Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Salmonella 24h

Laboratorium ALS w Poznaniu wdrożyło, zweryfikowało oraz poddało się ocenie akredytującej na szybką metodę oznaczania patogenu Salmonella spp. Screening próbek przypuszczalnie pozytywnych oraz wyniki "nie wykryto" już w 24h! Metoda stanowi alternatywę do metody referencyjnej ISO oraz innych alternatywnych metod stosowanych na rynku badań laboratoryjnych, np. technik molekularnych.

ELISA, bo o niej mowa, to metoda immunologiczna stosowana do wykrywania przeciwciał lub antygenów za pomocą reakcji immunoenzymatycznej. Antygeny, w tym przypadku drobnoustroje Salmonella spp., łączą się w reakcji ze swoistymi przeciwciałami. 

Przeciwciała te unieruchomione są na powierzchni fazy stałej. Próbki, po etapach namnażania, poddaje się obróbce cieplnej a następnie dodaje do studzienek, w których zachodzi reakcja wiązania antygenów Salmonella spp. obecnych w badanej próbce do przeciwciał, którymi opłaszczone są studzienki mikropłytek. Po wypłukaniu niezwiązanego materiału, do studzienki dodaje się koniugat (przeciwciało związane z peroksydazą chrzanową (enzymem), który wiąże się w ilości proporcjonalnej do ilości związanego już antygenu. Po wypłukaniu niezwiązanego koniugatu i dodaniu do studzienki substratu, zawierającego TMB oraz nadtlenek wodoru, zachodzi swoista reakcja barwna. Peroksydaza chrzanowa katalizuje reakcję redukcji nadtlenku wodoru przez chromogen (TMB), czego efektem jest niebieskie zabarwienie mieszaniny reakcyjnej. Po odpowiednim czasie inkubacji, w celu zatrzymania reakcji, dodaje się 0,2M roztwór kwasu siarkowego, który powoduje zmianę barwy płynu z niebieskiego na żółty. Po przeprowadzeniu testu należy dokonać spektrofotometrycznego pomiaru gęstości optycznej roztworów w poszczególnych dołkach reakcyjnych, przy długości fali 450 nm.

Sposób wykonania wydaje się być dość skomplikowany, jednak w praktyce wszystkie te czynności wykonuje, specjalnie do tego przeznaczony, robot. Proces jest w pełni zautomatyzowany, a nasi specjaliści, jedyne co muszą zrobić to:

- przygotować zawiesinę wyjściową

- wsadzić zawiesiny wyjściowe do inkubacji na:

  • 22-24h w przypadku próbek mięsa i produktów mięsnych oraz karm dla zwierząt,
  • 20-22h w przypadku pozostałych próbek żywności.

- przenieść pipetą odpowiednią ilość zawiesiny do probówek

- wsadzić statyw z probówkami na blok grzejny

- przełożyć statywy do urządzenia

- a dalsze etapy:

  • dodawanie próbek do dołków płytki ELISA,
  • płukanie,
  • dodawanie koniugatu,
  • płukanie,
  • dodawanie substratu,
  • dodawanie roztworu zatrzymującego reakcję,
  • odczyt gęstości optycznej.

wykonuje za nas nasz robot :) 

Słowa kluczowe:

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.