Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Listeria monocytogenes w 44h

Rodzaj Listeria obejmuje ponad 20 gatunków, w tym Listeria monocytogenes. Listeria monocytogenes to bakteria patogenna, wywołująca u ludzi i zwierząt chorobę zwaną listeriozą. Jest fakultatywnie tlenowa i fakultatywnie beztlenowa. Wyróżniamy:

  • 4 linie ewolucyjne (I-IV),
  • 13 serotypów (1/2a, 1/2b, 1/2c, 3a, 3b, 3c, 4a, 4ab, 4b, 4c, 4d, 4e i 7) w oparciu o konwencjonalne serotypowanie,
  • 4 główne serogrupy molekularne (IIa, IIb, IIc i IVb) w oparciu o testy PCR.

Zaznaczone serotypy i serogrupy są najczęstszą przyczyną zachorowań.

Do transmisji Listeria monocytogenes dochodzi podczas:

  • zbierania żywności
  • przetwarzania żywności
  • przygotowywania żywności
  • pakowania żywności
  • przewożenia żywności
  • przechowywania żywności

w środowiskach skażonych Listeria monocytogenes.

Największym zagrożeniem dla konsumentów są produkty gotowe do spożycia (ready to eat), dlatego niezwykle ważne są metody, które w jak najkrótszym czasie, dadzą odpowiedź producentom żywności, czy wyprodukowana żywność może być wypuszczona na rynek i czy nie stanowi ona zagrożenia dla zdrowia publicznego. Bo przecież celem nadrzędnym jest nasze zdrowie, a dopiero w dalszej kolejności spełnienie wymagań prawnych.

Wychodząc naprzeciw oczekiwaniom naszych Klientów, laboratorium ALS Food & Pharmaceutical Polska Sp. z o. o. posiada w swoim portfolio akredytowaną metodę alternatywną w stosunku do referencyjnej ISO na wykrywanie Listeria monocytogenes, która wykrywa żywy organizm, a nie jego DNA, i daje wynik w 44 - 50h od rozpoczęcia badania.

Słowa kluczowe:

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.