Challenge tests- badania obciążeniowe
Wg Rozporządzenia (WE) nr 2073/ 2005 z późniejszymi zmianami, Załącznik II, Przedsiębiorstwu Sektroa Spożywczego stawiane są wymagania związane z badaniami żywności. Badania te obejmują:
- specyfikacje dotyczące właściwości fizykochemicznych produktu: 
- pH
 - aw
 - zawartość soli
 - zawartość środków konserwujących
 - sposób pakowania z uwzględnieniem warunków przechowywania i przetwarzania
 - możliwość zanieczyszczenia
 - przewidywany okres przydatności do spożycia.
 
 - przegląd dostępnej literatury naukowej i wyników badań dotyczących rozwoju i przeżywalności mikroorganizmów.
 
Jeżeli z wyżej wymienionych badań wynika taka konieczność, dane przedsiębiorstwo sektora spożywczego przeprowadza dodatkowe badania, które mogą obejmować:
- modelowanie predyktywne,
 - badania oceniające rozwój lub przeżywalnośc mikroorganizmów (badania trwałościowe),
 - testy sprawdzające zdolność wzrostu lub przeżywania wprowadzonych do produktów mikroorganizmów (badania obciążeniowe, and. challenge tests).
 
Słowa kluczowe: challenge tests, badania obciążeniowe, termin przydatności do spożycia, ALS, mikrobiologia
Skontaktuj się bezpośrednio z firmą:
  
  
  
      


        
