Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Challenge tests- badania obciążeniowe

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Challenge tests – badania obciążeniowe

Wyroby spożywcze, wytwarzane przez producentów żywności, objęte są gwarancją ich bezpieczeństwa do końca terminu przydatności. Proces szacowania terminu przydatności nie jest łatwy, ponieważ w trakcie transportu, dystrybucji i przechowywania żywności mogą pojawić się okoliczności, które negatywnie wpłyną na produkt. Najczęstszą sytuacją, którą producent może racjonalnie przewidzieć, jest przerwanie łańcucha chłodniczego w ciągu trwania przydatności do spożycia. W konsekwencji może dojść do niekontrolowanego wzrostu mikroflory, co bezpośrednio wpłynie na bezpieczeństwo produktu.

Challenge tests (badania obciążeniowe), w rozumieniu Rozporządzenia (WE) Nr 2073/2005 w sprawie kryteriów mikrobiologicznych dotyczących środków spożywczych, należą do dodatkowych badań, które poza matematycznym modelowaniem predyktywnym i badaniami trwałościowymi z przerwaniem ciągu chłodniczego, stanowią ważny element w szacowaniu terminu przydatności do spożycia oraz w zapewnieniu bezpieczeństwa produktów.

Challenge tests są pewnego rodzaju eksperymentem, który dostarcza informacji nt. zachowania się danego mikroorganizmu (np. Listeria monocytogenes) w produkcie, podczas jego okresu przydatności do spożycia. Podczas badania szacuje się potencjał wzrostu (∆) wybranego mikroorganizmu i na jego podstawie stwierdza, czy w danym produkcie możliwy jest wzrost wprowadzonego do produktu mikroorganizmu.

W produktach, w których możliwy jest wzrost wprowadzonego mikroorganizmu, przeprowadzane są dalsze badania, mające na celu wyznaczenie współczynnika maksymalnego tempa wzrostu. W tym doświadczeniu sprawdza się, jak szybko dany mikroorganizm namnaża się w produkcie i czy na koniec terminu przydatności do spożycia jego ilość nie przekroczy ustalonego kryterium.

Badania challenge tests dotyczą w szczególności wyrobów gotowych do spożycia (RTE), w których ocenia się możliwość wzrostu Listeria monocytogenes i które mogą stanowić zagrożenie dla zdrowia publicznego ze względu jej na obecność. Wykonując te badania można prawidłowo zaklasyfikować produkt do kryterium 1.2 lub 1.3 z Rozdziału 1. Kryteria bezpieczeństwa żywności Rozporządzenia (WE) Nr 2073/2005.
W przypadku, kiedy poddana doświadczeniu żywność wskazuje na możliwy w niej wzrost Listeria monocytogenes, ocenia się tempo jej wzrostu. Wynik z tego oznaczenia producent może wykorzystać do szacowania terminu przydatności do spożycia z wykorzystaniem mikrobiologii predyktywnej. Sieci handlowe coraz częściej wymagają tego typu opracowania, przed wprowadzeniem produktu na półkę sklepową.

Challenge tests są obecnie najbardziej czułym narzędziem, jakie producent żywności może wykorzystać do zapewnienia zgodności swoich produktów z przepisami prawa oraz zapewnić gwarancję konsumentom, że jego produkty są najwyższej jakości.

Firma ALS Food&Pharmaceutical Polska Sp z o.o. pomaga producentom żywności w oszacowaniu terminu przydatności do spożycia i zapewnieniu bezpieczeństwa produkowanej żywności z wykorzystaniem challenge tests (badań obciążeniowych).

Zapraszamy do kontaktu:

ALSPoznan@alsglobal.com

+48 61 423 60 16

www.alsglobal.pl 

Wybierz obszar: Badania żywności Mikrobiologia żywności

Autor: Kamila Kuik

Kamila Kuik

Dyrektor operacyjny w ALS z ponad 10- letnim doświadczeniem pracy w akredytowanych laboratoriach mikrobiologicznych. Uczestnik kilku szkoleń BTSF (Better Training for Safer Food) organizowanych dla krajów członkowskich EU przez Komisje Europejskie z zakresu m. in. Rozp. 2073/2005 z późniejszymi zmianami oraz badań challenge tests.

Artykuł opublikowany dzięki firmie:

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.