Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Listeria monocytogenes 44h

Rodzaj Listeria obejmuje ponad 20 gatunków, w tym Listeria monocytogenes. Listeria monocytogenes to bakteria patogenna, wywołująca u ludzi i zwierząt chorobę zwaną listeriozą. Jest fakultatywnie tlenowa i fakultatywnie beztlenowa. Wyróżniamy:

  • 4 linie ewolucyjne (I-IV),
  • 13 serotypów (1/2a, 1/2b, 1/2c, 3a, 3b, 3c, 4a, 4ab, 4b, 4c, 4d, 4e i 7) w oparciu o konwencjonalne serotypowanie,
  • 4 główne serogrupy molekularne (IIa, IIb, IIc i IVb) w oparciu o testy PCR.

Zaznaczone serotypy i serogrupy są najczestszą przyczyną zachorowań.

Do transmisji Listeria monocytogenes dochodzi podczas:

  • zbierania żywności
  • przetwarzania żywności
  • przygotowywania żywności
  • pakowania żywności
  • przewożenia żywności
  • przechowywania żywności

w środowiskach skażonych Listeria monocytogenes.

Największym zagrożeniem dla konsumentów są produkty gotowe do spożycia (ready to eat), dlatego niezwykle ważne są metody, które w jak najkrótszym czasie, dadzą odpowiedź producentom żywności, czy wyprodukowana przeze mnie żywność może być wypuszczona na rynek i czy nie stanowi ona zagrożenia dla zdrowia publicznego. Bo przecież celem nadrzędnym jest nasze zdrowie, a dopiero w dalszej kolejności spełnienie wymagań prawnych.

Wychodząc naprzeciw oczekiwaniom naszych Klientów, laboratorium ALS Food & Pharmaceutical Polska Sp. z o. o. posiada w swoim portfolio akredytowaną metodę alternatywną w stosunku do referencyjnej ISO na wykrywanie Listeria monocytogenes, która wykrywa żywy organizm, a nie jego DNA, i daje wynik w 44 - 50h od rozpoczęcia badania.

Słowa kluczowe: Listeria monocytogenes, patogeny, badanie żywności, mikrobiologia

Skontaktuj się bezpośrednio z firmą:

  • Wyrażam zgodę na przekazywanie informacji handlowych oraz marketing bezpośredni za pomocą środków komunikacji elektronicznej oraz telekomunikacyjnych urządzeń końcowych przez podmioty Prokonsument Sp. z o.o. oraz Firmę właściciela powierzonych  materiałów na podstawie umowy z portalem FoodFakty,  zgodnie z postanowieniami ustawy z dnia 18 lipca 2002 r. o świadczeniu usług drogą elektroniczną (Dz. U. nr 144, poz. 204, z późń. zm.) oraz ustawy z dnia 16 lipca 2004 r. Prawo telekomunikacyjne (Dz.U. 2004 nr 171 poz. 1800, z późń. zm.) w celu udostępnienia pobranych z portalu materiałów.

    Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Każda komunikacja jaką do Ciebie skierujemy będzie zawierała opcję wycofania.

    Informacja

    Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Prosimy o zapoznanie się z naszą Polityką prywatności, aby dowiedzieć się więcej o naszym podejściu do danych osobowych (zgodnie z wymogiem art. 13 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE).

    Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podanie przez Pana/Panią danych osobowych jest warunkiem zrealizowania świadczenia.

    Więcej informacji zawarte w: Warunki Ogólne i Regulamin oraz Polityka Prywatności

  • * - pole obowiązkowe

Zapisz się do newslettera

Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!

Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:

Zapisz się
Facebook Twitter LinkedIn