazali zwrot produktów oraz wykonanie kolejnych testów przeprowadzonych przez LGL. Dochodzenie kontynuowane będzie przez lokalne władze.  

Na początku 2020 r. analiza izolatów ludzkich przy użyciu NGS przez Instytut Roberta Kocha (RKI) wykazała, że kilka przypadków listeriozy od 2015 do 2019 r. w Dolnej Bawarii i Altötting było powiązanych. Do tego momentu uważano, że są to odosobnione przypadki bez związku ze sobą.

Trudności w wykrywaniu powiązań

W przypadkach, w których tylko kilka osób zostało zakażonych na przestrzeni wielu lat, może być trudno znaleźć wspólne źródło, ponieważ identyfikacja i powiązanie chorych osób jest trudne ze względu na takie czynniki, jak długi okres inkubacji, wiek pacjenta i różnorodność spożywanych pokarmów, które mogły być przyczyną infekcji.

Dopiero gdy istnieje podejrzenie związku poprzez typowanie izolatów od pacjentów, można porównać zwyczaje konsumpcyjne i określić możliwe źródła zakażenia.

 

Źródło:

https://www.lgl.bayern.de/presse/pressemitteilungen/detailansicht.htm?ID=A%2Bs3RgSTi2Q1PT4%2FutZ10w%3D%3D

Wybierz temat: Mikrobiologia żywności

Autor: Jakub Ostaszewski

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.