Challenge tests- badania obciążeniowe
Wg Rozporządzenia (WE) nr 2073/ 2005 z późniejszymi zmianami, Załącznik II, Przedsiębiorstwu Sektroa Spożywczego stawiane są wymagania związane z badaniami żywności. Badania te obejmują:
- specyfikacje dotyczące właściwości fizykochemicznych produktu:
- pH
- aw
- zawartość soli
- zawartość środków konserwujących
- sposób pakowania z uwzględnieniem warunków przechowywania i przetwarzania
- możliwość zanieczyszczenia
- przewidywany okres przydatności do spożycia.
- przegląd dostępnej literatury naukowej i wyników badań dotyczących rozwoju i przeżywalności mikroorganizmów.
Jeżeli z wyżej wymienionych badań wynika taka konieczność, dane przedsiębiorstwo sektora spożywczego przeprowadza dodatkowe badania, które mogą obejmować:
- modelowanie predyktywne,
- badania oceniające rozwój lub przeżywalnośc mikroorganizmów (badania trwałościowe),
- testy sprawdzające zdolność wzrostu lub przeżywania wprowadzonych do produktów mikroorganizmów (badania obciążeniowe, and. challenge tests).
Słowa kluczowe: challenge tests, badania obciążeniowe, termin przydatności do spożycia, ALS, mikrobiologia
Skontaktuj się bezpośrednio z firmą: