Listeria monocytogenes 44h
Rodzaj Listeria obejmuje ponad 20 gatunków, w tym Listeria monocytogenes. Listeria monocytogenes to bakteria patogenna, wywołująca u ludzi i zwierząt chorobę zwaną listeriozą. Jest fakultatywnie tlenowa i fakultatywnie beztlenowa. Wyróżniamy:
- 4 linie ewolucyjne (I-IV),
 - 13 serotypów (1/2a, 1/2b, 1/2c, 3a, 3b, 3c, 4a, 4ab, 4b, 4c, 4d, 4e i 7) w oparciu o konwencjonalne serotypowanie,
 - 4 główne serogrupy molekularne (IIa, IIb, IIc i IVb) w oparciu o testy PCR.
 
Zaznaczone serotypy i serogrupy są najczestszą przyczyną zachorowań.
Do transmisji Listeria monocytogenes dochodzi podczas:
- zbierania żywności
 - przetwarzania żywności
 - przygotowywania żywności
 - pakowania żywności
 - przewożenia żywności
 - przechowywania żywności
 
w środowiskach skażonych Listeria monocytogenes.
Największym zagrożeniem dla konsumentów są produkty gotowe do spożycia (ready to eat), dlatego niezwykle ważne są metody, które w jak najkrótszym czasie, dadzą odpowiedź producentom żywności, czy wyprodukowana przeze mnie żywność może być wypuszczona na rynek i czy nie stanowi ona zagrożenia dla zdrowia publicznego. Bo przecież celem nadrzędnym jest nasze zdrowie, a dopiero w dalszej kolejności spełnienie wymagań prawnych.
Wychodząc naprzeciw oczekiwaniom naszych Klientów, laboratorium ALS Food & Pharmaceutical Polska Sp. z o. o. posiada w swoim portfolio akredytowaną metodę alternatywną w stosunku do referencyjnej ISO na wykrywanie Listeria monocytogenes, która wykrywa żywy organizm, a nie jego DNA, i daje wynik w 44 - 50h od rozpoczęcia badania.
Słowa kluczowe: Listeria monocytogenes, patogeny, badanie żywności, mikrobiologia
Skontaktuj się bezpośrednio z firmą:
  
  
  
      


        
