Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Challenge tests- badania obciążeniowe

Challenge tests – badania obciążeniowe

Wyroby spożywcze, wytwarzane przez producentów żywności, objęte są gwarancją ich bezpieczeństwa do końca terminu przydatności. Proces szacowania terminu przydatności nie jest łatwy, ponieważ w trakcie transportu, dystrybucji i przechowywania żywności mogą pojawić się okoliczności, które negatywnie wpłyną na produkt. Najczęstszą sytuacją, którą producent może racjonalnie przewidzieć, jest przerwanie łańcucha chłodniczego w ciągu trwania przydatności do spożycia. W konsekwencji może dojść do niekontrolowanego wzrostu mikroflory, co bezpośrednio wpłynie na bezpieczeństwo produktu.

Challenge tests (badania obciążeniowe), w rozumieniu Rozporządzenia (WE) Nr 2073/2005 w sprawie kryteriów mikrobiologicznych dotyczących środków spożywczych, należą do dodatkowych badań, które poza matematycznym modelowaniem predyktywnym i badaniami trwałościowymi z przerwaniem ciągu chłodniczego, stanowią ważny element w szacowaniu terminu przydatności do spożycia oraz w zapewnieniu bezpieczeństwa produktów.

Challenge tests są pewnego rodzaju eksperymentem, który dostarcza informacji nt. zachowania się danego mikroorganizmu (np. Listeria monocytogenes) w produkcie, podczas jego okresu przydatności do spożycia. Podczas badania szacuje się potencjał wzrostu (∆) wybranego mikroorganizmu i na jego podstawie stwierdza, czy w danym produkcie możliwy jest wzrost wprowadzonego do produktu mikroorganizmu.

W produktach, w których możliwy jest wzrost wprowadzonego mikroorganizmu, przeprowadzane są dalsze badania, mające na celu wyznaczenie współczynnika maksymalnego tempa wzrostu. W tym doświadczeniu sprawdza się, jak szybko dany mikroorganizm namnaża się w produkcie i czy na koniec terminu przydatności do spożycia jego ilość nie przekroczy ustalonego kryterium.

Badania challenge tests dotyczą w szczególności wyrobów gotowych do spożycia (RTE), w których ocenia się możliwość wzrostu Listeria monocytogenes i które mogą stanowić zagrożenie dla zdrowia publicznego ze względu jej na obecność. Wykonując te badania można prawidłowo zaklasyfikować produkt do kryterium 1.2 lub 1.3 z Rozdziału 1. Kryteria bezpieczeństwa żywności Rozporządzenia (WE) Nr 2073/2005.
W przypadku, kiedy poddana doświadczeniu żywność wskazuje na możliwy w niej wzrost Listeria monocytogenes, ocenia się tempo jej wzrostu. Wynik z tego oznaczenia producent może wykorzystać do szacowania terminu przydatności do spożycia z wykorzystaniem mikrobiologii predyktywnej. Sieci handlowe coraz częściej wymagają tego typu opracowania, przed wprowadzeniem produktu na półkę sklepową.

Challenge tests są obecnie najbardziej czułym narzędziem, jakie producent żywności może wykorzystać do zapewnienia zgodności swoich produktów z przepisami prawa oraz zapewnić gwarancję konsumentom, że jego produkty są najwyższej jakości.

Firma ALS Food&Pharmaceutical Polska Sp z o.o. pomaga producentom żywności w oszacowaniu terminu przydatności do spożycia i zapewnieniu bezpieczeństwa produkowanej żywności z wykorzystaniem challenge tests (badań obciążeniowych).

Zapraszamy do kontaktu:

ALSPoznan@alsglobal.com

+48 61 423 60 16

www.alsglobal.pl 

Słowa kluczowe: challenge tests, mikrobiologia, badania obciążeniowe, Listeria monocytogenes, ALS, badania żywności, termin przydatności do spożycia

Autor: Kamila Kuik

Kamila Kuik

Dyrektor operacyjny w ALS z ponad 10- letnim doświadczeniem pracy w akredytowanych laboratoriach mikrobiologicznych. Uczestnik kilku szkoleń BTSF (Better Training for Safer Food) organizowanych dla krajów członkowskich EU przez Komisje Europejskie z zakresu m. in. Rozp. 2073/2005 z późniejszymi zmianami oraz badań challenge tests.

Wybrane produkty / usługi

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.