Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Niemieccy urzędnicy uważają, że rozwiązali problem siedmioletniej epidemii Listerii, w wyniku której zmarł jeden człowiek.
Wykorzystując metody sekwencjonowania następnej generacji (NGS), Bawarski Urząd Państwowy ds. Zdrowia i Bezpieczeństwa Żywności (LGL) pomógł zidentyfikować prawdopodobny związek między producentem żywności a zakażeniami Listerią w Dolnej Bawarii i w powiecie Altötting od 2015 roku.
Firma nie została wymieniona z nazwy przez władze, ale opisały ją jako małe przedsiębiorstwo w powiecie Passau, które miało różnych klientów w regionie. Lokalne media podały, że było to przedsiębiorstwo produkcyjne, które zaopatrywało stołówki i domy opieki, ale nie sprzedawców detalicznych.
Obok wyników analizy NGS istnieją przesłanki wskazujące na powiązanie epidemiologiczne z osobami chorymi na podstawie obszaru sprzedaży.
Historia powiązanych zachorowań
W 13 przypadkach zachorowań w Dolnej Bawarii i Altötting, w tym śmierci 85-letniego mężczyzny w 2015 roku, wykryto ten sam rodzaj Listeria monocytogenes, co wskazuje na istnienie wspólnego źródła zakażenia.
W 2015 roku odnotowano dwa przypadki, w 2016 roku jeden, w 2017 roku dwa, w 2018, 2019 i 2020 roku po jednym, w 2021 roku cztery, a w 2022 roku jeden.
Ostatnio ten rodzaj Listerii został wykryty w działalności podejrzanej firmy. Wcześniejsze badania pacjentów i dochodzenia prowadzone przez władze nie wykazały kategorii żywności odpowiedzialnej za choroby.
Kiedy LGL poinformował o wynikach analizy, urzędnicy 24 czerwca wstrzymali operacje w firmie i nakazali zwrot produktów oraz wykonanie kolejnych testów przeprowadzonych przez LGL. Dochodzenie kontynuowane będzie przez lokalne władze.
Na początku 2020 r. analiza izolatów ludzkich przy użyciu NGS przez Instytut Roberta Kocha (RKI) wykazała, że kilka przypadków listeriozy od 2015 do 2019 r. w Dolnej Bawarii i Altötting było powiązanych. Do tego momentu uważano, że są to odosobnione przypadki bez związku ze sobą.
Trudności w wykrywaniu powiązań
W przypadkach, w których tylko kilka osób zostało zakażonych na przestrzeni wielu lat, może być trudno znaleźć wspólne źródło, ponieważ identyfikacja i powiązanie chorych osób jest trudne ze względu na takie czynniki, jak długi okres inkubacji, wiek pacjenta i różnorodność spożywanych pokarmów, które mogły być przyczyną infekcji.
Dopiero gdy istnieje podejrzenie związku poprzez typowanie izolatów od pacjentów, można porównać zwyczaje konsumpcyjne i określić możliwe źródła zakażenia.
Źródło:
Przeczytaj także
L. monocytogenes może występować we wszystkich rodzajach żywności, która nie była poddana specjalne obróbce. Szczególnie niebezpieczna jest żywność z długim terminem ważności przechowywana w niskiej temperaturze, która stwarza sprzyjające warunki do wzrostu Listerii. Mimo, że generalnie do wywołania listeriozy potrzebne są stosunkowo wysokie dawki niniejszego mikroorganizmu, to jednak nie należy zapominać, że w przypadku osób starszych czy kobiet w ciąży do infekcji może dojść po spożyciu żywności, w której jest niewielka liczba bakterii. Firma bioMérieux, od lat współpracująca z największymi producentami żywności, zapewnia rozwiązania nie tylko do wykrywania Listerii czy innych patogenów, ale także wprowadza specjalne cyfrowe narzędzia statystyczne, umożliwiające przeciwdziałanie i wcześniejsze wykrywanie zagrożeń.
Próbki z obszaru łańcucha żywnościowego badane są pod kątem wykrywania lub oznaczania liczby Listeria sp. oraz Listeria monocytogenes. Badanie przeprowadza się metodą znormalizowaną zgodną z PN EN ISO 11290 (zeszyt 1 i 2)...
Czy wiedziałeś, że pomimo że liczba zachorowań spowodowanych występowaniem Listeria Monocytogenes w żywności jest relatywnie niska, to jest ona jednym z wiodących czynników prowadzących do śmierci spowodowanej spożyciem...