Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Rodzaj Listeria obejmuje ponad 20 gatunków, w tym Listeria monocytogenes. Listeria monocytogenes to bakteria patogenna, wywołująca u ludzi i zwierząt chorobę zwaną listeriozą. Jest fakultatywnie tlenowa i fakultatywnie beztlenowa. Wyróżniamy:
Zaznaczone serotypy i serogrupy są najczęstszą przyczyną zachorowań.
Do transmisji Listeria monocytogenes dochodzi podczas:
w środowiskach skażonych Listeria monocytogenes.
Największym zagrożeniem dla konsumentów są produkty gotowe do spożycia (ready to eat), dlatego niezwykle ważne są metody, które w jak najkrótszym czasie, dadzą odpowiedź producentom żywności, czy wyprodukowana żywność może być wypuszczona na rynek i czy nie stanowi ona zagrożenia dla zdrowia publicznego. Bo przecież celem nadrzędnym jest nasze zdrowie, a dopiero w dalszej kolejności spełnienie wymagań prawnych.
Wychodząc naprzeciw oczekiwaniom naszych Klientów, laboratorium ALS Food & Pharmaceutical Polska Sp. z o. o. posiada w swoim portfolio akredytowaną metodę alternatywną w stosunku do referencyjnej ISO na wykrywanie Listeria monocytogenes, która wykrywa żywy organizm, a nie jego DNA, i daje wynik w 44 - 50h od rozpoczęcia badania.
Słowa kluczowe: